Новини Светът

САЩ са предложили в Г-7 да проучат начини за конфискуване на руски активи за $300 млрд.

   
САЩ са предложили в Г-7 да проучат начини за конфискуване на руски активи за $300 млрд.

САЩ са предложили работни групи от страните от Г-7 да проучат начини за конфискуване на замразени руски активи на стойност 300 милиарда долара, съобщи  "Файненшъл таймс". Според британското издание Европа, където се намират по-голямата част от активите, е предпазлива заради опасения от евентуални последици.

САЩ, подкрепени от Великобритания, Япония и Канада, са предложили да бъдат подготвени варианти, които лидерите на Г-7 да разгледат на евентуална среща около 24 февруари, когато се навършват две години от пълномащабното руско нахлуване в Украйна.  

Според източници на "Файненшъл таймс" темата е била обсъждана този месец както от финансовите министри на Г-7, така и от техните заместници, като са били засегнати въпросите как да се разработи такава политика и да се оценят свързаните с нея рискове. 

Три работни групи, предложени от Вашингтон, ще проучат правните въпроси около конфискацията, метода за прилагане на такава политика и намаляване на рисковете, както и вариантите за най-добро насочване на подкрепата към Украйна.

Германия, Франция, Италия и ЕС са изразили известни резерви и са подчертали необходимостта от внимателна оценка на законността на конфискацията на активите на Москва, преди да бъдат взети решения.

В западните столици се разглеждат различни варианти, вариращи от директно конфискуване и изразходване на активите на Руската централна банка до използване на приходите от замразените активи или използването им като обезпечение за заеми.

Според Файненшъл таймс" Европа, където се намират по-голямата част от активите, е много по-предпазлива, опасявайки се от възможните последици за финансовата стабилност, както и от ответни действия от страна на Русия.