Новини

РДНСК Благоевград: Комплексът на рафтърите, които протестират срещу АМ Струма, е напълно незаконен

  07.06.2023 15:26  
РДНСК Благоевград: Комплексът на рафтърите, които протестират срещу АМ Струма, е напълно незаконен

„Българска федерация по рафтинг“, което стои зад рафтинг комплекса, заедно със зелени активисти, беше в основата на няколкото малобройни протести срещу довършването на АМ Струма в Кресненското дефиле.

 

Рафтинг комплексът „АдвенчърНет“, зад който стои „Българска федерация по рафтинг“, е напълно незаконен. Това става ясно от становище на Регионална дирекция за национален строителен контрол(РДНСК) Благоевград, съобщава Еко Новини.

Комплексът, който се намира по поречието на река Струма в Кресненското дефиле, се оказва, че няма никакви строителни разрешения за изградените постройки. Сред тях са бунгала, бар, ресторант, зала за обучения и места за настаняване.

 

 

Рафтъри построили незаконно вилно селище в защитена зона Кресна - Илинденци 

Освен това те са неправомерно свързани с ток и вода, а отпадните водите се изхвърлят директно в река Струма.

На всичкото отгоре, комплексът е изграден в защитена зона „Кресна-Илинденци“, без да са преминати съгласувателни процедури с РИОСВ-Благоевград и Министерството на околната среда и водите.

Припомняме, че зад комплекса „АдвенчърНет“ стои „Българска федерация по рафтинг“. Проверка в търговския регистър показва, че двете дружества да регистрирани на един адрес на столичната улица Оборище.

Въпросната федерация, заедно със зелени активисти, беше в основата на няколкото малобройни протести срещу довършването на АМ Струма в Кресненското дефиле.

Проверката на РДНСК Благоевград показва също така, че другият рафтинг комплекс, Rafting.bg, намиращ се на входа на Кресненското дефиле, има разрешителни за всички постройки, с изключение на дървена рампа за вкарване на лодки в река Струма.