Светът

Финландия прекрати дългосрочния договор с Газпром

  22.05.2023 15:40  
Финландия прекрати дългосрочния договор с Газпром

Финландската държавна компания, Gasum, обяви прекратяването на дългосрочен договор за доставка на тръбопроводен газ с руската Gazprom Export.

През май 2022 г. Gasum отхвърли условията на новата система за плащане на руски газ (с автоматично конвертиране в рубли), а доставките бяха спрени от "Газпром".

„Освен това компаниите имаха значителни разногласия по отношение на някои други изисквания, поставени въз основа на договора“, припомня финландският колега, като отбелязва, че впоследствиеGasum е инициирал арбитражно производство.

През ноември арбитражът нареди на страните да продължат преговорите по двустранния договор за разрешаване на ситуацията.

„Преговорите между Gasum и Gazprom Export приключиха. Страните не успяха да разрешат ситуацията в рамките на срока, определен от арбитражния съд, поради което на 22 май 2023 г. Gasum прекрати дългосрочния договор за доставка на природен газ с Gazprom Export LLC. Страните ще продължат да финализират подробностите по договора за прекратяване. Gasum няма да коментира тези подробности за прекратяването на договора", се казва в съобщението.

Финландската компания уточнява, че прекратяването се отнася само за договора за доставка на газ по газопровода. Дългосрочният договор на Gasum за доставка на LNG с Gazprom Export остава в сила, предаде trud.bg.