Новини Светът

ЕС и САЩ обсъждат търговските си отношения на среща на високо равнище

  30.05.2023 11:03  
ЕС и САЩ обсъждат търговските си отношения на среща на високо равнище

Високопоставени представители на Европейския съюз и Съединените щати ще се срещнат днес в град Люлео, Швеция, за да обсъдят търговските отношения между тях, които са под влияние на митата, наложени по време на бившия президент, Доналд Тръмп, и на закона за намаляване на инфлацията, приет миналата година. Срещата ще включва разговори за възхода на Китай и сътрудничеството в областта на регулацията на изкуствения интелект и други бъдещи технологии.

На срещата ще присъстват вицепрезидентът на Европейската комисия, Маргрете Вестагер, американският държавен секретар, Антъни Блинкън, министърът на търговията на САЩ, Джина Раймондо, търговският представител, Катрин Тай, и еврокомисарят по търговията, Валдис Домбровскис.

Съвместното изявление, което се очаква да бъде публикувано след срещата, ще включва теми като сътрудничество във въвеждането на минимални стандарти за алгоритмите на генеративния изкуствен интелект, например за системата "Чат ДжиПиТи" (ChatGPT), наблюдение и контрол на износа и инвестициите, особено по отношение на Русия, както и въпроси, свързани с Китай, включително дезинформацията и непазарните практики.

Съвпадайки с тази среща, Европейската комисия представя Стратегията за икономическа сигурност, която ще предложи мерки за предотвратяване на съперниците, като Китай, да получават достъп до чувствителни технологии.