Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от «друг» свят

Земята се движи към 25-часово денонощие 

Въртенето на нашата планета, противно на общоприетото схващане, не се придържа към точен 24-часов цикъл и денонощието може да се удължи до 25 часа, пише Earth.com. Това несъответствие се дължи на разнородния състав на Земята – смес от различни твърди вещества и течности, всяка от които влияе върху скоростта на нейното въртене. Най-прекият ефект от това е редуването на деня и нощта, когато различни части на планетата са обърнати към Слънцето и се радват на дневна светлина, докато други потъват в тъмнина. Разделянето на Земята на 24 часови зони също е пряко свързано с нейното въртене - всяка от тяхпреживява определен час от денонощието, подравнявайки ежедневните дейности с позицията на Слънцето в небето. 

44 хиляди «кентавъра» в Слънчевата система

Далечна комета в орбита между Сатурн и Уран е придружена от диск от леден прах, който променя формата си и дори може да имитира пръстени,разкриват нови наблюдения. Този странен обектпонякога се приближава до слънцето толкова, колкото Сатурн, а друг път се оттегля толкова далеч, колкото Уран, съобщава offnews.bgОткритата малка планета е "кентавър" - термин, обозначаващ обекти, които приличат и на астероиди, и на комети. Тази група носи името на това митологично същество с тяло на кон и торс на човек. В Слънчевата система има 44 хил. кентавъра с диаметър над 1 км, чиито орбити са непостоянни и се пресичат с тези на други планети. Основното им струпване е между орбитите на Юпитер и Нептун. 

Призрачен обект крещи в бездната

Прашна галактика в дълбокия Космос, раждаща стотици звезди годишно, беше заснета от  космическия телескоп "Джеймс Уеб"Астрономите от Тексаския университет в Остин забелязализловещо червено петно, наподобяващо чудовище, ​​което идентифицирали като галактика, образувана около 900 млн. години след Големия взрив.Призрачният обект с две очи и голяма отворена устасякаш крещи в бездната. Откритието може да промени разбирането за ранната вселена, тъй като досега се смяташе, че масивните звездни ясли са рядкост, докато галактиката предполага, че те може да са 3 до 10 пъти по-чести.

Огромно петно се появи върху Слънцето 

Гигантска дупка с размерите на 60 Земи се появи на повърхността на Слънцето, насочвайки слънчевите ветрове към нашата планета. Феноменът, известен като „коронална дупка“, всъщност не е дупка, а празнина в магнитното поле на Слънцето. Петното се намира около неговия екватор и се е разширило с внушителните 800 хил. км за 24 часа, пише Metro.Слънчевите ветрове от короналните дупки се движат много по-бързо от нормалния слънчев бриз, а когато попаднат на Земята, могат да предизвикат прекъсване на комуникациите и красиви полярни сияния. През ноември се появи гигантски "архипелаг от слънчеви петна", който в момента изстрелва слънчеви бури към нас. 

Кога Земята ще изчезне

Слънцето, което сега е основен източник на гравитация и енергияслед няколко милиарда години ще доведе до смъртта на Земята, но животът на неяще приключи много преди това. Нашата планета ще стане непригодна за живот за повечето организми след около 1,3 млрд. години поради естествената еволюция на слънцетотвърдят учени пред LiveScience. Хората обаче биха могли потенциално да доведат себе си (и безброй други видове) до изчезване през следващите няколко века, ако сегашното темпо на изменението на климата не бъде намалено или като последица от ядрена война.Вероятно има още 4,5 млрд. години преди Слънцето да се превърне в голям червен гигант и да погълнеЗемятаНо тя ще изпита екстремна топлина много преди това, защото процесът на умиране на Слънцето ще повишава температурата, океаните ще се изпарят, атмосферата ще изчезне и тогава приливните сили на слънчевата гравитация ще разкъсат Земята.

Чиста енергия при горещи и сухи условия

Учени от Техническия университет „Ал Хюсеин“ в Йордания и Катарския университет са изобретили модел на слънчева кула с височина около 200 метра, която ще може да произвежда чиста електроенергия не само през деня, но и през нощта. Вертикално разположени турбини в нея ще улавят въздушни течения нагоре и надолу, като по този начин ще работят 24 часа в денонощието. Избраното място е близо до град Рияд, столицата на Саудитска Арабия. Горещите и сухи пустинни райони са идеални за тези проекти. Иновативният дизайн на соларната кула може да увеличи производството на енергия чрез възходящ поток повече от два пъти и да работи при горещи и сухи условия.

Бъдещите космически кораби

Хората може да изпратят в недалечно бъдеще роботизирани сонди, за да изследват близките звездни системи. Тези космически кораби вероятно ще приемат формата на светлинни платна, ще разчитат на лазери, за да се ускорят до скорости, сравними със скоростта на светлината, и ще могат да пътуват през междузвездното пространство за няколко десетилетия вместо за столетия или по-дълго. Такива мисии ще послужат като ориентир за по-амбициозни изследователски програми, включващи астронавти. При такова космическо пътуване комуникациите ще бъдат проблематични и за еднопосочните, и за двупосочните връзки както намисиите с екипаж, така и на роботизираните мисии, съобщава offnwes.bg.

Колко време ни дели от Страшния съд

Часовникът на Страшния съд, който измерва символично колко близо сме до момента, в който Земята ще стане необитаема, предупреждава, че човечеството може да е на ръба на катастрофата през 2024 г., тъй като стрелките му се приближават все повече към полунощ, съобщава Mirror. Когато часовникът удари полунощ, това означава, че е имало някакъв вид ядрен обмен или катастрофална промяна на климата, която може да унищожи човечеството. Създаден след първите ядрени бомби в САЩ през 1947 г., неговите стрелки били настроени на седем минути до полунощ. Когато напрежението между Изтока и Запада ескалира по време на Студената война, той тиктакал с две минути по-близо до Страшния съд. Последно той е актуализиран на 24 януари 2023 г., когато стрелките бяха само на 90 секунди от полунощ зарадисмущаващи международни събития като войната в Украйна, климатичните промени, използването на оръжия за масово унищожение и др. Най-отдалечен от Страшния съд светът е бил през 1991 г., когато Студената война официално приключи. Тогавастрелките показвали 17 минути до полунощ.

Роби и магарета мелят зърно

Археолози откриха по време на разкопки в древния град Помпей "пекарна затвор", в която роби и магарета са били заключвани, за да мелят зърно, предаде Ройтерс. Тясното помещение няма изглед към външния свят, а на стената са разположени високи малки прозорци с железни решетки. Вдлъбнатини в пода на този малък затвор координирали движението на животните, принудени да се разхождат със завързани очи в продължение на часове. В това пространство живеели хора с робски статут - най-шокиращата страна на древното робство, казва Габриел Цухтригел, директор на археологическия парк в Помпей.

Най-богатите стават още по-богати

Управляващата династия на ОАЕ Ал Нахаян, чието състояние се оценява на 305 млрд. долара, оглавява класацията на Bloomberg за най-богатите семействав света през тази година. Тя надмина Уолтън, които притежават Walmart, с колосалните 45 млрд. долара, съобщи Дарик нюзШестото поколение на династията от марката Hermes, което добави 56 млрд.е третото най-богато семейство на планетата.25-те най-богати семейства са добавили общо 1,5 трлн. през 2023 г., което е с 43% повече от богатството на най-богатите семейства през миналата година. Сред тях са семействата на собствениците на Mars, управляващата династия на шейховете и емирите на Катар, Koch Inustries, управляващата династия на Саудитска Арабия Ал Сауд и собствениците на контролния пакет в ChanelВертхаймер. 

Градинар става милиардер

Никола Пюеш, пето поколение наследник на Тиери Ермес - основател на модната къща Hermès през 1837 г., е решил да направи свой законен син и официален наследник 51-годишния си градинар, който е от скромно мароканско семейство, и да му прехвърли състоянието си от 11 млрд. долара, съобщава Tribune de GenèveТой е наел екип от адвокати, тъй като според закона е много трудно да се осинови възрастен. Пюеш вече е предал на бъдещия наследник ключовете от недвижими имоти в Мароко, както и вили в Монтрьо на обща стойност 5,9 млн. долара., пише БГНЕС.