Анализи

Борислав Цеков: ГЕРБ предава цялата власт на загубилата изборите формация ПП-ДБ

  23.05.2023 15:54  
Борислав Цеков: ГЕРБ предава цялата власт на загубилата изборите формация ПП-ДБ

"Нито един от големите проблеми на България - корупция, бедност, лошо правораздаване, изостаналост на държавата - не се дължи на Конституцията. Но и нито един от тях няма да се реши чрез промени в Конституцията. ... Отдавна България да се е превърнала в едноличен режим, ако не беше тази Конституция".

Това каза пред БНР Борислав Цеков, доктор по конституционно право, университетски преподавател и председател на Института за модерна политика.

"Има място да се мисли и да се търси опит за консолидиране на конституционно мнозинство, но да се извежда това като проблема на проблемите - не е сериозно. Да важно е, но някой накрая трябва да каже какво точно се предлага. Кажете, за да коментираме по същество. Аз не мога да си представя конституционни дебати, без да се предложи конкретен проект, върху който да се търси съгласие", коментира той. 

В предаването "12+3" Цеков изказа мнение, че с оглед ситуацията в държавата е много важно партиите да намерят път към съгласие и съставяне на правителство, но подчерта, че тезата му няма нищо общо с това, на което сме свидетели от вчера, защото:

"Търсенето на национално съгласие в кризисна ситуация означава общи приоритети. А ние сме свидетели, че ГЕРБ предава цялата власт на загубилата изборите формация ПП-ДБи заедно с това приемат тяхната програма и техните приоритети. ... Трябва да се потърси разумно съчетание на приоритетите на двете коалиции. Аз не виждам такова съчетание, а виждам еднозначно приемане на приоритетите на ПП-ДБ. Това ще донесе още по-висока хронична нестабилност в държавата, сериозно разочарование в привържениците на двете формации, което в условията на тази тежка политическа криза и ниска избирателна активност ще нанесе още по-големи вреди на политическия процес в страната".

Според него компромисите трябва да са и от двете страни.

В Конституцията понятие ротационен премиер не съществува, подчерта докторът по конституционно право.

"По-добрият вариант от шести избори е правителство с политическа програма, управленска, която отразява вота на избирателите. Т.е. приоритети от програмата на ГЕРБ-СДС и след това вече приоритети, взети от програмата на ПП-ДБ", смята Борислав Цеков.