От мрежата

Иван Гешев поиска имунитетите на двама депутати от Възраждане

  05.06.2023 17:23  
Иван Гешев поиска имунитетите на двама депутати от Възраждане

Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне на имунитета на двама депутати от "Възраждане" - Ангел Георгиев и Веселин Вешев.

Срещу двамата има повдигнати обвинения за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди на полицай по време на протест пред МРРБ през 2020 г. Производствата срещу тях са спрени през 2021 г. след като единият е избран за народен представител в 47-ия парламент, а другият - за общински съветник.

Ето и съобщението на прокуратурата:

"Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народните представители В.В. и А.Г. по предложение на Софийската районна прокуратура.

Срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийски районен съд (СРС) за извършени от всеки един от тях престъпления по чл. 131, ал. 2, т. 4, вр. чл. 130, ал. 2 НК и по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

С определение от 09.12.2021 г. на СРС, наказателното производство по делото е спряно, тъй като А.Г. е избран за народен представител в 47-то Народно събрание, а В.В. е избран за общински съветник.

С определение от 16.08.2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено. Мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-то Народно събрание на 02.08.2022 г. за А.Г. да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за В.В. не е отпаднало, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. А.Г. и В.В. са обявени за народни представители и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явяват лица с имунитет.

Продължаването на наказателното преследване срещу народните представители е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие от тяхна страна, съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание".