Новини Светът

Путин казал на Си Дзипин, че Русия ще воюва в Украйна пет години

   
Путин казал на Си Дзипин, че Русия ще воюва в Украйна пет години

По време на посещението на китайския лидер Си Цзинпин в Москва през март тази година руският президент Владимир Путин му е казал, че Русия ще воюва срещу Украйна "поне пет години", съобщава Nikkei Asia, позовавайки се на дипломатически източници.

Според изданието тези думи на Путин са били предупреждение към Си да не променя проруската си позиция. С изявлението си руският президент се опита да увери Китай, че една продължителна война е изгодна за Русия и че Москва в крайна сметка ще излезе победител, въпреки факта, че в този момент ситуацията не е била в нейна полза, отбелязва Nikkei.

Въз основа на тези думи изданието заключава, че "не трябва да се приемат за чиста монета" сегашните сигнали на Путин по дипломатически канали за готовността му да преговаря за прекратяване на огъня.

Междувременно още преди посещението на Си Цзинпин в Москва, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбергпризова Запада да се подготви за дългосрочна конфронтация между Русия и Украйна, тъй като Москва не се отказва от плановете си да установи контрол над цялата украинска територия.

На 23 декември "Ню Йарк таймс", позовавайки се на свои източници, писа, че през септември руският президент е съобщил чрез посредници на Киев и неговите западни партньори, че е готов да прекрати огъня и да замрази военните действия в рамките на сегашните граници, т.е. , да остави окупираните територии на Русия.

Може би Путин иска да създаде илюзията, че се движи към мир в навечерието на президентските избори в Русия, отбелязва изданието.

В началото на ноември главнокомандващият на украинските въоръжени сили призна, че войната е в задънена улица и може да придобие окопен характер като Първата световна война. Нещо повече, колкото по-дълго продължава военният конфликт, толкова по-трудно ще бъде Украйна да устои, предупреди Залужни.

Въпреки сегашната безизходица на фронта, където нито една от страните няма достатъчно сили за дълбок пробив, Кремъл очаква да протака войната поне до 2026 г., писа гелманското издание "Билд", цитирайки източници от разузнаването.

Според тях Путин разчита на намаляване на подкрепата на Запада за Украйна. Освен това руските власти планират да имитират желание за преговори. Но в действителност Кремъл няма да се договори с украинското ръководство и разработва нов средносрочен военен план.

Новият военен план на Путин

До края на 2024 г. Путин се надява да установи пълен контрол над Донецка и Луганска област и да доведе руската армия до река Оскол в Харковска област. След това до края на 2026 г. той планира да настъпи на запад, като превземе по-голямата част от областите Запорожие, Днепропетровск и Харков, включително техните столици.

На Херсонския фронт планира да държи отбраната по Днепър, без да атакува десния бряг, Херсон или Одеса.

"Всички източни територии отляво на Днепър трябва да бъдат завладени в рамките на 36 месеца. Тогава реката ще се превърне в нов фронт", твърди източник на Билд. Според него Путин е готов да губи до 100 хиляди военнослужещи в Украйна всяка година.