Новини

171 автомобила конфискувани в София от 1 август досега

   
171 автомобила конфискувани в София от 1 август досега

Каква е статистиката в София за пияни и дрогирани шофьори около Коледа? Какъв е броят на конфискуваните автомобили от началото на мерките срещу пияните и дрогирани шофьори в София и какви са мерките за пътна безопасност около коледно-новогодишните празници? Подробности разказа инспектор Григор Борисов от отдел "Пътна полиция" към СДВР. По думите му екипите са мобилизирани и както всяка година, контролът по празниците е засилен. Ще се извършват проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества от водачите на моторни превозни средства, а също така през светлата и тъмната част на денонощието екипите периодично ще обхождат големите столични булеварди и ще следят за гонки.

"Спирането и проверките на автомобилите от наша страна ще се извършва с включена светлинна сигнализация, за да въздейства превантивно на всички останали участници в движението. За да сме разпознаваеми отдалече", отбеляза инспектор Борисов.

Относно конфискацията на автомобили на шофьори, които са употребили над 1.2 промила алкохол, или на които са отчетени наркотични вещества в кръвта той каза:

"От началото на влезлите в сила промени в Наказателния кодекс - отнемането на автомобили в полза на държавата, а именно от 1 август 2023 г., на територията на столицата към настоящия момент са конфискувани 171 автомобила.

За периода 22-27 декември имаме 36 водачи, които са установени да управляват МПС след употреба на алкохол. 19 са водачите, които са с положителна проба до 1.2 промила, като глобата е административна. Останалите 17 водачи са с положителна проба над 1.2 промила и деянието вече е инкриминирано под фазата на Наказателния кодекс."

Инспектор Борисов поясни, че ако водачът не е собственик на автомобила, тогава се прави експертна оценка за неговата парична стойност. Той посочи, че в периода 22-27 декември са установени 12 водачи, които са управлявали МПС след употреба на наркотични вещества и техните аналози. 19 други водачи са отказали да им бъде извършена такава проба по надлежния ред за установяване на употреба на алкохол и наркотици. 9 от тях са отказали тест за алкохол, а 10 са отказали тест за наркотици.

Независимо, че навън температурите са високи за сезона, подготвени ли са водачите за зимата?

По думите на инспектор Борисов акция "Зима" продължава дълги години. При нея се забелязват доста автомобили, които са пригодни за управление в зимни условия.

"По-скоро имаме голяма част пешеходци, които са глобени в София, като бройката е 203 души и, които са пресичали на необозначените за това места. Имам предвид пешеходните пътеки.