Новини Светът

Хусите поеха отговорност за ракетното нападение срещу контейнеровоз в Червено море

   
Хусите поеха отговорност за ракетното нападение срещу контейнеровоз в Червено море

Йеменските бунтовници хуси заявиха, че са извършили ракетно нападение срещу контейнеровоз, пътуващ в Червено море, предаде ДПА.

Яхия Сареа, военен говорител на хусите, заяви, че военноморските сили на групировката са атакували търговския кораб, управляван от транспортната компания Ем Ес Си (MSC), след като екипажът му е пренебрегнал три предупреждения.

Компанията потвърди в изявление, че корабът ѝ е бил атакуван вчера, докато е пътувал от Саудитска Арабия за Пакистан. "Понастоящем всички членове на екипажа са в безопасност. Няма данни за ранени", заяви компанията, без да предоставя повече подробности за нападението.

От началото на войната в ивицата Газа все повече кораби в Червено море са атакувани от подкрепяните от Иран бунтовници, които контролират големи части от Йемен. Тяхната групировка "Ансар Аллах" настоява за прекратяване на израелските бомбардировки в Газа. 

Военният анализатор и пенсиониран полковник от американската армия Уилям Кийгън заяви пред катарската телевизия "Ал Джазира", че нападенията на групировката йеменски хуси на кораби в Червено море не са просто дейност на пропалестински поддръжници в Йемен, а част от по-широка показна акция на Иран, който иска да демонстрира силата си в региона:

"Начинът да се спрат нападенията са директни удари по хусите и Иранската революционна гвардия, която ги подкрепя. Трябва да се пресече източникът, да се окаже натиск където е възможно, и да се направи така, че да не си струва хусите да бъдат задочна сила на Иран. Това може да стане както чрез пряк натиск срещу хусите, така и срещу Иран, например чрез преразглеждане на санкциите. Не могат да се игнорират нападенията срещу търговски кораби и мисля, че през следващите седмици ще бъдат предприети по-категорични мерки това да се спре".