Новини Светът

Ердоган получи нови пет години власт

  29.05.2023 09:22  
Ердоган получи нови пет години власт

Исторически вот в Турция. На първия досега балотаж в страната Реджеп Ердоган спечели подкрепата на избирателите. При 99,4% обработени протоколи той обяви победата си от Истанбул. Кандидатът на опозицията загуби с малка разлика, като до последния момент някои социологически агенции дори му даваха преднина.

Десетки хиляди поддръжници на сегашния президент развяха знамена и пееха песни. Редица държавни лидери, сред които и руският президент Владимир Путин, поздравиха Ердоган.

„Заедно завършихме втория тур на президентските избори - заедно, с подкрепата на нашия народ. Искам да благодаря на всички граждани, които гласуваха, и така показаха желание да се борят както за тяхното тяхното бъдеще, така и за това на децата. Искам да благодаря на всеки един гражданин, който с избора си, ни повери отговорността да управляваме страната през следващите пет години. Вярвам, че опозицията ще потърси отговорност на господин Кемал и за местата в парламента, които партията му загуби. Ние казахме, че победата ни ще стане по начин, който да е достоен за всички. Ето защо днес Турция е единственият победител”, коментира Ердоган след резултатите от вота.

На свой ред кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу определи изборите като най-нечестните през последните години. Той спечели близо 48% от вота на избирателите.

„Преживяхме най-нечестните избори през последните години. Всички средства на държавата бяха мобилизирани за политическа партия. Всички възможности бяха положени под краката на един човек. На тези избори, въпреки целия натиск, се прояви волята на хората за промяна на авторитарен режим. Ще продължим да бъдем в челните редици на тази борба, докато истинската демокрация дойде в нашата страна”, подчерта Кълъчдароглу.

Снимка: БГНЕС

Реакциите от света

Ръководителите на ЕС и НАТО поздравиха Ердоган за преизбирането му.

„Очаквам да продължим съвместната работа и подготовката за срещата на върха на Алианса през юли, посочва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в своето поздравление към Ердоган в Twitter.  

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също изрази очакване на продължи да работи с турския президент за задълбочаване на отношенията между Анкара и ЕС в следващите години.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочва в съвместно изявление с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че ЕС има стратегически интерес да продължи сътрудничеството и взаимно изгодните отношения с Турция и всички нейни граждани, както и от стабилна и сигурна среда в Източното Средиземноморие.

„ЕС е готов да работи с Турция за напредък в двустранните отношения и стабилност, при спазване на човешките права, върховенството на закона, международното право и в полза на всички наши граждани”, се допълва в изявлението.

Фон дер Лайен и Борел отбелязват, че сега се очакват оценките за изборите от наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и от Съвета на Европа.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също поздрави в неделя Ердоган. Украинският държавен глава заявява, че разчита на укрепването на „стратегическото партньорство” между двете страни.

„Ние разчитаме на по-нататъшното засилване на стратегическото партньорство в полза на нашите страни, както и на засилването на сътрудничеството в полза на сигурността и стабилността на Европа”, написа Зеленски в профила си в Twitter.

Президентът на САЩ Джо Байдън също коментира изборната победа на настоящия държавен глава на Турция. Байдън написа в Twitter: „Очаквам да продължим да работим заедно като съюзници в НАТО по двустранните въпроси и по споделените глобални предизвикателства”.