Коментари

Янаки Стоилов: Вместо реформиране, да не стане делегитимиране на съдебната власт

  25.05.2023 18:24  
Янаки Стоилов: Вместо реформиране, да не стане делегитимиране на съдебната власт

"В момента е добре да се изследват механизмите за влияние на политиката върху съдебната власт и лостовете, които висши представители на съдебната власт имат за въздействие върху политиката. Да не се хвърляме само върху темата за конституционни промени, защото могат те да се окажат прикритие за отместване на общественото внимание от тези механизми и от по-конкретните проблеми". 

Това каза пред БНР конституционният съдия Янаки Стоилов, бивш служебен министър на правосъдието. 

И допълни, че съдебната реформа трябва да се отнася за всички елементи на съдебната система

"Да не се окаже, че някои, опитвайки се да ограничат властта на главния прокурор, обезсмислят система, на която след това допълнително трябва да се придава живот. Висши представители на прокуратурата правят достатъчно за дискредитиране на съдебната власт. Да не стигнем до там, че вместо реформиране, да имаме делегитимиране на съдебната власт". 

В предаването "Нещо повече" Стоилов подчерта, че през изминалите години доминиралите политическия живот и управлението са успявали да конструират ръководството на прокуратурата, по-общо - на институциите в съдебната власт: 

"Поради значителната власт, с която разполага, главните прокурори са успявали в някакъв момент да излязат от сценария, да се еманципират от менторите си, но така стават неудобни и започват да избуяват конфликтите, които наблюдаваме в момента. Необходим е по-задълбочен подход - по-активен професионален и граждански контрол. И да не се окаже опитите за съставяне на правителство да стимулират потулването на част от тези въпроси".