Спорт

Походът на Григор на Ролан Гарос продължава с нова категорична победа

  01.06.2023 18:21  
Походът на Григор на Ролан Гарос продължава с нова категорична победа

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг на “Ролан Гарос”, след като елиминира 43-ия в света финландец Емил Руусувуори със 7:6(2), 6:3, 6:4 за 2 часа и 44 минути игра. По този начин първата ракета на България продължава напред в Париж, като в следващата фаза може да се изправи срещу осмия в схемата Яник Синер, който обаче изпитва сериозни трудности в мача си с Даниел Алтмайер, където резултатът в момента е 2:2 сета. 

Иначе, това е втора поредна трисетова победа за Димитров във френската столица, след като и в първия кръг той преодоля с лекота казахстанеца Тимофей Скатов с 6:0, 6:3, 6:2. Така за втора поредна година хасковлията достига до третия кръг на "Ролан Гарос", като също така той продължава да демонстрира отлична форма на клей, след като през миналата седмица игра финал на турнира в Женева.

ПЪРВИ СЕТ:

Мачът започна по възможно най-добрия начин за зрителите по трибуните, които станаха свидетели на страхотно дълго разиграване, в което Григор се защити от дълбоките удари на своя съперник и го накара да сбърка на мрежака. Последва още една непредизвикана грешка от страна на Руусувуори, като така той трябваше да се измъква от ситуация 0:30 още в първото си подаване. Българският тенисист продължи убедителното си представяне с първия си уинър в мача, донесъл му три поредни точки за пробив, които обаче бяха отразени безапелационно от неговия съперник - 40:40. Все пак първата ракета на България достигна до още една възможност за брейк и впоследствие я реализира чрез нова непредизвикана грешка от Руусувуори - 0:1.

Веднага след това Руусувуори си извоюва шанс да се пребори за връщане на пробива. 46-ият в световната ранглиста се опита да затрудни българина, повеждайки с аванс от 15:30 на сервиса на Гришо, но след това хасковлията реагира с първия си ас в мача, а също така използва и лека помощ от филето, за да се измъкне поне временно от трудната ситуация. Руусувуори обаче не беше готов да се предаде и във втори пореден гейм се стигна до дюс, благодарение на мощен форхенд по диагонала от страна на финландеца. Димитров достигна до шанс да затвърди пробива си, но този път късметът бе за Руусувуори, тъй като филето олекоти значително потенциален печеливш удар на Григор. Въпреки това българинът не допусна допълнителни колебания и затвори първия си сервис-гейм - 0:2. 

24-годишният състезател от скандинавската държава срещна далеч по-малко трудности в следващото си подаване. Руусувуори не даде никакъв шанс на Димитров за втори пореден пробив и затвори категорично гейма си на 15 - 1:2. 

Вторият сервис гейм в мача за Димитров започна неприятно за него, тъй като именно тогава бившият №3 в света допусна първата си двойна грешка в мача. След това обаче именно сервисът бе спасителят на българина, помогнал му да обърне гейма до 30:15. Впоследствие двамата си размениха по една непредизвикана грешка, а със страхотен печеливш ретур уинър Руусувуори отново достигна до дюс. Финландецът успя да си заслужи и първата точка за пробив в срещата, а с перфектен форхенд, насочен в ъгъла на корта, той остави на място Димитров и по този начин изравни резултата при 2:2.

Агресивният финландец продължаваше да демонстрира върховната сила на удара си с предната страна на ракетата и по бързия начин си спечели преднина от 30:0 в своя сервис-гейм. Естествено, агресията беше миксирана и с доста грешки, които върнаха Григор в частта при 30:30. С чудесна комбинация форхенд-мрежа българският тенисист достигна за пети път до точка за пробив в мача, като Димитров успя да си върне преднината след пореден удар на Руусувуори в мрежата - 2:3. 

Завърналият се в топ 30 в началото на седмицата българин този път бе достатъчно категоричен на свое подаване и след като започна гейма си с красив печеливш удар по бекхенд правата, след това той дръпна с 40:0 в опит да затвърди пробива си. Още един неточен удар на Руусувуори доближи Димитров до спечелването на първия сет - 2:4. 

43-ият в света отново се закачи за Димитров и не позволи разликата да достига два пробива още в началото на мача - 3:4. Веднага след кратката почивка Руусувуори направи опит да застраши подаването на българина, след като спечели първата точка в неговия сервис-гейм, но след това най-добрият ни тенисист беше безкомпромисен и с четири поредни точки опря съперника си до стената - 3:5. 

Бързите геймове продължаваха да се редуват един след друг - Руусувуори принуди Димитров да сервира за спечелването на първия сет при 4:5. Григор започна с неприятна непредизвикана грешка и след това агресивният финландец можеше да мечтае за връщане на брейка при 15:30. Филето отново имаше ключова намеса в двубоя, тъй като именно то изкара в аут един от ударите на Димитров, като по този начин финландецът получи две точки за пробив. Веднага след това Димитров допусна колапс и предаде гейма си - 5:5. 

Намиращият се в очевиден възход финландец тръгна уверено в следващия си сервис-гейм при 30:0, а с още два невърнати сервиса от страна на Димитров резултатът в първия сет се преобърна - 6:5 в полза на Руусувуори и предстоящ ключов гейм за хасковлията.

В третто поредно свое подаване Григор загуби първата точка, след като този път не успя да намери форхенд правата, тъй като топката се спря в най-високата част на мрежата. Руусувуори върна жеста и неговата сметка от непредизвикани грешки също се увеличи с една, а след това първият сервис на Димитров се намеси във важен момент - 40:15. Макар и трудно, Димитров вкара първия сет в тайбрек, задържайки подаването си на 30 - 6:6. 

Димитров започна отлично заключителната част на първия сет с дълбок ретур, който предизвика грешка от страна на Руусувуори. Впоследствие обаче финландецът върна минибрейка и изравни при 1:1. Поредицата от минипробиви бе удължена и двамата си размениха по още една точка за 2:2. Руусувуори не сбърка за първи път на сервис в тайбрека, но със същото отговори и Димитров от другата страна чрез отличен първи сервис - 3:3. Българинът реагира отлично след смяната на полетата и задържа и втората си точка на свой сервис, а след това нанесе ключов минибрейк срещу сервиса на Руусувуори. Финландецът не можеше да контролира дълбочината на ударите си и допусна втора поредна непредизвикана грешка от основната линия, предоставяйки три сетбола на Григор при 6:3. Световният №48 отрази първия такъв, но след това отново изпрати топка дълбоко в аут и атка предаде първия сет на Димитров - 6:7(4).

ВТОРИ СЕТ:

Димитров започна със сервис-гейм втория сет, като още в началото на частта Руусувуори показа, че загубения тайбрек отпреди минути няма да го пречупи толкова лесно. Финландецът избухна с мълниеносен форхенд по диагонала от основната линия и така достигна до точка за пробив още в първия гейм за втория сет - 30:40. Димитров не успя да намери добре една от по-дълбоките топки, пратени от Руусувуори към него, и така с поредната си грешка допусна брейк при 1:0.

Димитров обаче се зае с мисията да върне пробива си по възможно най-бързия начин и още в първото подаване на Руусувуори за втората част той поведе с 0:30. Хасковлията сътвори истинска наказателна акция от форхенд, за да си осигури две поредни точки за пробив, а след това отново той започна да диктува събитията на корта с мощни удари с предната страна на ракетата си, връщайки пробива за 1:1. 

Роденият в Хелзинки финландец също се реабилитира сравнително бързо от пропиляното си подаване и се сдоби с аванс от 0:30 на сервис на Димитров. Григор обаче подходи уверено в трудната ситуация и не допусна да се стигна до брейк в актива на Руусувуори, след като световният №43 първо изпрати бекхенд в мрежата за 40:30, а след това българинът довърши гейма с ас за 1:2. 

Димитров можеше да мисли изцяло за нанасяне на втори пореден пробив в сета, след като си осигури аванс от 15:30 на сервис на опонента. Въпреки че отново бе лишен от използването на първото си подаване, Руусувуори намери решение с отлична къса топка, чрез която той изравни резултата при 30:30. Българският тенисист обаче отговори с магически бекхенд по правата, който намери ъгълчето на корта, като по този начин Димитров се сдоби с още една възможност за пробив. Руусувуори отново не можа да се измъкне от критичния момент и изпрати топка далеч в аут, за да може Григор да поведе с 1:3 в сета. 

Със страхотна увереност и самочувствие Димитров отново демонстрира, че е далеч по-постоянният състезател на корта и след като затвори следващия си сервис-гейм на нула, той поведе с 1:4 във втория сет по пътя към аванс от 0:2 в общия резултат. Руусувуори вече нямаше какво да губи и при 30:30 на свой сервис изпрати мощен втори начален удар по правата, който се превърна в ас. Впоследствие финландецът спечели подаването си и намали своето изоставане до 2:4. 

188-сантиметровият скандинавец използваше факта, че Димитров посрещаше ударите му доста дълбоко от основната линия и с къса топка взе аванс от 0:15. След това се стигна до допълнителни проблеми за Григор, който изостана при 15:30, но с една от класическите си комбинации с подсечен слайс и форхенд по правата успя да изкара извън контрол тялото на Руусувуори и провокира грешка от негова страна - 30:30. Финландецът обаче все пак достигна до точка за връщане на пробива при 30:40, която обаче бе отразена с хубав кик сервис и форхенд по диагонала от Григор за дюс. Димитров запази концентрацията си и с перфектни сервиси не остави никакъв шанса на своя съперник - 2:5. 

Григор можеше и да избегне това да сервира за спечелването на втория сет, тъй като пропукването на Руусувуори продължи и съвсем неочаквано той допусна поредно пропадане, подарявайки два сетбола на българина. И двете обаче бяха отразени от страна на финландеца, като при втората той отново използва къса топка, за да разруши ритъма на съперника. Българинът получи още една възможност за брейк, но финландският състезател отрази и нея, а с поредната си къса топка Руусувуори се измъкна - 3:5. 

За съжаление, филето за пореден път попречи на Димитров да направи печеливш удар и в случая да поведе с 30:15 на свой сервис. Вместо това топката излезе в аут след контакта с горната част на мрежата и Руусувуори се сдоби с аванс от 15:30, а след това неприятностите за българина се увеличиха с непредизвикана грешка от негова страна, която донесе две точки за пробив на финландеца - 15:40. Димитров обаче показа железни нерви и отрази първата с хубав сервис по диагонала, а при втората вкара страхотен слайс, при който опонентът му не можа да направи нищо друго, освен да прати топката далеч в аут. Форхенд уинър от основната линия донесе сетбол на Димитров, преди Руусувуори да отвърне с хубава акция за 40:40. Впоследствие най-добрият ни тенисист отново се сдоби с възможност да затвори сета, но неговият съперник не му остави такава възможност и на свой ред си спечели точка за пробив с изумителен минаващ удар. Първият сервис обаче свърши фантастична работа на Григор, който вкара не толкова силен, но добре насочен начален удар, за да се спаси и да докара нещата до нов дюс. Въпреки цялото ходене по мъките българският тенисист сложи край на гонитбата в гейма и поведе с 0:2 в мача - 6:7(4), 4:6.

ТРЕТИ СЕТ:

Още преди началото на третия сет Руусувуори поиска медицинско прекъсване заради проблем в областта на лявото бедро и аддукторите. Все пак финландецът продължи участието си в мача, като този път бе ред на Димитров да затрудни съперника си с къса топка, а след това и да достигне до аванс от 15:30 срещу сервиса на Руусувуори в опит за бърз пробив още на старта на третата част. Световният №43 обаче се спаси от неприятната ситуация, но след това допусна и непредизвикана грешка, стигайки се до дюс още в първия гейм на третия сет. Финландският тенисист се пребори и задържа първото си подаване, за да се сдобие с аванс от 1:0 в частта.

Григор не позволи на пропуснатия шанс в първия гейм да го разклати и спечели следващия си сервис гейм почти безапелационно - 1:1. Хасковлията изглеждаше мотивиран и напълно готов да нанесе решителен удар в третия гейм в сета. С изключителен уинър от бекхенд по правата българинът достигна до аванс от 0:30 за пробив, но Руусувуори се стабилизира и с поредната печеливша къса топка той изравни резултата при 30:30. В крайна сметка бившият №3 в света стигна до брейк пойнт, който обаче бе отразен с още една успешна къса от страна на неговия съперник. Този път Руусувуори прекали със силата на своя форхенд и позволи на Димитров да поведе с 1:2 в третия сет с пробив.

Най-добрият български тенисист продължаваше да бъде непоколебим и с фамозно представяне в следващия си сервис-гейм, затворен на нула, Григор си извоюва преднина от 1:3. Руусувуори не си позволи да падне психически след развоя в началото на третия сет и скъси дефицита си до 2:3 в третия сет. 

Следващият сервис-гейм на българския тенисист започна по начина, по който стартира и предния - с мълниеносен печеливш удар и непредизвикана грешка от страна на Руусувуори за 30:0 в полза на Григор. След това обаче дойдоха и проблемите за хасковлията, който допусна изравняване при 30:30. Финландецът показа, че няма да се предаде толкова лесно и с отлична комбинация ретур-мрежа достигна до шанс за пробив. Димитров обаче отвърна на предизвикателството и въпреки че трябваше да се спасява на втори сервис, той го направи с агресивни удари и печеливш бекхенд по правата. Неговият съперник обаче в крайна сметка съумя да се върне в мача, след като отново демонстрира добре познатата си агресивна игра - 3:3. 

Яростната битка продължаваше да се води и в следващия гейм, в който Руусувуори допусна нелепа грешка на мрежата и вместо да поведе с 40:15, той допусна резултатът да бъде изравнен при 30:30. Веднага след това негов удар отново бе спрян от мрежата и така Димитров моментално получи шанс да излезе напред с пробив - 30:40. Финландецът обаче отговори с хубав сервис по правата, който не беше върнат от страна на българина. Поредната непростима грешка на мрежата от Руусувуори донесе нов шанс за брейк за Димитров, но и този път финландският тенисист се спаси на ръба на риска. Самият 24-годишен тенисист не съумя да затвори гейма си, въпреки че разполагаше с още две възможности да го направи, а впоследствие Димитров сътвори невероятен защитен удар в движение, който свари неподготвен Руусувуори на мрежата - нова точка за пробив. Зрелищният гейм завърши с непредизвикана грешка от финландеца и така Григор се завърна с пробив аванс при 3:4. 

Българинът затвори следващия се сервис-гейм без никакви проблеми и се доближи на само един от победата и достигането до третия кръг в турнира. Руусувуори също не се поколеба в своето подаване и така интригата се запази при 4:5. Григор обаче затвори мача с безупречно представяне в оказалия се последен гейм в срещата и осигури класирането си за третия кръг с краен успех с 6:7(2), 3:6, 4:6./ sportal.bg