Светът

Пригожин: Украинската армия си върна село до Бахмут... Позор!

  05.06.2023 14:51  
Пригожин: Украинската армия си върна село до Бахмут... Позор!

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че украински сили са си възвърнали контрола върху село Берховка, разположено на север от Бахмут, и определи това като "позор", предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Миналия месец наемниците от "Вагнер" превзеха Бахмут след най-дълго проточилата се битка от началото на войната в Украйна и предадоха позициите си на редовната руска армия, припомня Ройтерс. Украинските сили обаче продължават да атакуват райони в близост до града, посочва агенцията.

"Сега част от селището Берховка вече е загубена, войските тихо се разбягват. Позор!", казва Пригожин в аудиообръщение, публикувано от пресслужбата му. Той също така призовава министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов да дойдат на фронта, за да да мобилизират войските.

"Елате, можете да го направите!", каза той, визирайки, че ако двамата дойдат на фронта, руските сили ще бъдат мобилизирани. "А ако не можете (да ги мобилизирате - бер. ред), ще умрете като герои", допълни той. Пригожин е в открита вражда с Шойгу и с Герасимов от месеци, като често ги обвинява, че не са успели да осигурят достатъчно боеприпаси и подкрепа за "Вагнер" и по този начин са причинили ненужно големи загуби.