Спорт

Златан Ибрахимович прекрати кариерата си

  05.06.2023 11:25  
Златан Ибрахимович прекрати кариерата си

Златан Ибрахимович официално се оттегли от футбола на 41 години. Нападателят на Милан направи изявление на терена на стадион "Сан Сиро" след последния мач на неговия клуб от сезона в Серия А, в който "росонерите" надиграха Верона с 3:1.

"Имам много спомени и много емоции тук. Първият път, когато пристигнах тук, вие ми дадохте щастие. Вторият път - любов. Ще бъда фен на Милан цял живот. Дойде време да кажа сбогом на футбола, но не и на вас. Ще се видим пак. Форца Милан и довиждане", обърна се Ибрахимович към феновете.

Очевидно емоционалният Ибрахимович беше посрещнат със скандирания от феновете на Милан след мача. Бившият шведски национал прекара по-голямата част от сезона извън терена поради контузия, като игра само четири пъти за Милан и отбеляза веднъж при поражението с 1:3 срещу Удинезе през март.

След церемонията на терена Ибрахимович даде и брифинг за репортерите.

"Благодаря на журналистите за търпението ви, сега ще имате по-малко работа без мен. От утре аз съм свободен човек от света на футбола", каза Ибрахимович.

"Това беше дълга кариера, наистина дълга, благодаря на всички, които ми дадоха сили, адреналин и емоция да продължа."

Ибрахимович отклони въпросите относно плановете си за бъдещето, като предпочете да не разкрива никакви подробности.

"За момента просто искам да отделя малко време и да се насладя на това, което съм направил. Не е редно да се вземат решения прибързано, в момента има твърде много емоции. Искам да си взема лятото почивка, да помисля и тогава ще ще видя."

На въпрос кой може да замени Ибрахимович, отговорът му беше ясен.

"Невъзможно, има само един Златан! Като дете ме сравняваха с (бивш холандски нападател) Марко ван Бастен, но той е този, който е, и аз съм такъв, какъвто съм. Може да има прилики, но не мисля, че сравненията са подходящи. Съмнявам се, че ще намерим друг Златан с моето его.

Той завърши пресконференцията с признанието, че вечерта е била емоционално преживяване.

"Не можех да мечтая за подобна вечер. От първия ден се почувствах като у дома си с Милан. Когато си тръгна оттук, ще ми липсва много", каза Ибрахимович.

Ибрахимович започна кариерата си в Малмьо и се присъедини към Аякс през 2001 година, след като отхвърли предложенията на мениджъра на Арсенал Арсен Венгер.

"Арсен Венгер ме помоли да направя проби в Арсенал, когато бях на 17. Отказах го. Златан не ходи на проби", каза преди време Ибрахимович.

Нападателят също имаше периоди с Ювентус и Интер Милано преди разочароващ период в Барселона, където влезе в конфликт с треньора Пеп Гуардиола.

"Когато ме купувате, вие купувате Ферари. Ако карате Ферари, слагате премиум гориво в резервоара, карате по магистралата и натискате газта. Гуардиола зареди с дизел и отиде да се върти в провинцията. Ако това е, което искаше, трябваше да си купи Фиат от самото начало", казва в неподражаемия си стил Ибрахимович.

Шведът се присъедини към Милан за първи път, първоначално под наем, през 2010 г., преди да се премести в Пари Сен Жермен, където отбеляза 113 пъти в 122 мача в лигата.

Той също изкара периоди с Манчестър Юнайтед, с който спечели Лига Европа и Купата на лигата, и ЛА Галакси, преди да се завърне на Сан Сиро.

Най-добрият голмайстор на Швеция за всички времена с 62 гола в 122 мача, Ибрахимович напусна националния отбор след Евро 2016, но се върна през 2021 г. за неуспешната им квалификационна кампания за Световното първенство.