Новини

Денков при Радев с изпълнен мандат и имена на министри

  05.06.2023 11:28  
Денков при Радев с изпълнен мандат и имена на министри

Номинираният за премиер акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната – Демократична България" върна на президента Румен Радев изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Държавният глава обеща, че бързо ще издаде указа, за да може пленарната зала да гласува по съвест състава на бъдещото редовно правителство.

"Мисля, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че всички институции работят в полза на хората и бизнеса", посочи пред президента акад. Денков.

На свой ред Румен Радев се обърна към него с думите: "България ще има нужда от институции и политици, които да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията, както очакват всички почтени български граждани".

Няма знак в това, че Мария Габриел не е дошла на "Дондуков" 2, каза Денков и допълни, че постоянно е в контакт с нея: "Няма драма", настоя той.

"Направихме така, че съставът на кабинета да е приемлив и високо експертен. Надявам се, че това ще бъде оценено и кабинетът ще бъде гласуван", посочи още номинираният за премиер.

Според него няма никакъв шанс това правителство да бъде успешно, ако няма подкрепа на партиите в парлачента – "тези, които имат желание да се развиваме като модерна държава с проевропейска перспектива".

Николай Денков коментира още и темата с бюджета, като в най-кратки срокове да бъде направен "нормален бюджет, без този дефицит".

"Бюджетът е много важен първи приоритет, оставям го на финансовия министър да набере информация, той трябва да бъде направен професионално. Финансовият министър трябва да си влезе в ролята си и едва тогава ще знаем цялата картина", категоричен бе той.

Припомняме ви, че ПП-ДБ и спечелилата изборите ГЕРБ-СДС се разбраха миналата седмица да съставят управленска формула с приоритети и ротационно премиерско място – 9 месеца акад. Денков на стола, след това на него ще седне Мария Габриел, която ще бъде вицепремиер и външен министър в проектокабинета.

В обща декларация двамата декларираха:

"Поемаме този риск с ясното съзнание, че ако тези промени, заради които се захващаме, тръгнат в грешна посока, ние двамата сме си казали, че ще си подадем оставката, защото смисълът от това правителство е да може да работи и парламента, за да приеме правилните закони".

Ето и съставът на кабинета:

Асен Василев – министър на финансите и на еврофондовете

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев – министър на отбраната

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ - министър на енергетиката

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Атанас Славов – министър на правосъдието

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването

Зарица Димкова – министър на туризма

Александър Йоловски – министър на електронното управление

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта.