Новини Светът

Чавушоглу: Няма доказателства за опити на Русия да повлияе на изборите в Турция

  22.05.2023 13:57  
Чавушоглу: Няма доказателства за опити на Русия да повлияе на изборите в Турция

Турското правителство не е получавало информация за опити от страна на Русия да повлияе на изборите в страната, заяви турският министър на външните работи, Мевлют Чавушоглу, в интервю за телевизия "Хабертюрк".

Чавушоглу коментира изказванията на кандидата за президент от опозиционния Национален алианс, Кемал Кълъчдароглу, който по-рано този месец отправи призив към Русия да не се намесва в президентските и парламентарните избори, проведени на 14 май. Кълъчдароглу заяви, че Русия стои зад някои "фалшификации, заговори и записи".

Министърът посочи, че е неправилно да се нарушават отношенията с дадена държава без основание. Той поиска от Кълъчдароглу да представи доказателства и конкретна информация. Външният министър добави, че той самият не е получавал подобна информация. Чавушоглу подчерта, че лидерът на опозицията трябва да бъде по-сериозен, предаде БТА.

Той също така коментира и намаляването на броя на руските туристи в Турция, като спомена, че през 2022 г. са пристигнали 5,2 милиона руски туристи. Чавушоглу отбеляза, че след изявленията на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, Кълъчдароглу, относно намерението за налагане на санкции срещу Русия при избирането му за президент, броят на руските туристи в Турция е намалял с 10 процента.

Турският министър на външните работи обсъди също и въпроси като връщането на сирийските бежанци в родината им.