Светът

Руснаците взривиха стената на язовира Нова Каховка, над 80 населени места ще бъдат залети от водата

  06.06.2023 09:09  
Руснаците взривиха стената на язовира Нова Каховка, над 80 населени места ще бъдат залети от водата

Стената на големия язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена и територията по поречието на река Днепър се наводнява, съобщи ТАСС, позовавайки се на неназован източник.

По думите на източника от официалната руска агенция нощта е била спокойна и не е имало въздушни удари по язовира през нея.

Друга държавна осведомителна агенция РИА Новости обаче съобщи, че горната част от стената е била разрушена при обстрел. Медията се позова на назначения от Москва кмет на Нова Каховка.

Данните не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

За разрушаването на стената потвърди и оперативно командване "Юг" на украинската армия, цитирано от агенция УНИАН. От въоръжените сили на Киев обвиниха руските войски, че са взривили язовира, и добавиха, че се изяснява степента на разрушенията, скоростта и обемите на водата, която изтича, както и районите на вероятното наводнение.

В социалните мрежи се появиха и видеа от момента на взривяването на язовирната стена. На тях се вижда ясно, че става дума за абсолютно умишлено действие. Няма никакъв въздушен удар, а тя е била предварително минирана.

Според ТАСС рухването на стената на яз. „Нова Каховка“ в Украйна не представлява никаква „критична опасност“ за Запорожката АЕЦ, която се намира наблизо.

В контролираната от Киев част на Херсонска област започна евакуация на населението от района на язовира. Украинските власти там съобщиха, че „водата ще достигне критични равнища до пет часа“, посочи Ройтерс.

От разрушаването на язовирната стена ще бъдат засегнати над 80 селища в Запорожка и Херсонска области.

Украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) заради взривяването на язовирната стена, съобщи в Туитър секретарят на съвета Олексий Данилов, цитиран от Ройтерс и БТА.

Разрушаването от Русия на стената на язовир „Нова Каховка“ е „екоцид“, но националните и регионалните власти работят за гарантиране безопасността на местните жители, написа в социалната мрежа Телеграм началникът на украинската президентска администрация Андрий Ермак.

Той добави, че руските действия представляват и заплаха за намиращата се недалеч Запорожка АЕЦ, без да конкретизира.