Коментари

Деница Сачева: С БСП обсъждахме имена на министри, включително и Свиленски

  07.06.2023 11:55  
Деница Сачева: С БСП обсъждахме имена на министри, включително и Свиленски

"Преговорите бяха в доста напреднала фаза, обсъждани бяха на различни нива и с различни преговорни групи имена за министри. Включително и господин Свиленски", каза Деница Сачева от ГЕРБ в кулоарите на парламента. Тя уточни, че имената не са били договорени и не е имало окончателно решение.

Във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако БСП не се бе отказала да подкрепи кабинет с първия мандат, е щяло да се състави правителство. И разкри, че вече имало договорки за министри - Гроздан Караджов от ИТН щял да оглави транспорта.

Малко след това обаче лидерът на ИТН Слави Трифонов отрече твърдението за Караджов да е вярно, а преди минути това направи и червеният Свиленски.

Според нея са неверни обясненията на социалистите, че са се отказали да дадат подкрепата си за кабинет на ГЕРБ заради това, че хората на Борисов са изредили едни приоритети пред тях и други пред ИТН. Тогава лидерката им Корнелия Нинова изрази притеснения, че ГЕРБ говорили за бюджета единствено с тях, но не и с ДПС и ИТН. Тя изрази съмнения влияние да има и в различните им виждания за войната в Украйна.

"Ние получихме ясна заявка от всички партии, които участваха в преговорите за първия мандат, че те ще подкрепят правителство, което да бъде редовно и стабилно. След това един по един започнаха да се отказват от тази подкрепа - първо БСП, след това "Има такъв народ", припомни Сачева за опитите за кабинет с първия мандат.

Депутатката отхвърли твърденията да е имало различни послания от ГЕРБ към другите партии.

"Ние много ясно казахме и заявихме на БСП, че включително сме готови да приемем някои техни предложения в социалната сфера, независимо, че те не кореспондират с тезите, които сме защитавали до момента. Например по отношение на помощта на децата от пети до седми клас - нещо, което те предлагаха, ние много ясно в преговорите казахме, че това ще го приемем", коментира тя.

Една обща комисия ще разглежда случаите с поисканите имунитети на депутати. На дневен ред са тези на партийните лидери на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - Бойко Борисов и Кирил Петков. Тя призова документите срещу Борисов да се разгледат и комисията да реши.

"Ние не вярваме, че това, което се извършва, е безпристрастно и професионално", обясни тя. Към момента се обсъжда тази комисия да работи 1-2 месеца.

"По бюджета започва работа, предполагам още от следваща седмица. Това е въпрос, който трябва да отправите към правителството - кога ще може да вкара редовен бюджет, но по отношение на удължителното решение - то трябва да се случва максимално скоро, защото срокът е на практика този петък", обясни бившата социална министърка.