Новини Реакция

Денков допуска продължаване на премиерската ротация и след 2024 г.

  17.10.2023 17:04  
Денков допуска продължаване на премиерската ротация и след 2024 г.

Премиерът Николай Денков, който през март 2024 г. трябва да сдаде поста на заместничката си Мария Габриел, съгласно споразумението между ГЕРБ и ПП-ДБ, допусна възможността ротацията начело на кабинета да продължи и след края на 2024 г., когато принципно е хоризонтът на сегашното "некоалиционно" правителство.

Не за първи път участниците в управлението говорят за възможността правителството да изкара повече от първоначално определените 18 месеца. В началото на този месец лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че "ако работим добре, можем да го изкараме пълния мандат". Преди няколко месеца и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков допусна, че е възможно кабинетът да има 4-годишен мандат, но само ако "някои от партиите не се изкушат да сложат партийните си интереси пред тези на държавата".

Управлението на този принцип може да продължи и след това, каза Денков в отговор на въпрос към него при участието му в 17-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" във вторник.

Той заяви, че при ротацията догодина ще се осигури приемственост на работата, за да се прекъсне традицията с идването на нов министър-председател всичко, започнато от предишните, да бъде спряно и да се анонсират нови идеи и амбиции.

Важни са правилните и устойчиви решения

В момента всички важни въпроси се дискутират между министър-председателя и неговия вицепремиер, като по този начин се осигурява и необходимата подкрепа от партиите, които стоят зад кабинета в Народното събрание, каза още Денков. Според него е нормално между политическите сили да им сблъсък на инициативи и идеи и едновременно с това - механизъм за обсъждане.

"Важното е в крайна сметка да се взимат правилните решения, които са припознати и могат да бъдат устойчиви във времето", смята Денков и изрази съжаление, че президентската институция не се включва в този процес.
.
Докато правителството успява да представя резултати пред обществото и политическите си партньори, то ще бъде изпълнено със смисъл и ще бъде устойчиво, заяви още премиерът. Според него до момента кабинетът изпълнява успешно управленската си програма и в парламента се приемат закони, които наваксват реформи, забавени с години.

"Въпреки опитите за политически удари, които получихме заради тях, успяхме да реализираме решения, отлагани, защото са трудни, защото са чувствителни. Успяхме да ги реализираме точно, защото имаме политическа подкрепа и в Народното събрание, което ни позволява да вземаме решения", каза министър-председателят.

Неуспехът е сираче, всички припознават успеха

С предизборната ситуация премиерът обяснява факта, че ГЕРБ и един санкциониран депутат по глобалния акт Магнитски от ДПС изземат инициативата да комуникират политики, включително и решенията на кабинета. "Неуспехът е сираче, успехът е припознат от всички", каза Денков.

Според него, сега, преди местните избори, останалите партии, които подкрепят кабинета, се присъединяват към успехите на правителството.

Не може само критика без алтернатива

За разлика от тях, опозицията - "другите партии" като "Възраждане", БСП, ИТН, само критикуват, но без да посочат алтернатива. "Те не правят нищо, казват, че има проблеми, но не предлагат позитивна инициатива", заяви Денков.

По думите му той и вицепремиерът Мария Габриел дискутират всички важни въпроси, за да могат да осигурят както подкрепа от партиите в парламента, така и приемственост след ротацията. Според Денков едноличният управленски модел на държавата, познат дълги години от предишното управление и служебните кабинети, в началото изглежда по-ефективен, защото решенията се налагат по-бързо, но "в дългосрочен план този тип управление показа сериозни дефицити".

Шанс за икономиката са най-трудните производства

Премиерът очерта като приоритети на правителството забавените реформи в институциите, държавните и областни администрации, както и съдебната система, които трябва да се дигитализират. Присъединяването към Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), а също така и някои структури на ООН са друга основна задача. Относно модернизацията на българската икономика амбицията на България е да се включи в най-трудните и най-съвременните производства. За да стане това, "трябва да развием и институциите, и да се интегрираме добре в международен план, да стабилизираме политическата обстановка, защото инвеститорите се интересуват от това", каза Денков.

"Но също така трябва да си поставим и високата амбиция на базата на доброто образование да осъществим преход, който не просто да затвори някакви изоставащи вече производства, а да развива най-съвременните производства от типа на автономните автомобили, космическите технологии, биотехнологиите", подчерта премиерът.

Управляващите не просто осъзнават важността на реформата в регулаторните органи за бизнес климата в страната, но и заявяват амбиция тази реформа да не остане само на хартия.

"Осъзнаваме, че не е достатъчно само да сменим законите, да усъвършенстваме конституцията, ключово е кои са хората, които ще влязат на съответните позиции", заяви премиерът. За да са хора както с експертни, така и с морални качества, вече се залага различен процес на номиниране на кадрите, каза той.

Акцизът за руския газ няма да вдигне цените, а ще свали печалбите на "Газпром"

Денков отново коментира наложения от края на миналата седмица акциз върху вноса и преноса на руски природен газ от 20 лв./МВтч, който не се харесва на Сърбия и Унгария, но и на някои от вносителите на руски газ в България. Повтори, че акцизът ще подобри конкуренцията между тръбния и втечнения газ и че целта е да се намали натиска от Русия върху някои правителства, както и да се намалят печалбите на "Газпром".

"Русия се възползва от това, че има достъп до тръбите и, съответно, пуска газ без съответните такси, което създава нелоялна конкуренция, бих казал спрямо наличните други източници на газ, така че с тази такса, от една страна, връщаме конкуренцията на пазара и ние очакваме не да се повишат цените в Сърбия и в Унгария, както беше първата реакция, а всъщност да намалим печалбите на "Газпром", да намалим средствата, които влизат в държавния бюджет на Русия, за да води войната. И, от друга страна, създаваме и реална конкуренция с другите източници на газ", каза Денков. По думите му не е случайно, че България беше една от първите държави, на която "Газпром" спря газа, защото това е средство за натиск,.