Светът

Пристанището на Измаил бе подложено на масирана руска атака

  26.09.2023 16:24  
Пристанището на Измаил бе подложено на масирана руска атака

Пристанището на украинския град Измаил бе поразено при руски въздушни удари тази нощ, заяви областният управител на Одеска област Олег Кипер. Измаил е едно от дунавските пристанища на Украйна, които играят важна роля при износа на украинско зърно по маршрути, алтернативни на черноморските, пише OFFNEWS

Атаката е продължила над два часа, ранени са двама души и са нанесени щети на пристанищна инфраструктура, складове и на повече от 30 камиона и автомобила, обяви Кипер в Телеграм.

Според ВСУ 26 от 38-те дрона иранско производство са свалени. Те са били изстреляни от Русия. Москва увеличи интензитета на въздушните си атаки по украински пристанища на река Дунав, сред които Измаил и Рени, след като през юли се оттегли от зърнената сделка, която гарантираше износа на украинско зърно през Черно море, отбелязва Ройтерс.

Кметът на Кривой Рог Олександър Вилкул обяви, че на руски обстрел е бил подложен и южния украински, като от атаката е пострадало предприятие. За момента няма данни за жертви. Ройтерс посочва, че не е успяла да потвърди информацията от независим източник и че за момента няма изявление от руска страна.

Вследствие на украинска дронова атака по руската Курска област бе прекъснато електрозахранването в седем населени места в областта, съобщи областният управител Роман Старовойт и уточни, че няма данни за ранени.

По-рано руското министерство на отбраната заяви, че около 05:30 ч. местно време системите за противовъздушна отбрана са свалили един украински дрон над Курска област.