Новини Реакция

Съдебният съвет единодушно отказа на Гешев да спре процедурата по отстраняването му

  01.06.2023 14:39  
Съдебният съвет единодушно отказа на Гешев да спре процедурата по отстраняването му

В отсъствието на главния прокурор Иван Гешев, който е подал молба за отлагане на обсъждането за друг ден заради служебен ангажимент, пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно му отказа не само отлагането на обсъждането, но и спирането на процедурата по искането на шестима членове на прокурорската колегия за предсрочното му отстраняване.

Искането на шестима членове на прокурорската колегия за предсрочното му отстраняване е свързано с данните, изнесени от директора на Националната следствена служба (НслС) Борислав Сарафов, че главният прокурор се е месил с лични разпореждания по разследването на взрива, като е изпратил на мястото на инцидента израелски експерт.

Заседанието на пленума, насрочено още миналата седмица, започна в отсъствието на Гешев, който е подал молба, в която казва, че иска обсъждането да бъде отложено, както и че иска процедурата да бъде спряна заради искането, което миналата седмица той отправи за тълкуване на три въпроса, като основният от тях е дали може ВСС с изтекъл мандат да го отстрани.

Освен това той е посочил в молбата си, че е в командировка в Бургас, която ще продължи 4 дни до 2 юни включително. Командировката била планирана отдавна, тъй като е свързана с национална конференция, на която България е домакин. След 2 юни, когато приключва командировката му, Гешев е уведомил ВСС, че ще бъде отново в платен годишен отпуск от 2 до 9 юни.

Неговият пълномощник - адвокат Радостина Томова, също е внесла молба във ВСС, в която казва, че иска да бъде отложено обсъждането. Причината, която тя е посочила, е "внезапно влошено здравословно състояние, което налага домашно лечение за срок от 7 дни".

"Неколкократно чухме от главния прокурор Иван Гешев, че желае да се разглежда искането за отстраняване, ще съдейства и ще даде обяснения. Приемам този довод за "превратно упражняване на права", коментира Атанаска Дишева от съдийската колегия.

Мнозинството днес гласува, че заседанието може да продължи и в отсъствието на Гешев и защитника му, като членовете на кадровия орган започнаха да обсъждат дали са допустими всички доказателствени искания, които са направени в рамките на процедурата. Единодушно бе гласувано и че процедурата по искането за отстраняване на Гешев няма да бъде спряна в изчакване на решението на Конституционния съд, който образува дело, но не се е произнесъл по допустимостта на въпросите, поставени от главния прокурор.

След гласуването пленумът започна обсъждане по доказателствените искания, които са внесени в рамките на процедурата. Главният прокурор е внесъл искания за събиране на 11 доказателства с подточки, а членовете на ВСС имат други. Всяка от тях ще бъде обсъдена и ще се гласува дали да бъде допусната.

Сред исканията са изслушване на заместника на Гешев Борислав Сарафов, за установяване на следователите на мястото на взрива на 1 май, които са присъствали на огледа след инцидента с кортежа на главния прокурор и др.