Бизнес

Арх. Мирянов представя филм по случай 140 г. от написването на Опълченците на Шипка на 18 ноември

  20.11.2023 09:09  
Арх. Мирянов представя филм по случай 140 г. от написването на Опълченците на Шипка на 18 ноември

Младият родолюбец и основател на патриотичната фондация "Нашият дом е България" представя филм по случай 140 години от написването на одата на Иван Вазов “Опълченците на Шипка”.

Предпремиерата на лентата ще се състои на 18.11 от 13:30 ч. в кинозалата на връх Шипка.

Филмът се реализира по идея на арх. Мирянов и под неговата веща режисура. Участват Янко Лозанов, Врачанска филхармония, сдружение “Традиция”. Музиката е на Георги Андреев.

Преди 7 години арх. Пламен Мирянов създава фондация „Нашият дом е България“ с ясна и категорична цел - издигане на националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните ни традиции, фолклор и култура на България.

"В последните години сякаш изгубихме голяма част от достойнствата на опълченците на Шипка и точно затова себеотрицателните усилия на фондация „Нашият дом е България“ са още по-забележителни и необходими за цялото ни общество", подчертава арх. Мирянов.

Освен филмите на историческа тематика, фондация "Нашият дом е България" работи и върху документално-игрален филм, посветен на завета на св. Йоан Рилски. Екипът на фондацията организира и изнесени рецитали пред ученици с творби на Вазов, Ботев, Яворов, Дебелянов, Далчев, Йовков, св. Йоан Рилски, както и изложби с кадри от красиви кътчета на България.