Новини Реакция

Повдигнаха обвинение на Радостин Василев за принуда

  05.06.2023 11:22  
Повдигнаха обвинение на Радостин Василев за принуда

Прокуратурата повдигна обвинение на независимия депутат Радостин Василев за опит за принуда. На излизане от следствието на Софийската градска прокуратура той поясни, че не му е наложена мярка за неотклонение.

По-рано днес независимият вече депутат се яви в Националната следствена служба заради твърденията за отправени заплахи към бившата депутатка от "Има такъв народ" Христинка Иванова да напусне парламента, предаде БТА.

На влизане в следствената служба Василев заяви, че няма притеснения.

Причината за разпита е твърдение, че в 47-ия парламент Василев е изнудвал съпратийката си Христинка Иванова да напусне депутатското си място, след като е отказала да се отцепи от групата на "Има такъв народ" с него и още четирима души. 

Главният прокурор Иван Гешев поиска парламентът имунитета на депутата. Записът с телефонен разговор между Василев и Иванова беше огласен на пресконференция на ИТН през юни 2022 г., водена от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Причината за оттеглянето на депутатите тогава бе несъгласието им с решението на лидера Слави Трифонов да оттегли министрите и подкрепата си за кабинета на Кирил Петков.

На 11 май Радостин Василев депозира в деловодството на Народното събрание декларация за отказ от имунитета си като народен представител, с която дава съгласието си срещу него да продължи наказателно производство.