Коментари

Кирил Петков: Няма да съм министър

  23.05.2023 18:38  
Кирил Петков: Няма да съм министър

Започваме с основата на правителството на акад. Денков, което предложихме. В последните 2 дни имаше хора, които канихме в правителството първия път, не виждаха шанс да се реализира. Като виждат, че е по-реално, казват, че може да се включат. Човек от ГЕРБ – в никакъв случай, освен Мария Габриел, но ще има една-две промени на база на личните истории на всеки един от министрите. Аз няма да съм министър, оставам в Народното събрание. Това заяви в интервю за бТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

"Асен Василев ще бъде министър на финансите. Надявам се проф. Тагарев да остане. Акад. Денков се обажда на всеки от тях. Отбраната е ключова важна за България. Сглобява се един много силен кабинет на базата на първоначалния, който показахме", добави той.

Към момента не се е създала ситуация от ГЕРБ да не одобряват кандидатура на някой от министрите в проектокабинета "Денков". "Нямаме ангажимент за министри от ГЕРБ по никакъв начин. Ако има обективни факти, винаги ще чуем. Готови сме за критика, обследване, но трябва да е нещо обективно и реално, а не просто, че не го харесват. Говори се единственият вицепремиер да е Мария Габриел в първите 9 месеца, във вторите 9 месеца – акад. Денков. Началният състав на кабинета се очаква да продължи за целите 18 месеца. Ако има желание да бъдат сменени един или двама министри, то и двете партии трябва да се съгласят на това.", посочи Петков.

Няма и уговорка от ГЕРБ да посочват кои да са заместник-министрите. Все още няма разговор и за областните управители.

„Винаги съм се дразнил като наблюдател като някой обещае с тежка дума и после започва да се оправдава защо това обещание не е спазено. В нашата партия е приоритет да спазваме обещанията си. С втория мандат, поканвайки Мария Габриел, въпреки всичките и позитивни качества, обещанието не беше съвсем спазено. Когато човек има възможността да се извини, мисля че трябва. Не съжалявам за това, което предложихме, ни най-малко. Мария Габриел е човек, който може да сбъдне големите ни приоритети за Еврозоната и Шенген. Тя обективно няма греховете на ГЕРБ. Видях тежестта, която тя има в Европа“, коментира още съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и гарантира, че стремежът им остава да са честни към избирателите си.

Арестът на Бойко Борисов не е бил нареден от него, заяви още Кирил Петков.

„Не искам въобще да има главен прокурор и длъжност в България, за която да се казва, че само Господ е над нея“, посочи той.