Новини

7500 лева на месец ще получава новият кмет на Кюстендил

   
7500 лева на месец ще получава новият кмет на Кюстендил

Без дебати гласуваха 7 500 лева кметска заплата в Кюстендил.

Предложението за ново месечно възнаграждение на кмета на Общината беше част от дневния ред на заседанието на местния парламент. То е за 80 % от основната месечна заплата на министър.

Към него ще се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит в размер на 1 % за всяка прослужена година. Изразено в цифри предложението е за около 7 500 лева.

Докладната записка беше подкрепена от 25 от общинските съветници. Четирима гласуваха "Против“, а 8 се въздържаха. На предходното заседание беше решено председателят на Общинския съвет да получава 90 % от възнаграждението на кмета на Общината.

Съветниците гласуваха и предложението за собствените си възнаграждения. То е за 70 % от средната брутна работна заплата в общинската администрация на Община Кюстендил за съответния месец. Заплатата ще се получава за присъствие на заседанията на ОбС и за участие в комисиите към него. "За“ гласуваха 32 общински съветници, 1 - "Против“, а четирима се въздържаха.

Общинският съвет прие да бъде намален екологичният компонент, част от данъка за моторни превозни средства за автомобилите без категория, Евро 1 и Евро 2. Облекчението ще засегне собствениците на около 4 440 автомобила.

За този вид моторни превозни средства коефициентът за определяне на екологичния компонент на данъка за Евро 1 и Евро 2 се намалява на 1,10, предава БТА.