Коментари Реакция

Буруджиева: Възраждане може да са втора политическа сила на евроизборите

   
Буруджиева: Възраждане може да са втора политическа сила на евроизборите

Има раздвижване по отношение на Шенген, това трябва да го признаем на правителството. Голямата новина е високата оценка за МВР. След десетина години говорене за Шенген, това е новото. За първи път чуваме от партньорите си от ЕС изключително висока оценка за това, което реално е свършено. Това заяви доц. Татяна Буруджиева в предаването "Денят започва" по БНТ.

Темата за свалянето на вътрешния министър е вътрешнокоалиционна. Когато се повдигна темата, ГЕРБ казаха "не сме съгласни". Следващата седмица темата изчезна. Относно Шенген това не е някакво наше постижение. Отпадането на въздушната граница е вътрешно политическо развитие първо в Австрия, после и в Нидерландия, коментира експертът по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Българското общество не се е фокусирало върху Шенген. Това е част от политическата игра, макар че е важно за бизнеса и за хората, които пътуват. Това заяви социологът Добромир Живков. "Не изглежда като спечелена победа, но ставаме свидетели на борба от 14 години, която ще постигне своето разрешение. Пътят на България е ясен - Шенген, еврозоната", каза още той.

Правителството ще се опита да бъде максимално активно. Ще станем свидетели на активност по ресори. При ротацията ще станем свидетели на смяна на някои министерски кресла. МРРБ ще бъде обект на интерес, смята социологът.

Дебатът в Европа е много интензивен. Покрай кампанията за евроизборите ще станат ясни позициите на държавите за пренаписване на договорите, включително и Лисабонския договор, смята доц. Буруджиева.

Тя заяви, че очаква на евроизборите догодина "Възраждане" да е втора политическа сила. "Те са напът да станат член на групата от партии с нарастващо влияние", добави още тя.