Новини

Николай Денков: С Мария Габриел ще се ротираме като премиери

  22.05.2023 14:55  
Николай Денков: С Мария Габриел ще се ротираме като премиери

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови да излъчат премиери от двете формации на ротационен принцип. Мария Габриел има място в един такъв кабинет. Това е един от най-успешните български европейски комисари.

Това заяви Николай Денков от ПП при съвместно изявление с Мария Габриел.

Първите 9 месеца премиер ще е Николай Денков, а вицепремиер ще е Мария Габриел. След изтичането на този срок премиер ще е Мария Габриел.

„Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно. Тя е човекът, който може да помогне за някои от най-важните приоритети в нашата програма. Аз не знам за по-добър наш представител в европейските институции. Вчера обсъдихме тази идея на Националния съвет на ПП, като гаранция, че правителството ще работи поне 18 месеца", потвърди проф. Николай Денков.

„Благодаря на всички – ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН, за това, че водихме разговори и показахме, че чрез диалог и с принципи, има възможност България да се сдобие с редовно правителство. Документът, който изготвихме с ПП-ДБ, показва колко много отстъпки направихме всички в името на това страната да има редовен кабинет. Искам специално да благодаря на акад. Денков за търпението и професионализма”, заяви Мария Габриел.

И поясни, че според въпросния документ вторият мандат да бъде „национален”.

Ситуацията е изключително трудна. След 5 поредни избори имаме затруднение да създадем редовен кабинет и има реална опасност да отидем на следващи поредни избори без ясен резултат. Това съобщи акад. Николай Денков от ПП-ДБ.

"Поучени от опита на 48-ото НС - това, което направихме в настоящото 49-о НС е да инициираме законодателна програма, която да бъде приемлива за повече от една парламентарна група. Съставихме проектокабинет с идеята да покажем, че имаме възможност да управляваме държавата, ако това се наложи. Предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на законодателната и управленската програма, да стъпим на състава, който може да бъде прецизиран", допълни той.

В следващите месеци правителството се ангажира:

  • Да реализира конституционна програма с реформа в прокуратурата и ВСС
  • Да внесе бюджет с 3% дефицит
  • Да стартира законодателната програма
  • Да спази приоритетите за приемането в Шенген и Еврозоната
  • Да променим ИК, така че да се върне машинния вот
  • Да променим състава на ЦИК, така че да се върне честността на вота на гражданите
  • Да изработим механизъм за попълване на състава на регулаторите и на хората с изтекъл мандат вътре с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества

В 15:00 часа Габриел трябва да отиде при президента Румен Радев, за да върне първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер получи от държавния глава папката с мандата на 15 май.

Очакваше се сред тях да има и експерти от ДПС и "Има такъв народ", но снощи, малко преди полунощ, лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че няма да подкрепят кабинета на ГЕРБ.

Ето и пълния текст на декларацията, изпратен от ГЕРБ-СДС:

Отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство, за да излезе от настоящата политическа криза; за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие; за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа; за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната, Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, сформирано спазвайки следните принципи:

1. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.

2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател.

3. Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.

4. Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми.

5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на Република България в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.

6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.

7.Законодателната и управленската програма са приложени.