Бизнес

Най-мощният процесор в историята на Apple

  07.06.2023 11:28  
Най-мощният процесор в историята на Apple

През последните години Apple направи значителни крачки в прехода към собствени процесори и последното представяне отново ни убеди в това. Като част от анонса те показаха впечатляващата мощност на чипа M2 Ultra. Предишните версии на чипа M2 бяха използвани главно в лаптопи, докато новите настолни компютри Mac Studio и Mac Pro ще получат Ultra версията.

M2 Ultra има забележителни подобрения в производителността спрямо своите предшественици. По същество това са два чипа M2 Max, комбинирани в един, подобно на това както M1 Ultra използва два чипа M1 Max.

Най-мощният процесор в историята на Apple - 2
 

Броят на ядрата се е удвоил от 12 на 24. Графичните ядра също са се удвоили, предлагайки до 76 ядра на топ модела. Максималният обем на поддържаната RAM памет също е нараснал - от 96 GB до впечатляващите 192 GB.

Въпреки че това количество RAM може да е прекомерно за повечето потребители, то осигурява гъвкавост и гаранция за бъдеща производителност за взискателни задачи. Apple подчертава медийните възможности на новите чипове, подчертавайки способността им да се справят със сложни задачи за редактиране на видео.

По-специално, M2 Ultra може лесно да стартира 22 едновременни 8K ProRes видео потока, което го прави мощен инструмент за създатели на съдържание и видео редактори.