От мрежата

Съдебният инспекторат започва проверка на Гешев и Сарафов

  19.05.2023 16:37  
Съдебният инспекторат започва проверка на Гешев и Сарафов

Съдебният инспекторат започва проверка в петък на главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов заради техните изявления през последната седмица. Институцията напомня, че двамата се обвиняват за поведение, което накърнява прокурорската независимост и престижа на съдебната власт.

Инспекторатът твърди, че проверката ще приключи в най-кратки срокове, а проверяващият инспектор е назначен на случаен принцип.

Още в понеделник шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов подаде сигнал в прокуратурата срещу главния прокурор Иван Гешев. След това Гешев на свой ред е поискал Висшият съдебен съвет (ВСС) да накаже заместника му.

Сарафов твърди, че Гешев е направил незаконен запис на разговор с Йордан Стоев, който е член на ВСС. Това е един от хората, направили искане за предсрочното освобождаване на главния прокурор.

Борислав Сарафов твърди, че в понеделник сутринта той е бил извикан на оперативка от Гешев. Там присъствали всички останали зам.-главни прокурори. Гешев им пуснал записа със Стоев и се похвалил, че лично е направил около 150 такива с политици и магистрати.

"След не повече от 3-4 минути аз станах, заявих, че в такъв пошъл фарс не желая да участвам, пожелах хубав ден на всички присъстващи и излязох от кабинета на г-н Гешев", пише Сарафов в сигнала си. Йордан Стоев коментира, че е потресен, че главният прокурор е записал разговора си с него.

Иван Гешев на свой ред започна да нарича заместника си "лицето Сарафов" и се закани, че ще иска ВСС да го отстрани от поста. После шефът на следствената служба каза, че се бои за живота си, поиска и получи охрана от Министерството на правосъдието.

Как беше проверен Цацаров през 2017 година

Иван Гешев е вторият главен прокурор, който ще подлежи на проверка от съдебния инспекторат. Неговият предшественик и ментор Сотир Цацаров бе обект на проверка заради аферата ЦУМ-гейт, а в този случай инспекторът бе буквално унизен от главния прокурор.

По време на проверката Цацаров напълно отказва да съдейства за разкриването на обективната истина по ЦУМ-гейт. Това стана ясно три години по-късно, след като гражданският активист Николай Неделчев спечели дело за достъп до тази информация.

Докладът на инспектората за ЦУМ-гейт е от началото на  юли 2017 година. Негов автор е инспектор Игнат Георгиев, който изрично посочва, че тогавашният главен прокурор е отказал да се яви на поканата за изслушване. Цацаров отказва да изпрати и писмена позиция. Съдебният инспекторат се оказва унизен и безсилен. Институцията е принудена да използва позиция на главния прокурор, публикувана на сайта на държавното обвинение.

Накрая съдебният инспекторат прави заключение, че доказателствата по случая не са достатъчни, за да се установи вина на някого от замесените.