Анализи

Икономист: Слънчогледът поевтинява, защото световните цени вървят надолу

  18.09.2023 10:38  
Икономист: Слънчогледът поевтинява, защото световните цени вървят надолу

Продължават да падат цените и при слънчогледа и при пшеницата, защото световните цени вървят надолу. Това няма никаква връзка със забраната, която още когато се въвеждаше ви казах, че ще е бизсмислена, обяви в понеделник икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.

"Въведохме забрана, паднаха още повече цените - и слънчогледа и пшеницата поевтиняха още повече. Така че не е вносът от Украйна проблемът, защото ние внос от Украйна нямаме. Зърното от Украйна преди забраната бе 0.03% от нашето производство. Дори миналата година при рекордно високи цени на зърното не си заслужаваше от Украйна да се кара чак до България. Кара се през Румъния и на Констанца се изнасяше за целия свят", каза Ангелов пред Нова тв.

Особено сега, когато паднаха световната цена няма абсолютно никакъв смисъл да се кара чак до България. Ние, бихме имали полза, ако може част от зърното да мине през нашите пристанища да се изнесе, каза Ангелов. Той посочи, че за слънчогледа проблеът е, че страната ни произвежда малко слънчоглед и потребявахме малко слънчоглед.

"В последните 5 години направихме много фабрики за олио, но слънчогледът продължава да е малко. Ние не произвеждаме достатъчно слънчоглед", каза Ангелов. Слънчогледът на зърнопроизводителите не се изкупува, защото те не го продават. Защо затвориха складовете си, каза още Ангелов. Две трети от нашата земя е зърно. Няма друга държава в Европа с такова разпределение, каза още Георги Ангелов.

."Така сме направили субсидиите, че зърното заема всичко. Има нужда от напояване, има нужда от инвестиции. Ако даваме само инвестиции, а не инвестираме в напояване, ще имаме само зърно", каза Ангелов.

70% от субсидиите получават шепа земеделци

"Не е лъжа, че 70% от субсидиите получават шепа земеделци", заяви в понеделник пред Нова тв Светлана Боянова, изпълнителен директор на Българската аграрна камара. Тя посочи, че това не са субсидии за зърно, а субсидии на площ, които се получават във всички страни-членки.