Коментари

Денков: Няма да се поддам на извиването на ръце от ГЕРБ и ДПС

  17.11.2023 13:14  
Денков: Няма да се поддам на извиването на ръце от ГЕРБ и ДПС

Няма да се поддам на извиване на ръце. ГЕРБ и ДПС, които са винаги заедно напоследък, както виждаме, имат всички права да свалят правителството. Нека да го направят. Това обяви на пресконференция в Министерския съвет премиерът Николай Денков. Той отгови на журналистически въпрос относно невъзможността парламентът да събере кворум и за втори пореден ден да не подложи на гласуване вота на недоверие към кабинета.

Премиерът коментира и на твърденията на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който тази сутрин в парламента заяви, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е бил притискан от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ да „работи за тях на изборите“, а неговото несъгласие е истинската причина да му бъде поискана оставката.

„Ако съм притискал в нещо Калин Стоянов, то е едно – да си изпълни задълженията по организацията на вота“, посочи Денков. Той увери, че задачата на вътрешния министър и неговия екип е била единствено да не позволи нарушения на изборното законодателство.

„Никога не съм го притискал по отношение на конкретни партии“, каза още Денков.

„Няма да взема нито едно решение, което не е разумно за държавата. Предложението за отнемане на дерогацията за три дни е абсолютно неразумно, с много високи рискове, показани много ясно от най-различни институции. Това искане не е съобразено с никаква политическа логика, освен една – да се поставят политически капани“, каза Денков за настояването на ГЕРБ-СДС и ДПС дерогацията на руския нефт да отпадне веднага.

По повод на официалния отказ от страна на президентската институция за поисканото отстраняване на председателя на ДАНС Пламен Тончев премиерът посочи, че ще продължи да работи с него институционално.

„Винаги съм действал институционално и съм правил всичко възможно да работя с институциите така, както трябва. Нямам проблем да работя с когото и да било, въпросът е, че качеството на работата няма да бъде това, което се очаква“, смята Денков.

На журналистически въпрос, свързан с твърденията, че министърът на електронното управление е бил заплашван и му е назначена охрана, Денков отговори: „Министър Йоловски е в процедура, в която с него се занимават разследващи органи и прокуратурата, той казва, че няма право да подава информация. Аз не мога повече да изисквам такава информация. Това, което мога, е да гледам дали си върши работата като министър. Ясно е, че ако тръгна да искам неговата оставка, това може да бъде представено като: „Вие я искате, защото той е направил нещо“.

„Не искам да коментирам министрите откъде са дошли, като падне правителството, ще ви разкажа“, зарече се Николай Денков.