Новини Светът

И Румъния няма да внася украинско зърно още 30 дни

  19.09.2023 18:02  
И Румъния няма да внася украинско зърно още 30 дни

След Полша, Унгария и Словакия и Румъния няма да внася украинско зърно, въпреки решението на Европейската комисия за отпадане на забраната от 15 септември. Тя беше въведена частично за няколко култури, сред които пшеница и слънчоглед, по-рано тази година за 5 държави - четирите плюс България.

Веднага след решението на ЕК Полша, Унгария и Словакия забраниха едностранно вноса на украинско зърно и други стоки, докато Румъния обяви, че може да забрани или ограничи вноса, ако се стигне до пренасищане на пазара.

Засега единствено България разреши вноса на украинско зърно, което предизвика мащабни протести от страна на фермерите.

Румънският министър на земеделието Флорин Барбу обаче увери румънските земеделци късно вечерта в понеделник, че в следващите 30 дни няма да има внос на украинско зърно в страната и единствените, които ще се възползват от лицензирането в областта на зърнените култури, ще бъдат румънските фермери и преработватели, предаде Аджерпрес.

Румънският земеделски министър посочи, че в рамките на 30 дни тези лицензи трябва да бъдат получени както на територията на Украйна, така и на територията на Румъния. В случай че "се опитат да внесат дори 1 кг пшеница или царевица в Румъния", заповедта за забрана е подготвена и ще бъде издадена и публикувана в Държавен вестник.

Днес Барбу и украинският му колега Микола Солски обсъдиха в онлайн разговор условията и механизмите за износ на украински земеделски продукти в Румъния, предаде Укринформ.

Барбу посочи, че Румъния ще продължи да подкрепя Украйна при износа и транзита на земеделски продукти. Той приветства украинския план за износ на зърно. Солски благодари за подкрепата и отбеляза, че предложенията на Румъния за износ на зърно са приемливи и Украйна е готова да ги обмисли.

Двамата са се съгласили да работят върху съвместен план за по-нататъшно сътрудничество в следващите 30 дни.

Междувременно президентът на Националната федерация "ПРО АГРО" (PRO AGRO) Йонел Арион заяви, че фермерите са склонни да изчакат 30 дни за прилагането на този механизъм и ако тези решения не бъдат спазени, те ще реагират по съответния начин.

Барбу допълни, че всяко правителствено решение, с което ще се приложи това лицензиране, ще се приема и ще се обсъжда съвместно със земеделските асоциации.

Румънските фермери обявиха, че са решили за момента да се откажат от протестите, след като са получили уверения от министъра, че за период от 30 дни ще бъде позволено само транзитно преминаване на зърнени продукти от Украйна през Румъния, съобщи днес румънското национално радио.

Представителите на фермерските организации добавиха, че през целия 30-дневен период те ще наблюдават митниците.

Европейската комисия реши в петък да премахне наложените ограничения върху вноса на зърно от Украйна, които бяха валидни от месец май за пет страни - Унгария, Полша, Словакия, Румъния и България.