Новини Развлечения

Нашият дом е България със спиращ дъха концерт,плод на 2 месеца работа и участие на стотици артисти

  01.06.2023 11:11  
Нашият дом е България със спиращ дъха концерт,плод на 2 месеца работа и участие на стотици артисти

Екипът на родолюбивата фондация "Нашият дом е България", чийто идеолог и основен деец е арх. Пламен Мирянов, реализира повече от успешно неповторимия тържествен концерт "Мост на небесата" за трета поредна година.
По традиция скалния феномен “Божия мост” до село Лиляче, община Враца, бе озарен от феерично сценично осветление и огласен от ангелските гласове на едни от най-известните фолклорни, оперни и поп гласове на България.
"Скъпи приятели, с голяма радост споделяме, че за 3-та поредна година с Божия помощ успяхме да реализираме християнския концерт "Мост на Небесата". И въпреки обилните валежи през целия месец май, два дена преди концерта слънчевите зари заслепяваха очите, небето беше лазурно синьо и благоуханието на цъфтящите дървета се носеше навсякъде... По средата на събитието внезапно се разрази буря със силен валеж, което първоначално смути струнния оркестър на поляната и другите изпълнители, но не след дълго вятърът утихна и 150 минути след началото "Многая летя" отекна за финал с гласовете на хора на Българското Национално Радио и протодякон Иван Петков", разказват от фондацията.И добавят: "Благодарим на всички, които за 3-та поредна година спомогнаха с таланта, професионализма и трудолюбието си да пресътворим отново този сложен спектакъл на най-екстремната природна сцена в България!"
В единственото по рода си мероприятие участие взеха изключителни музиканти, актьори и танцьори, които с безкомпромисната си виртуозност завладяха публиката още от първите минути на концерта.
Светлинна феерия, ангелски гласове, църковно-славянски песнопения, вълнуваща класическа и фолклорна музика, рецитали на текстове от Свещеното писание, акробатични танци във въздуха, летящи гълъби, възстановки на сцени от християнската история от 4-ти век в една пъстра вечер, изпълнена с много дух, усмивки, изненади и емоции.
От фондация "Нашият дом е България" изказват своята благодарност на:
- На кмета на град Враца и неговия екип за подкрепата и доверието, които ни гласува!
- На смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова за въздигащите изпълнения!
- На изумителната Деси Добрева!
- На класически оркестър "Кварто и приятели" и на солистите от анс. Филип Кутев за виртуозните изпълнения на класически и фолклорни пиеси!
- На маестро Георги Андреев за вълнуващите композиции на музика към текстове от Свещеното писание и аранжимент на фолклор за класически струнен оркестър! Georgi Andreev
- На Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови за красивото съзвучие, неповторимия чар и високото настроение, с което зареждат винаги всички около себе си!
- На ансамбъл "Българе" за магнетичните движения и силното присъствие! Национален фолклорен ансамбъл "БЪЛГАРЕ"
- На женски хор „Нуша“ със солист и диригент Нели Андреева за нежните изпълнения и красивите емоции, които винаги създават!
- На изключителния Янко Лозанов за видокия професионализъм и присъствие!
- На хор „Св. Наум“ с диригент Андрей Касабов за ангелогласното пеене!
- На прабългарската школа „Багатур“ с ръководител Горан Гънчев за спиращите дъха възстановки на епични сцени от нашата история!
- На изпълнителите от сдружение "100 каба гайди"!
- На любимите водещи, Галя Димитрова и Веселин Калановски!
- На жената каучук - фантастичната Сирма Добрева!
- Благодарности на асистент-режисьора Десислав Михайлов за всеотдайността и професионализма, с които винаги подхожда.
От фондацията и информация около мащабната организация на събитието:
По-сложен сценичен проект от този на Божия мост бихме си представили ако беше на връх Беклемето или в Ягодинската пещера, но "Мост на небесата" 2023 се реализира след тежък 2 месечен труд, изключително сложна организация, логистика и подготовка на терен благодарение на Пламен Пламенов Мирянов, Магдалена Праматарска, Гроздан Найденов, Вихра Кюркчийска, Даниел Христов, Георги Георгиев, Добромир Райнов, Вера Белева, Милена Ситарска, Йото Александров, на екипа на Радио Зорана и на всички наши приятели, колеги и доброволци!
Благодарим на Господа, че допусна и благоволи този концерт да се случи, като даде прекрасни условия, като съпроводи Неговата благодат и мир по време на събитието, като ни запази в добро здраве, въпреки голямата натовареност!
Благодарим на екипа от озвучители и осветители, оператори и фотографи, на помощник режисьорите. На всички приятели и доброволци, които се включиха в подготовката и организационната част и неуморно се отдадоха на каузата. На нашите приятели от село Лиляче, които за трета поредна година неотлъчно са до нас в подготовката на тези мащабни концертите.
Фантастичните фото кадри са дело на: Doblife Raynov Krasi St M Photography Огнян Стефанов, Александър Сандев, Цветан Гешев.
Декорация: Елфите - бутици за цветя и подаръци.