Новини Реакция

Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков

  06.06.2023 09:46  
Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков

Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Кирил Петков - бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни, съобщиха от СРП. 

И добавят, че от доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители. 

Преди 2 г. прокуратурата обяви, че няма как да разследва Петков за декларацията за гражданството му, защото в Наказателния кодекс няма такъв състав на престъпление.

Тогава Петков като министър на икономиката в служебното правителство беше проверяван за невярно деклариране, защото не е посочил, че има и канадско гражданство.

По онова време шефът на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова обясни, че държавното обвинение винаги е напомняло за несъвършенствата на закона и че разпоредбите му са стари.

"На всички е ясно решението на Конституционния съд, безспорно е налице невярно деклариране, но само по себе си това невярно деклариране в тази конкретика и при тази законова диспозиция на чл. 313 от Наказателния кодекс не може да обуслови наказателна отговорност", обясни Маджарова през 2021 г.

По казуса се произнесе и Конституционният съд, който постанови, че указът, с който президентът Румен Радев е назначил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, е противоконституционен.