Реакция

Държавата се ангажира да предложи приемливо решение за работещите във въглищните централи

  19.09.2023 17:56  
Държавата се ангажира да предложи приемливо решение за работещите във въглищните централи

До края на септември трябва да се подготви споразумение за справедлив преход за регионите около въглищните централи. Този ангажимент е поел премиерът Николай Денков след среща с лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа", представящи протестиращите днес в София миньори и работници във въглищните централи. В споразумението детайлно ще са разписани ангажиментите на държава към всички работещи в мините и въглищните централи от днес до 2038 г.

До 15 октомври ще се създаде и предприятие за конверсия на въглищните райони, което ще има ангажимент да осигури заетост на освободените от мините и централите. То ще се финансира по териториалните планове за Стара Загора, Кюстендил и Перник. То ще действа като "един преливник на заетостта", където хората ще получават доходи, докато си намерят работа. Според Пламен Димитров от КНСБ това гарантира на хората, че няма да останат без работа до 2038 г.

Следващата стъпка е създаване на индустриален парк "Марица-изток". За споразумението ще се търси гаранция от парламента, обяви Димитров. Димитър Манолов от "Подкрепа" допълни, че веднага трябва да започне работа по общия устройствен план на "Марица-изток".