Новини

Хърватия подкрепя членството на България в Шенген

  25.05.2023 15:29  
Хърватия подкрепя членството на България в Шенген

Хърватия подкрепя членството на България в Шенген, заяви президентът на Хърватия Зоран Миланович, който е на посещение у нас. 

Той и президентът Румен Радев препотвърдиха подкрепата на София и Загреб за териториалната цялост на Украйна и осъдиха агресията на Русия. Двете държави настояват за намиране на бързо дипломатическо решение на конфликта, заради  растящите рискове. 

Няма икономическа и политическа логика България и Румъния да са извън Шенген, подчерта президента румен Радев и припомни, че страната ни е покрила всички технически критерии за членство: 

"Нашите държави, извън Шенген, с всякакви други моментни хрумвания и моментни политически доводи, подкопава самата нормативна база на Европейския съюз, подкопава механизмите за вземане на решения на ЕС. Това е загуба не само за икономиките на нашите страни. Това е загуба и за Европа".

Очаква се България да се присъедини към Шенген през октомври. 

"Октомври месец е дата, която лично съм изговорил и съм получи подкрепата от всички европейски институции, от всички държави членки с две условности - ако, разбира се, българският парламент приеме няколко важни закона, за които вече се уморихме да повтаряме, ние нямаме никакви пречки по нататък и доводи да ни спират по пътя към това заслужено членство в Шенгенското пространство", отбеляза Румен Радев.

Президентът на Хърватия Зоран Миланович декларира подкрепата на Загреб за присъединяването на страната ни към Шенген. 

Войната на Русия в Украйна беше сред обсъжданите теми. София и Загреб осъждат агресията на Кремъл и призовават за по-активно използване на дипломацията при разрешаване на конфликта. 

"Водещо е европейското единство, конфликтът се разгаря. Това, което виждаме вече повече от година е, че не се постига военно решение на конфликта. Това увеличава риска. Ние искаме, настояваме и ще подкрепим много по-активни европейски усилия за търсене на дипломатически средства и разрешаването на този конфликт с инструментите на дипломацията и на мирния подход", посочи нашият държавен глава.