Коментари

Министър Стоянов: В Украйна няма български войници

  25.05.2023 15:18  
Министър Стоянов: В Украйна няма български войници

Не са изпращани български военнослужещи в Украйна. Това обяви пред Народното събрание служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Така той отговори на въпрос на Кирил Петков от "Продължаваме промяната".

От "Възраждане" зададоха въпрос дали може да се стигне до мобилизация на младежите, които не са карали казарма при нужда.

"На мобилизация подлежат само тези, които имат необходимата подготовка, внесли сме ново предложение за увеличение на мобилизационния резерв, но не мога да се похваля с значителин успехи по тази линия", обясни военния министър.

"Народното събрание разрешава изпращането на въоръжени сили извън територията на страната когато става въпрос за война. В Украйна се води класическа война и единствено вие - народните представители, със свое решение, може да изпращате въоръжени сили извън страната. Досега министерството на отбраната не е правило подобно предложение и войници в Украйна не са изпращани", обясни още Стоянов.

По думите му, по линия на обучение на НАТО са били командировани 50 военнослужещи в страни на територията на Европейския съюз. В Полша те са участвали при обучение за работа с Танк Т72. Обучението е приключило в средата на март и в момента няма войници на територията на държавата.