Новини

Здравното министерство сезира прокуратурата за продадената евтино вила от болница във Велинград

  26.09.2023 18:40  
Здравното министерство сезира прокуратурата за продадената евтино вила от болница във Велинград

Министерството на здравеопазването сезира прокуратурата за продажбата на вила в Родопите, собственост на Държавната белодробна болница "Света Петка Българска". Къщата с обща площ на жилищните части 132 кв.м, отдавана под наем за около 3 хил. лв. на ден, беше продадена на търг за 51 125 лв. без ДДС при начална цена 40 999 лв. Според агенции за недвижими имоти реалната стойност на луксозната вила в ловен парк "Алабак" в Родопите е 300 хил. евро, пише ДНЕВНИК

Със свое писмо министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков е изискал процедурата по провеждането на търга да бъде незабавно прекратена поради констатирани нарушения в нейното обявление. В писмото на министъра се посочва, че при искането за продажба на вилата управителят на болницата е приложил снимков материал и оценка от независим оценител.

След публикациите в медиите за продажбата на имота в министерството обаче установили, че фактическото състояние на сградата не отговаря на това, с което ведомството разполага. В писмото се иска прокуратурата да провери дали тази заблуда на министерството не представлява престъпление.

Действията по стопанисването и отдаването на търг от страна на болницата на вилата също вече са обект на прокурорско разследване, казват от министерството на здравеопазването. Това е и причината да не съобщят и другите открити злоупотреби.