Новини

Асен Василев не отсъпва за ДДС-то за ресторантьорите

  29.09.2023 18:40  
Асен Василев не отсъпва за ДДС-то за ресторантьорите
  БТА

Финансовият министър Асен Василев публично отрече, че се е съгласил ДДС-ставката за ресторантьорите да остане 9%. Това обяви по-рано днес Делян Пеевски като уточни, че това, както и отпадането на т. нар. бонус-донос било договорено на среща с Василев, в която заедно с него са участвали Бойко Борисов и Делян Добрев, пише МЕНИДЖЪР

„Министерството на финансите е публикувало данъчните закони с 20% ставка. Данъчните закони няма да бъдат изтеглени, ставката няма да бъде променена на 9%. Водим разговори с бранша за изсветляване на бизнеса. Тези разговори са в няколко посоки, от бранша предложиха 7-8 идеи, очаквам ги в писмен вид”, каза финансовият министър Асен Василев на брифинг заедно с премиера Николай Денков.

Той сподели и някои от обсъжданите идеи - например всяко заведение да има ПОС терминал и да се глобяват тези, ако нямат такова. "Трето, което обсъждахме е да не се плаща сметката, ако не бъде издаден фискален бон. Освен това да не могат да се осигуряват служители на по-малък работен ден, ако нямат друга работа, или други доходи, или не са учащи или студенти", каза още Василев.

 

"Нека да видим как изглежда този пакет изсветляващи мерки, да го пресметнем, ще видим какви са приходите в бюджета от него, и ако те са по-големи от възстановяването на ставката, тогава може да имаме разговор дали ще остане на 9%", заяви Василев и подчерта: "тогава и само тогава".