Анализи

Ето колко време отнема връчването на е-фиш от мобилните камери на патрулките

  14.08.2023 12:30  
Ето колко време отнема връчването на е-фиш от мобилните камери на патрулките

Системата за връчване на електронни фишове се нуждае от подобрение, за това призна главен инспектор Жулиян Минев, началник на сектор "Пътна полиция" в Добрич. Той направи този коментар, след като жител на Добрич потърси съдействие от БНР Варна във връзка с този казус.

Стефан Стефанов съобщи, че при проверка на пътя са му връчени наведнъж четири фиша за превишена скорост, датиращи от ноември месец досега. По стечение на обстоятелствата, нарушителят получава и известия от пощата да си вземе същите фишове и от гише, без да е конкретизирано от коя дата започва да тече 14-дневният срок за изплащане на глобите с 30% отстъпка.

Стефанов е спрян за проверка на пътя за Каварна на 26 юли. На тази дата шофьорът не е извършил никакво нарушение, но се оказва, че според системата има невръчени четири фиша за превишена скорост. Дни след това пристигат и известия да отиде до гише в пощата, за да получи отново същите фишове. 

Връчените накуп глоби, трупани в голям период от време, биха поставили всеки шофьор във финансова невъзможност да ги заплати в 14-дневен срок, за да ползва отстъпката от 30%, допълва Стефан Стефанов. 
Началникът на Сектор "Пътна полиция" в Добрич главен инспектор Жулиян Минев призна, че системата за връчване на електронни фишове се нуждае от подобрение. Според него, в МВР се работи усилено по усъвършенстването на тази система и облекчаването на процедурата при връчване на електронните фишове. Жулиян Минев посочи, че само за една седмица от област Добрич до единната система за обработка са изпратени над 3 000 заснети нарушения. Началникът на КАТ-Добрич уточни, че за дата на връчване на фишовете се взема предвид моментът, в който те са дадени на шофьора, спрян на пътя.