Коментари

Седмичен коментар

  20.11.2023 09:16  
Седмичен коментар

В календара на българите има други дати

"Случаят с председателя на ДАНС Пламен Тончев е приключил. Изпратих официален отказ на искането на премиера Николай Денков за неговото освобождаване, защото мотивите не отговарят на закона", заяви президентът Румен Радев пред журналисти. 

"Преди месец казах, че новата вноска за пренос на руски газ ще декапитализира "Булгартрансгаз" и ще има силно отрицателна реакция в Европа. Тогава управляващите шумно го отрекоха. Днес като че ли започват да осъзнават щетата, която сами причиняват, поясни държавният глава. Дългът на "Булгартрансгаз" вече е над 250 млн. лв. и няма как да се отпише - приходи в бюджета догодина няма да дойдат. България вече се сочи с пръст като ненадежден партньор и Унгария по всяка веоятност ще сезира съда на ЕС срещу нас". 

"Явно в календара на сглобката фигурират дати на ротация. Докато в календара на българските граждани има други дати - на чакащите сметки. Едно управление има бъдеще само ако се води от интереса на българските граждани", допълни президентът.

До 2026 г. има още много време 

Той вече се държи като президент, но в тези горещи политически месеци това сякаш остава незабелязано. Бойко Борисов помирява и обединява, говори благо и бащински с народа, гледа да заема консенсуални позиции, но по ключовите въпроси (да ги наречем "евроатлантизъм") е стабилен като калифорнийски дъб.

За перспективата България някой ден да осъмне с президент на име Бойко Борисов се е говорило многократно, но днес тя започва постепенно да придобива ясни контури. Макар че от време на време ръмжи към партньорите си в правителството, Борисов очевидно работи за неговото оцеляване, защото това е в негов интерес не само краткосрочно, но и с прицел към 2026 г., когато на креслото на Румен Радев ще седне друг. Ако на следващите президентски избори сътрудничеството с ПП-ДБ и новоразцъфналата дружба с ДПС все още са на дневен ред, тогава Борисовата кандидатура би имала сериозни шансове за успех. Почти същото важи и за международните съюзници в най-широк смисъл: НАТО, ЕС, ЕНП, Вашингтон, Берлин, Париж. (Александър Андреев, "Дойче веле")

Нещо като нищо

 

Премиерът ядоса опозицията

Николай Денков предизвика гнева на опозицията в края на четиричасовите дебати по вота на недоверие към правителството за националната сигурност и отбраната, като обвини народните представители, че нямат аргументи, а си служат с измислици и лъжи.Зам.-председателят на НС от БСП Кристиан Вигенин го призова да се извини на депутатите за думите си"Боравите с измислици и опорки, сякаш не сте бил в България и не знаете какво се случва. Не сте в състояние да сте министър-председател. Трябваше да си мълчите, възмутително е. Оставка!".

Разпокъсахте се

Вече пет месеца ни управлява сглобка – разглобка, коалиция – некоалиция. Бих нарекла това, което се случва „нещо като нищо“. Нещо, което е квази-правителство, полумнозинство и нищо добро не се случи през този период за България. Избихте се как да разпарчетосате и разпределите помежду си енергетиката. Извадихте си очите за списъците с фирми, които трябва да приберат парите от Плана за възстановяване и устойчивост. Разпокъсахте се един друг за бюджета. Водите пунически войни кой да овладее съдебната система и службите. Сами казвате, че 90% от програмата ви не се изпълнява. Заведохте си дела един на друг. Сглобката загуби почти половин милион гласове на местните избори. Това е вотът на недоверие и той вече ви е даден.(Корнелия Нинова в парламента при дебатите за вота на недоверие към правителството)

Не изпитвате ли малко срам

"Тагарев е лъжец! ДАНС трябва да се занимае с него, мястото му е в затвора", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов  на дебатите по вота на недоверие. Поводът бе изказване на военния министър, че има политически сили, които са си служили с дезинформационна кампания, която е довела до отлив на курсанти. "Не е новина, че Тагарев лъже от трибуната, ама не изпитвате ли малко срам, Тагарев - по 12 лв. давате на ден на курсантите във Военния университет, защото там няма стол и си купуват кифли от лафката и на фона на това нещо вие твърдите, че заради мен, имало некомплект в армията", обърна се Костадинов към Тагарев.

Тагарева съдружник на фирма за дронове

Министър Тагарев отхвърли обвиненията на БСП при дебатите за вота на недоверие към правителството за конфликт на интереси при поръчката за дронове за българската армия на стойност близо 90 млн. лв. без ДДС. И обясни, че съпругата му била съдружник с управителя на фирма "Телесис", която участва в обединението "Български безпилотни летателни системи", спечелило поръчката за дроновете. От 20 години тя, по думите на Тагарев, не била в управлението на фирмата и имала малък дял като съдружник. Консорциумът спечелил конкурса месец преди тойда стане министър на отбраната.

"Искам да бъда корупционер заедно с Тагарев и жена му", каза от парламентарната трибуна Тошко Йорданов от ИТН. А независимият депутат Радостин Василев попита министъра: "Аз не знам как да го нарека това съдружие".

Какво си казали Борисов и Петков

В последните седмици видяхме новата алтернатива на ПП-ДБ - "Възраждане" и БСП. Искам да напомня на Петков, че беше петък и той ми каза, че ако не бъде избран Терзиев ще падне правителството, тогава аз от Самоков призовах ГЕРБ и благодарение на тези гласове правителството остана. Аз казах: "Гласувайте за кандидата на правителството". Уж прокремълски и пропутински, а с тези партии преговарят за мнозинство. ПП-ДБ ще платят цената горчиво, ако направят коалиция в София с "Възраждане" и БСП. Ние сме твърда опозиция в София, защото те така поискаха(Бойко Борисов пред журналисти в парламента)

На въпрос дали е звънял на Бойко Борисов преди балотажа, за да го призове за подкрепа на Васил Терзиев, Кирил Петков отговори: "Не е коректно да се цитират лични разговори".

В Скопие се лее омраза към всичко българско

Това предупреди вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си по случай 100 години от създаването на Македонския научен институт. В 21 век арестуват български книги. Прави впечатление, че днес ЕК мълчи за това кога и как Северна Македония ще бъде приета в европейското семейство, каза Йотова. И даде за пример Украйна, Молдова и Грузия, които изпреварват Скопие в присъединяването към ЕС.

Компромис за дерогацията

На среща между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС с участието на финансовия министър Асен Василев енамерен компромисен вариант по казуса "Лукойл". Договорено е от 1 януари да бъдат спрени квотите за износ на продукти от руски петрол, а вносът на такъв петрол за бургаската рафинерия да бъде спрян от 1 март, когато да отпадне дерогацията. Трите политически формации са се договорили още, че ще гласуват против искания от опозицията вот на недоверие на правителството. 

«Лукойл» готов за диалог

Отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г., се посочва в позиция на "Лукойл". Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете, а това до принудително спиране на производството, щепостави рафинерията в условия на повишен технологичен и логистичен риск и ще застраши доставките на горива за българския пазар, подчертават още от "Лукойл". И призовават съответните институции към диалог за намиране на безрисково решение.

Захарен памук за отвличане на вниманието

Ако в „Лукойл“ бъде въведен държавен управител, е твърде възможно инфраструктурата на рафинерията да бъде ползвана само за складове и претоварване на нефтопродукти. И откъде ще дойдат тези нефтопродукти? От Турция. Кой е най-големият вносител на нефт в Турция? Русия. Тоест политическата ни власт много скоро ще постави България в пълна зависимост от доставките на газ, бензин и дизел, а след затварянето на въглищните централи и на електроенергия от Турция. И ще го направи с ясното съзнание, че участва някъде по веригата с лични и частни икономически ползи. Така че основно този е казусът с "Лукойл“. Другото е захарен памук и забавна русофобия за отвличане на вниманието от истинските цели. (Калина Андролова, БНР)

Заплатите

Средната заплата за септември нарасна до 2072 лв., показват данни на НСИ. В София достигна 2772 лв. Все още само в столицата тя е над 2000 лв., но възнагражденията в няколко области вече са близо до този праг.

Основната заплата на депутатите е 6765 лв., което е с над 1100 лв. ръст за година, а с възнаграждението за участие в комисия - 7780 лв. Шефовете на комисии и на парламентарни групи взимат по 9132 лв. Като се добавят и парите за сътрудници, се оказва че депутат, който участва само в една комисия, взима 12 290 лв. на месец.

Заплатата на премиера става 10 485 лв., на министрите - 8794 лв., а на президента - 13 530 лв.

Минималната заплата през следващата година ще бъде 933 лв. Толкова ще бъде и минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и всички, които сами се осигуряват. Всеки, на когото не достига осигурителен стаж, има право да купи до 5 години. От 1 януари един месец вече ще струва 184,73 лв., а до края на тази година - 154,44 лв.

Пенсиите

Всички пенсии от 1 юли 2024 г. ще се увеличат с 11 на сто. Минималната ще стане 580,57 лв., социалната за старост - 307,07 лв., средната ще достигне 971 лв., а таванът остава 3400 лв.Догодина за пенсии ще се изразходват общо 21,606 млрд. лв. Максималният осигурителен доход става 3750 лв. Държавата планира да събере от осигуровки 12,73 млрд. лв. Дефицитът на НОИ, който ще се покрие от бюджета, е малко над 11 млрд. лв. 

Социалните 

Втората година от майчинството остава 780 лв. Толкова ще бъде и новият отпуск за бащите, който могат да ползват до навършването на 8 г. на детето. Минималното обезщетение за безработица ще бъде 18 лв. на ден, а максималното - 85,71 лв. Еднократната помощ за смърт на осигурено лице остава 540 лв. Бизнесът вече ще плаща само първите два дни от болничните вместо сегашните три, което ще спести на работодателите около 70 млн. лв.

Какво да се прави

Трябва да направим така, че България догодина да има по-високи доходи, по-добри инвестиции и 3% бюджетен дефицит, за да останат устойчиви финансите. Данък сгради няма да се вдигне. Всяка една община ще си го преценява. Бюджетът е разчетен при нива на събираемост, които са същите като тази година. Няма проблеми с приходната част. Няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски. Трябва заплатите да стават по-високи и в същото време да се инвестира в нови машини, пътища, железници, така че държавата да може да дърпа напред и да се вдигне производителността на труда. (Финансовият министър Асен Василев пред журналисти)

Българите не могат да си позволят

Страната ни рискува цели икономически сектори да бъдат изхвърлени от пазара заради случайния или не пропуск в проектобюджет 2024, където няма разписан текст и заложен очакван приход за компенсации на бизнеса и всички небитови потребители за високите цени на тока, които се прогнозират за следващите месеци. Има текстове за облагане на свръхпечалбите на електроенергийните дружества, но без да е изрично казано, че парите ще бъдат използвани за енергийна подкрепа на индустрията, на болници, училища, детски градини.

Предприятията са изправени пред заплахата да бъдат ударени от високите борсови цени на тока и да загубят на висококонкурентния европейски пазар на стоки. Ще бъде застрашен не само бизнесът, а и работните места, и цялото общество. По-високи цени българите не могат да си позволят, коментира пред БНР председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев. 

Едно към едно

 

Работи се за съсипване на държавата

ГЕРБ и ДПС се опитват да свалят правителството, без да си цапат ръцете. ПП-ДБ се опитват да отместят конфликта, да разтоварят политическата криза с трасиращи куршуми по фланга. Този цирк с кворума и с прегласуването, с разкрачените процедури… Хората са абсолютно ошашавени. От всички страни в политическия сектор се работи за абсолютен развал на държавата и за тотално разкапване. От една страна тече неистово желание на ГЕРБ и ДПС да се покажат по-големи евроатлантици от ПП-ДБ, от друга стигаме до смешни обяснения, като на Десислава Атанасова – сякаш с един шалтер се управляват руския и неруският петрол. Тече борба за приватизацията на "Лукойл" и има много апетити и интереси, които трябва да бъдат скрити по някакъв начин. Като управляващи ПП-ДБ нямат интерес цените по бензиностанциите да скочат заради тридневната дерогация на Делян Добрев и да станат 5 лв. Тогава правителството ще падне и без вот на недоверие. При такова поведение на политическите сили няма да е далеч денят, в който агитките ще ги погнат и тях

Публиката е отвратена, има тотална загуба на смисъл в българската политика. Толкова тежка вече стана тази сглобка, че не остават и 5% време и енергия това управление да работи. Ако то през цялото време ще се занимава с това как да не падне от власт или как да падне, но друг да е виновен, то наистина няма смисъл от него. (Журналистът Веселин Стойнев, БНР)

Нова черна дупка?

Официално искам да заявя, че Народното събрание потвърди теорията на Айнщайн за черната дупка. Пленарната зала е черна дупка. (Депутатът от ИТН Тошко Йорданов в парламента)

2600 лв. за шофьорски курс

Всичко е пропито с корупция, същото е и с учебната документация, а вие ме питате колко ще се оскъпят шофьорските курсове. Ако сега са средно по 1300 лв., след предлаганите нововъведения шофьорският курс може да стигне до 2500-2600 лв. (Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, „Труд“)

Доган създаде нова класа

ПП преядоха с власт. Те посмяха да вземат повече, отколкото им се полага. Властта обаче е болест и води до неочаквани ефекти, като повръщане например. Левицата има голям успех в столицата, но 50% от гласовете за нея не са ляв, а протестен вот. Сглобката се крепи на това, че победата не е победа. Скандалът предстои в началото на годината, а кризата - преди евроизборите. Доган иска българин начело на партия, която винаги е била отчетливо оцветена етнически. Ако Пеевски успее да обедини турците и да привлече българи, би било ценно за страната ни постижение. Доган създаде нова класа. Това, което предстои на Пеевски, е да съедини тази нова класа с българска подобна класа. (Андрей Райчев, Епицентър.бг)

Престъпно безхаберие за ПАВЕЦ «Чаира»

За първи път от много време започна да се вдига мъглата около фаталната авария през пролетта на 2022 г., която извади напълно и задълго от строя ПАВЕЦ "Чаира". В четвъртък в Народното събрание енергийният министър Румен Радев разкри потресаващи факти, обясняващи поне донякъде защо се е стигнало до тежкия инцидент, пише «Сега». Оказва се, че централата е била жестоко експлоатирана като е работила в режими на свръхнатоварване, за да "балансира" множащите се ВЕИ централи - соларни и вятърни. Тази мощна подземна водна електроцентрала, изпълнена по уникален новаторски проект на японската "Тошиба",е била замислена най-вече като "заместник" на АЕЦ "Козлодуй" (при планови ремонти и аварийни спирания), а не да се ползва като буфер при честите промени в производството на фотоволтаици и перки. "Изстискването" на възможностите на ПАВЕЦ "Чаира" е било особено интензивно в периода 2016-2019 г. (когато имаше бум на присъединяване на ВЕИ мощности)

Министърът разкри и друг потресаващ факт - задължителните периодични основни прегледи и ремонти са били прескачани и бавени с петилетки. 

Вече има пътна карта за ремонтите на агрегатитеа за четвърти агрегат - доставка на ново оборудване. Това ще струва на държавата под 100 млн. лв., а не 2 млрд.както беше съобщено по-рано.

Вандализмът не е любов към спорта

"Страстите около футбола опустошиха центъра на София. Вандализмът не е любов към спорта. Но и тези, които ръководят спорта, трябва да имат сърце за България и отговорност към играчите и към феновете". Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по откриване на "Залата на славата" на Христо Стоичков. "България почита своите спортни икони и се радвам, че поколенията, които нямаха шанса да гледат великата игра на Стоичков на живо, ще има къде да идват, за да черпят вдъхновение и гордост", посочи още президентът. Държавният глава открои невероятните постижения на Стоичков, чиято славна кариера остава еталон за отдаденост на спорта, талант и воля.

Тях закон не ги лови

Кой е виновен за футболния погром? Накратко - всички! На първо място - ръководството на БФС, което направи всичко възможно да нагнети напрежението с решението мачът България-Унгария да е без публика, с непрекъснатото местене на срещата из различни краища на страната, с арогантното си поведение, публичните закани, измишльотини и скандали. На следващо място е МВР, което е пряко отговорно за опазването на здравето, живота и имуществото на хората и държавата. Абсурдно е на фона на кадрите с опожарени коли и разбити стъкла, МВР и СДВР да се хвалят как са спасили София от разрушаване и опожаряване. И досега не е ясно защо не бяха взети мерки за преместването на протеста на по-безопасно място. Нима МВР не знаеше с кого си има работа? Своята отговорност трябва да поемат и политиците, столичният кмет и спортният министър. Те насърчиха протеста, но не направиха нищо, за да не се стигне до насилие. 

Докога ще толерираме биячите в МВР? При всеки по-голям и емоционален протест, при който се стига до сблъсък, кадрите са дежавю - полицаи бият с палки и ритат паднали на земята хора, унижават ги, малтретират ги. В МВР се наливат всяка година милиарди, а то все не може да се справи в критични ситуации.

Докога прокуратурата ще действа на пожар?Защо чак сега прокуратурата и КПКОНПИ се сетиха да проверяват Борислав Михайлов и ръководството на БФС?

Докога футболните агитки ще вилнеят безнаказано? Не става дума за истинските фенове, а за наказателните отряди, които се прочуха с вандалски прояви, някои от които завършиха трагично. Тях закон не ги лови, а властта ги ухажва, за да ги използва в ключови за нея моменти. Тя си затваря очите пред далаверите на често сменящите се съмнителни собственици на футболни отбори, налива наши пари в "златни стадиони", изнудва бизнесмени да поемат издръжката на някой нефелен, но кой знае защо важен отбор... Затова и футболът у нас не е нито спорт, нито бизнес, нито удоволствие. Той е сглобка на мутри, помпащи мускули с нашите пари, експлоатиращи млади таланти и убиващи всякакво удоволствие от тази игра. (Из коментар на Александър Александров в „Сега“)

 

Пеевски поставя партийни задачи

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган определи връщането си в активната политика като "екзистенциална тежест", която "обърква личното му битие". Това стана в послание до членовете на Централния съвет на партията на заседание в петък, на което той не присъства, защото бил болен от грип, съобщи Делян Пеевски. 

В обръщението си Доган подчертава, че се връща на сцената на политика не по своя воля, а по политическа необходимост и определя Пеевски като "феномен в българската политика през последните 5-6 месеца":  неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи". А за подалия оставка Мустафа Карадайъ Доган посочва, че "има неоспорими заслуги за утвърждаването на ДПС. В него е вложена 30-годишна инвестиция, която, надявам се, да му помогне и в следващата страница на неговия живот". 

Пред медиите Пеевски обяви, че се кандидатира за председател на ДПС. Националната конференция беше насрочена за 24 февруари 2024 г.

Трус в Шенген

Докато България прави всичко възможно да убеди Австрия и Нидерландия да ни пуснат в Шенген, западни издания пишат, че 11 страни в шенгенското пространство са възстановили отдавна изоставените гранични ограничения, включително паспортни проверки, контролно-пропускателни пунктове и пр. Това са Норвегия, Швеция, Дания, Франция, Италия, Германия, Полша, Чехия, Словакия, Австрия иСловения. Националните граници се завръщат в Европа, коментира «24 часа». 

Върви си!

С тези думи румънският премиер Марчел Чолаку нападна австрийския канцлер Карл Нехамер и поиска Виена да излезе от Шенген заради отказа й да пусне Букурещ и София в Шенген. «Тръгни си ти от Шенген», призова Чолаку.

Отново отварят чувалите

Чувалите с разписките от машинното гласуване в София да бъдат отворени и от тях да бъдат извадени само финалните обобщени разписки от гласуванеторазпореди Административният съд в столицата. До това се стигна заради жалбата на загубилия балотажа кандидат за кмет Ваня Григорова. Ръчно броене на бюлетините засега няма да има. То ще бъде разпоредено, ако се установят нарушения. Съдът назначи и комплексна експертиза, която трябва да установи има ли разминавания между протоколите и паметта на машините. От ОИК обясниха, че протоколите от машините нямат доказателствена стойност, защото се броят разписките, пуснати в урните. 

Пълна каша

Всеки пети протокол за кмет на община (19,71 на сто) е сбъркан, сочи доклад на фирмата «Информационно обслужване», която обработва резултатите от изборите. Грешките в протоколите за районни кметове са още повече – 28,79 на сто. Установени са разминавания в броя на откритите в урните бюлетини – както хартиени, така и от машините, съобщава «Труд». 

Терзиев с 1 лев заплата

«Няма да вдигам данъците на този етап. Първата и най-важна стъпка за нас е да спечелим доверието на софиянци. Ще търсим подкрепа от всички», заяви новоизбраният столичен кмет Васил Терзиев. Той обяви, че ще дарява цялата си заплата, а за себе сище оставя само 1 лев, както бе обещал преди изборите. Освен това се отказва от услугите на НСО.

Брокерите ще отговарят за причинени вреди

Агенциите за недвижими имоти ще носят имуществена отговорност за вредите, които са причинили на клиентите си, а отделният брокер ще отговаря солидарно с фирмата. Те ще са длъжни да сключват писмен договор за всички услуги, които предоставят на клиентите, предвижда законопроект. Ако клиент откаже да продава имота си, договорът с посредника запазва срока си, а клиентът ще дължи уговореното възнаграждение за посредничеството. Агенциите ще имат право на комисиона за извършените услуги, чийто размер може да е фиксиран или да е процент от цената на сделката.

Подготовка за еврото

Одобрен е дизайнът на националната страна на евромонетите като част от подготовката на страната ни за членство в еврозоната, съобщиха от БНБ. Евромонетите имат една обща страна, а всяка държава избира дизайна на националната страна на монетите с номинали 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, както и на 1 и 2 евро. Българските ще носят изображенията на Мадарския конник в малките номинали, Св. Иван Рилски на 1 евро и Св. Паисий Хилeндарски на монетата от 2 евро. Ще бъде изписана и годината на присъединяването на България към еврозоната – 2025 г.

Задължителните елементи, включени в дизайна на българските евромонети, са изобразяване на кръг от 12 звезди, както e върху знамето на ЕС; изписване на кирилица на думата "БЪЛГАРИЯ"; за българските евромонети от 2 евро – на едната половина е изписано "БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ", а на втората половина – обърнато е изписан същият надпис.Избраните незадължителни елементи са изписване на кирилица на думата "евро" на монетите от 1 и 2 евро, "стотинка" на монетата от 1 евроцент и "стотинки" на монетите от 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента.

Взаимно училище откриват в Банско 

Малките ученици в Банско вече имат взаимно училище, където ще учат както предците им преди 200 години. Инициативата е на Музейния комплекс в града и е по повод 230-годишнината от рождението на Неофит Рилски, съобщи БНР. Школото, което се намира във Веляновата къща, е действащо и в него ще има учители и наставници, които навремето са се наричали „показватели“.  Всичко е пресъздадено, както е било - дървени чинове, дълги маси, пясъчници, дъски от кремък и калеми за писане,мастилници и пачи пера. На стените са окачени взаимоучителни таблици, а под тях железни полуобръчи. Във взаимното училище, което ще отвори врати в началото на декември, ще преподават и музейни специалистипо-големи ученици ще учат по-малките, а учителите ще подготвят бъдещите си колеги. 

Децата се забавляват с невежеството си

Онова състезание за тийнейджъри по БНТ следите ли го? Като представителна извадка на българското образование е. Без разлика в какво училище учат, децата, които участват в него, са с отчайващо ниска обща култура, крайно недостатъчни знания по изучаваните предмети и къса памет. Те не помнят онова, което са изучавали преди три-четири години, а аз го помня, макар да съм го изучавала преди петдесет. Но в онзи "мракобесен" соц, освен всичко друго се учеше здраво.

Въпреки, че състезанието се казва "Това го знам", обикновено побеждава не участникът, показал най-добри знания, а онзи, който познава снимките на известните. При това не на известните българи, а на нашумели западни звезди. Не е ли шокиращо да кажеш, че Св. св. Кирил и Методи са спонсорите на СУ "Кл. Охридски", да не си чувал за първия български космонавт, да не познаваш Г.С. Раковски, Хр. Ботев, баба Тонка Обретенова и дори да не знаеш какво представляват филмовите награди "Оскар"? А най-тъжното е, че почти винаги отговорите се изричат с лека въпросителна интонация, което идва да покаже, че децата далеч не са сигурни в знанията си. В повечето случаи липсата на знания не ги притеснява и те искрено се забавляват с невежеството си. Бъдещето вероятно ще ни прости много грешки, но тази - никога. (Жени Тачева, фейсбук)

Художествена корупция

Хегемонията на Америка приключва, а с нея и нейните "правила". Това променя всичко. Светът е уморен от правилата на Америка, които тя не спазва, но които "трябва" да се спазват, защото тя го иска. С моралното лидерство на Америка е свършено (Збигнев Бжежински), а това означава и край на "американския век" и начало на нов, чийто образ е неясен. Америка падна жертва на своята победа в Студената война. Вместо дългосрочни стратегически решения за глобална стабилност предпочетоха лошо мотивирани военни интервенции и еднотипни цветни революции, приключили с хаос и разруха. За добро или за лошо, еднополюсният свят приключи, но осъзнаването на следствията закъснява. Това е бедата. В Украйна идеята за "мир след военна победа" се превърна в проточена война без мир, в чудовищно пропиляване на човешки живот. А имаха Мински договор. После Истанбулски. Едно е ясно: светът е в турбулентна фаза с потенциал за фатална ескалация. Това признават всички, но нямат решение, включително за Близкия изток.

Корупцията е повсеместна, тя е битова и елитарна, изтънчена и груба. Ако е изтънчена, се таксува като майсторство и дарба, ако е груба, е човещина. Елегантната корупция не оспорва закона, а го "усъвършенства" и заобикаля. Стратегическата цел на това управление е да "дерусифицира" България, да изтрие всяка материална и идеална руска следа от българския пейзаж. Този революционен устрем протича "над нивото на закона" в качеството му на "съюзническа" акция от първостепенно значение. Ако убедиш Посолството в лоялност и поемеш задължения, имаш всички шансове да се преселиш от "Магнитски" в парламента като модератор на конституционната реформа. И да станеш де факто министър-председател. Това вече е художествено завършена корупция, жанров шедьовър. (Д-р Николай Михайлов, из интервю за дир.бг)

Осъзнава ли Европа

Там, където сконфузено се опитват да опростят историята, започва нов фашизъм. В Европа все още уклончиво го наричат „ислямо-левичарство“, или идеология на необузданото левичарство, но това е той, издокаран в екзотични парцалки и стари наметки фашизъм, подчиняващ този път не само европейската цивилизация. Ислямо-левичарството беше породено от „политкоректността“, внедрявана в продължение на десетилетия от цяла кохрота европолитици от нов тип от т.нар. мека демокрация, при която преобладаващата нагласа е „те са деца и поради това е забранено да им се забранява“, като под деца се разбира малцинства, мигранти, общности, обидени, унизени, оскърбени. Ислямо-левичарството излезе от заситеното, светлолико и облечено в бяло професорско тяло от европейските университети.

За това започна да се говори все по-силно в директен ефир и дори да се пише на първите страници на все още принципно лоялни и политкоректни вестници. Защото тези същите викове „Аллах акбар“, под които до този момент се извършваха всички най-варварски терористични атаки, сега звучат на пропалестинските демонстрации в Европа. „Меката“ европейска демокрация, до този момент тънеща в приятната полудрямка на осъзнаването на собствената си щедрост към бежанците и мигрантите от всички видове и сортове, изведнъж се пробуди и започна да осъзнава колко страстно, люто и непримиримо е ненавиждана(Елена Кондратиева-Салгеро, glasove.bg)

Путин не губи подкрепата на руския елит

Докато руският президент Путин гледа към втората годишнина от пълномащабната инвазия срещу Украйна, неговата самоувереност е трудно да бъде пропусната. Дългоочакваната украинска контраофанзива не постигна пробив. Вълненията в Близкия изток преобладават в заглавията на вестниците, а двупартийната подкрепа за Украйна в САЩ е нарушена от поляризацията в Конгреса, да не говорим за пропутинските пристрастия на кандидата за президент Доналд Тръмп. Путин има основание да смята, че времето е на негова страна. На фронтовата линия няма признаци, че Русия губи това, което се е превърнало във война на изтощение. Руската икономика е разклатена, но не е в руини. По парадоксален начин властта на Путин се засили след неуспешния бунт на Пригожин през юни. Народната подкрепа за войната остава стабилна, а подкрепата на елита за Путин не се е разпаднала.

Путин може също да погледне със задоволство на външнополитическия си опит. Инвестициите му в ключови взаимоотношения се отплащат. Китай и Индия осигуриха важна подкрепа за руската икономика, като увеличиха вноса на руски петрол и други суровини. Вместо да се тревожи за загубените пазари в Западна Европа или за нежеланието на Китай да пренебрегне санкциите на САЩ и ЕС, Путин реши, че в краткосрочен план е по-изгодно просто да стане младши икономически партньор на Пекин("Уолстрийт джърнъл")

Байдън направи подарък на руския си колега

Сегашното медийно пространство вече не е посветено на измъчваните израелци - то е изпълнено с кадри от ивицата Газа. Броят на цивилните жертви е петцифрен. Само Агенцията на ООН за палестинските бежанци загуби повече от 100 служители при израелските атаки. Виждайки всичко това, страните от Глобалния юг се възмущават и критикуват САЩ, че доставят бомби на Израел, а не го възпират. Дори сунити и шиити, които са в конфликт от години, се помириха, за да се опитат да защитят палестинците. Кадрите от ивицата Газа дават широко поле за критика на Запада, обвиняват го в лицемерие и политика на двойни стандарти. Без да иска Байдън направи на Путин великолепен подарък. Влошаващата се ситуация в Близкия изток отклони вниманието на света от Украйна и попречи на отпускането на нов пакет помощ за Киев.(«Фигаро»)

Вести от България

Антибиотици ще могат да се изписват и с хартиена рецепта до края на март. 

Децата до 14 години да пътуват безплатно в градския транспорт, а учениците, студентите в редовна форма на обучение и докторантите - с карти с намаление от 50%, предвижда проектопостановление на МС.

От българските училища днес излизат неграмотни социопати, а учебниците са подложени на баташко клане. Ще се предприемат ли мерки за спиране на обезбългаряването на българското образоване(Чл.-кор. проф. Атанас Семов, член на Конституционния съд, «24 часа»)

Обсъждат се от стимулиращи до задължителни мерки за военно обучение на гражданите, като една от възможностите е то да стане задължително за желаещите да заемат постове в МВР или в държавната администрация. 

Механизъм за борба срещу дрогата се въвежда вучилищата. Учениците ще могат да подават анонимен сигнал, ако някой в класа се друса или предлага наркотици. Учителите пък ще бъдат инструктирани как да разпознават деца, които посягат към дрогата. 

До 4 915 423 души ще намалее населението на България през 2090 г., показват данни от първия сценарий на НСИ, който се определя като реалистичен и е съобразен с нормативните изисквания на ЕС за демографското и социално-икономическото развитие на страните членки.  

6,2 млрд. лв. дефицит са заложени в бюджет 2024. Догодина пускат дълг за 11,9 млрд. лв. Борчовете на държавата ще надминат 66 млрд. лв.

4 867 926 са регистрациите на туристи в местата за настаняване с 10 и повече легла през това лято. Ръстът спрямо 2022 г. е 10%, а в сравнение с  2019 г. - 4,9%.

816 досъдебни производства срещу организирани престъпни групи и лица за производство, държане и разпространение на наркотични вещества, и 216 за незаконен трафик на хора и нелегална миграция са образувани само през октомври т.г.

Европейската комисия дава България на Съда на ЕС, тъй като не е съобщила какви мерки е предприела за транспониране на директивата за правата на жертвите в националното си законодателство и настоява на страната ни да се наложи финансова санкция. 

Доставките на първите самолети F-16 в България се очаква в края март 2025 г.

Банско беше избран за 11-и пореден път за най-добър ски курот на България след анонимно гласуване на над 4 млн. професионалисти, работещи в ски индустрията, потребители на услугата, туроператори, агенти и медии на сайта на световните ски награди www.worldskiawards.com.

Вести от света

Четири държави от ЕС (Дания, Естония, Нидерландия и Австрия) вече официално са в рецесия, защото имат две последователни тримесечия с отрицателен ръст на БВП спрямо предходното тримесечие, показват данни на Евростат. 

3 млрд. евро заем дават международни кредитори на Северна Македония, за да затвори въглищните си централи. 

Естонският премиер Кая Калас ще се кандидатира за генерален секретар на НАТО. Сегашният шеф на пакта Йенс Столтенберг, чийто мандат беше удължен заради войната в Украйна, ще се оттегли през октомври 2024 г. Сред другите водещи кандидати е нидерландският премиер в оставка Марк Рюте.

20 хил. мъже са избягали от Украйна от началото на войната, за да избегнат мобилизацията, а 21 113 са се опитали да избягат, но са заловени, съобщава Би Би Си.

260 млн. долара на ден струва на Израел войната в Газа, съобщи Bloomberg.

749 хил. са незаетите работни места в Германия. Работодатели чакат средно по пет месеца подходящи кандидати, включително от чужбина. Особено трудно се намират кадри за здравеопазването, строителството и занаятчийските услуги, съобщава "Труд". 

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри законопроект за финансиране на правителството с цел да се избегне т.нар. шътдаун, който не предвижда средства за Украйна, съобщи тв Cи Ен Ен

1,1 трлн. долара дължат развиващите се страни на китайски кредитори, над половината от които са отпуснати през последните две десетилетия и вече са дължими.

Кения обяви специален неработен ден, в който да бъдат засадени 100 млн. дървета. Правителството планира през следващите десет години да бъдат засадени 15 млрд. дървета, съобщи Би Би Си. 

Екстремно високите температури може да убият пет пъти повече хора до 2050 г., отколкото досега, съобщи АФП, позовавайки се на доклад на международни експерти.

Из архива

Парата е символът на властника в България

Хората се раждат неравни – и по социално положение, и по дарби, и по всичко. Не могат да бъдат равни. Никога. Човек е създаден да се бори за хляба си, за място под слънцето, за жени, за пари, за обществено положение. Кой ще победи? По-умният, по-силният, по-храбрият, по-безочливият, по-грубият, по-нахалният. Хората не се променят, не се превъзпитават. На българина всичко трябва да му се дава отмерено и никога да не му се плаща много високо. Защото като забогатее, той се забравя. Удря го на грабеж, разгул, разврат, покер. Става злобен и завистлив. Губи човешки образ. Парите отприщват пороците му, слабостите и злобата му. Българинът прощава за всичко, но не и на преуспяващите. Или на тези, които стоят над него. Българинът с пари се смята за много по-умен от този, който ги няма.

Глад, страх от утрешния ден, жажда за пари – това са пружините, това са моторите, които тласкат шайбата на трудолюбието. Не е вътрешната потребност. Казват, че българският народ бил трудолюбив. Народ, който има по календар 169 черковни и официални празници, не е трудолюбив. Черквата в България, колкото и добро да е направила, разврати този хубав наш народ, направи го хайлазин. Народът е стадо, слуша само гласа на пастира, който държи сопата и храни кучетата. Народът се лута, чака някой да го поведе и да му каже „свободен си”. Световната практика е такава – няма управия без сопа, въже и остен.

Българският политик неминуемо свързва властта с пържолата, бута, жената, парата, златото. Парата е символът на властника в България. Той иска пари, пари, пари. Иска злато, злато, злато. Иска къщи, къщи, къщи. Иска вили, вили, вили. Иска коли, коли, коли. И не за своя сметка, а за сметка на партията си, на държавата си, на народа си. Политиката има свои закони. Тя не търпи интелигентните на трона си. Тя иска полуинтелигентни. Полудипломати, полуполитици. И най-хубавата идея може да се провали, когато няма кой да носи знамето. Знаменосец става не човекът, който крои дълбоки планове и мънка, когато говори, а който решава бързо, смело и говори сладко.

Но аз не съм песимист. Аз съм дълбоко убеден, че каузата на България не е загубена и бих желал да вдъхна във вас същата вяра, да повдигна вашите сърца, да ви дам малко от моя оптимизъм, защото оптимизмът е извор на вяра и енергия, а българският народ има нужда и от другото, за да търпи, да се надява и да действува… (Атанас Буров (1875-1954),  министър на търговията, промишлеността и труда и на външните работи и изповеданията, считан за идеолог на българската буржоазия, chetilishte.com)