Анализи

В 6 без 10 отделиха следствието от прокуратура

  02.06.2023 15:28  
В 6 без 10 отделиха следствието от прокуратура

Народното събрание реши Националната следствена служба (НСлС) да се отдели от прокуратурата. Предложението в последния момент дойде от парламентарната група на "Възраждане" между първо и второ четене в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), с вносител Министерски съвет. 

"За" гласуваха 141 депутати, 8 бяха против, а 58 се въздържаха. Промените бяха подкрепени от парламентарните групи на ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС. Поправките, първоначално обявени за само технически, бяха приети като редакционни - без да са били обсъждани на второ четене в парламентарната правна комисия. 

Според приетите законови промени следва да се създадат Окръжни следствени служби във всеки административен център на българска област, а в София - следствена служба специално за София-град. Следователите в окръжните служби ще се ръководят от директора на НСлС.  

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Бойко Рашков одобри предложението. Той напомни, че сливането на следствените органи с прокуратурата е станало още през 2009 г.

По думите му така прокуратурата е образувала следствено-прокурорска съветска система. "Не само съдиите и прокурорите, а и следователите трябва да бъдат независими", каза Рашков. Според него трябва да се уредят отношенията между наблюдаващия прокурор и разследващите органи чрез нови промени в НПК.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова взе думата и каза, че според нея никой не е наясно какво гласуват в момента:

"Г-н Борисов гледа настрани. Какво е това? Под формата на редакционни и технически поправки се пренаписва целият законопроект. Някакво ново мнозинство между "Възраждане" и ГЕРБ пренаписва цялата съдебна реформа. Г-н Борисов гледа настрани... станете и го кажете!"

Независимият депутат Радостин Василев също каза, че така законът се пренаписва. "Така се ос*а това Народно събрание", каза той. По думите му този законопроект ще се използва за защита на Бойко Борисов от наказателно преследване. "ПП-ДБ се превръщат в патерица за ГЕРБ", заяви Радостин Василев. 

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова също се включи в дискусията. Тя се обърна към колегите си от "Възраждане", ГЕРБ, ДПС и част от депутатите в "Има такъв народ". 

"В момента между първо и второ четене променяме принципно два важни момента в Закона за съдебната власт - организационната структура на НСлС и производството за дисциплинарна отговорност на съдиите, прокурорите и следователите", каза Йорданова. Тя заяви, че така се дава лош сигнал на българското общество.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" каза на ПП-ДБ, че ако всички от групата им бяха в пленарната зала, тези промени нямаше да бъдат приети. "Тези промени са обсъдени на някоя маса с Делян Пеевски и Бойко Борисов в някоя стая", каза той.

"Длъжни сме да ги разтървем тези хора", така Радомир Чолаков от ГЕРБ мотивира приетите законови промени.

Междувременно, депутатът от „Възраждане“ Петър Петров си оттегли предложението директорът на НСлС да може да разследва главния прокурор.

Тошко Йорданов (ИТН) поиска 30-минутна почивка, за да намерят парламентарните групи "моралния си център". Росица Кирова даде почивка. Малко след почивката законопроектът беше окончателно приет.

Сарафов получава "административни крила"

След края на гласуването Надежда Йорданова коментира пред OFFNews, че на практика мнозинството на главния прокурор ще продължава да кадрува следователите в НСлС. 

По думите ѝ с изваждането на следствието от прокуратурата просто са били създадени малко повече началници и това не е нещо извънредно.

На въпрос защо Корнелия Нинова мисли, че така се пази Бойко Борисов, Йорданова отговори: "На практика това дава повече административни крила на Сарафов, а Сарафов е в конфликт с Гешев - затова."