Новини Реакция

Протестът срещу вноса от Украйна: Зърнопроизводителите повеждат към пътни блокади - България

  18.09.2023 13:29  
Протестът срещу вноса от Украйна: Зърнопроизводителите повеждат към пътни блокади - България

Министърът на земеделието Кирил Вътев изпрати покана до инициативния комитет на протестиращите за среща.

"Познаваме се от много години. Заедно сме отстоявали интересите си на производители на българска храна през всичките тези години. Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме", се казва в обръщението.

Министърът потвърждава, че "никога не сме били в толкова сложна ситуация, като днешната" и изброява последствията от ковид-пандемията, войната в Украйна, инфлацията, пазарната несигурност, крехката вътрешнополитическа обстановка.

"След три месеца неспирни и безкористни усилия на кабинета от министри без политически опит, се постигна много. Реанимирани са много процеси, без умелото им хиперболизиране от политически опит", отбелязва Вътев, който преди време беше председател на Асоциацията на месопреработвателите и е изградил голяма компания в сектора. Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре. Той се съгласява с колегите си от земеделския бизнес, че "нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна" и че "нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти, е застрашена от дъмпинг". Декларира, че единственото, което правителството иска, е "да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители". Уверява, че кабинетът "Денков - Габриел" не спира и сега да отстоява националния интерес. "Като част от този кабинет няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители", обещава Вътев.

Той потвърждава казаното от премиера Денков, че още в нощта на 15 срещу 16 септември след решението на Европейската комисия да отпадне забраната за внос от Украйна са проведени серия от разговори, които продължават и сега. В тях България настоява Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими. Тъй като уточняването на детайлите не може да бъде извършено правилно без участието на браншовите организации от аграрния сектор Вътев кани техни представители по всяко време на среща в министерството. Повтаря, че формулираните искания в останалите четири точки са удовлетворени.