Новини

ВСС реши с пълно мнозинство: Второто искане за отстраняването на Иван Гешев е допустимо

  05.06.2023 13:12  
ВСС реши с пълно мнозинство: Второто искане за отстраняването на Иван Гешев е допустимо

С 19 гласа "за" и без нито един "против" второто искане за отстраняването на Гешев като главен прокурор е определено като допустимо на заседанието на Висшия съдебен съвет, съобщи bTV.

Пленумът на ВСС провежда заседанието, на което трябваше да се произнесе по допустимостта на предложението направено от четирима членове на Прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

Причината за искането за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев е нарушаване на етичните норми на българския магистрат. По време на брифинг през май главният прокурор използва определението "политически боклук".

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обяви, че следващото заседание по същество във връзка с откритата процедура трябва да се проведе до 7 дни след приемането, съобщи БТА.

Преди да гласуват за редовността на предложението, членовете на ВСС отхвърлиха искането на Иван Гешев за спиране на процедурата, като нито един член на съвета не гласува в подкрепа на искането.

Предстои ВСС да прецени дали да обедини двете предложения в едно производство.