Новини Светът

Тревога в Прага! Десетки убити и много ранени при стрелба в центъра на чешката столица

   
Тревога в Прага! Десетки убити и много ранени при стрелба в центъра на чешката столица

Повече от 15 души са били убити, а най-малко 24 - ранени, по последни данни при стрелбата в центъра на чешката столица Прага днес, предаде Ройтерс, като се позова на полицията, пише БТА.

Тя идентифицира убиеца като студент във Факултета по изкуства на Карловия университет, където той застреля жертвите си. Мъжът бе открит мъртъв в същата сграда.

Бащата на убиеца е бил намерен мъртъв по-рано днес, съобщи още полицията.

Чешки министър междувременно каза, че стрелбата не е свързана с тероризъм, предаде Франс прес.

"Шокиран съм от тези събития", заяви президентът Петър Павел. Той поднесе съболезнования на семействата и близките на жертвите.

Засега не е известно дали стрелецът сам е причинил смъртта си или е бил застрелян от полицията.

Хората, които са се намирали в сградата на Философския университет на Карловия университет в чешката столица по време на стрелбата, са били изведени един по един от пристигналите на място полицейски части, информира ДПА.

На мястото на трагедията - на площад "Ян Палах", са пристигнали значителни по численост полицейски сили, включително и специални части. Площадът се намира на няколкостотин метра от прочутия Карлов мост на река Вълтава, един от символите на чешката столица. Полицията отцепи района, като предупреди хората да го избягват, а тези, които са си вкъщи, да не напускат домовете си.

Снимки показаха как студенти напускат сградата с вдигнати ръце. По информация на чешката телевизия "Нова" стрелецът е бил забелязан на покрива на факултета, като е чут и взрив. За момента няма данни за стрелеца, както и за възможния мотив за действията му.

Студенти и преповадатели от университета написаха в социалните медии, че по време на стрелбата са се били барикадирали в аудитории и кабинети. Няколко линейки с екипи от "Спешна помощ" са чакали отпред хората, напуснали един по един сградата.

Карловият университет е основан през 1348 г. и е един от най-старите в Европа. В него учат около 49 500 студенти. Осем хиляди от тях са във Философския факултет, в който се преподава германистика, славистика и история.

Кметът на Прага Бохуслав Свобода потвърди за Асошиейтед прес, че хората от сградата са евакуирани.

По-късно министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракушан заяви, че на мястото няма друг стрелец, и същевременно призова хората да сътрудничат на полицията. Той уточни, че вече не съществува опасност за обществеността, но призова гражданите да следват полицейските указания. Ракушан бе пристигнал на мястото на трагедията.

Чешкият министър-председател Петър Фиала е отменил цялата си програма и пътува към Прага, гласи последната информация на АП.