Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Няма значение какво работиш, важното е да бъде в доброто. (Слушателка на БНР)

Да бъдем достойни за България

"Нека новата година донесе здраве и благоденствие във всеки български дом, да донесе нови възможности и надежди", пожела в новогодишното си обръщение президентът Румен Радев. "Не можем да се развиваме като свободна европейска демокрация с амнезия и политическо лицемерие, с корупция и безнаказаност, с цензура и апатия, с разграждане на националния суверенитет и отказ от достойнство. Възходът на България е невъзможен в атмосфера на разделение и война с националните символиНе трябва да забравяме, че благоденствието на една нация се измерва най-вече с нейните морални устои, просветеност и кураж, без които е невъзможно и материалното благополучие"заяви Радев. 

Държавният глава посочи, че отминалата година е била "разломна и разпъната между съзиданието и тревогата, че стрелките на историята се връщат назад. "Имаме нужда от единение и лидерство, което да укрепи държавността, суверенитета и законността; да съхрани мира и гарантира сигурността на всеки български гражданин; да издигне образованието, науката и културата в истински приоритет; да поеме необратимо към утрешния ден, към европейското ни бъдеще, към модернизация и ускорен растеж на икономиката и доходите"подчерта Радев. И призова: "Да бъдем достойни за България, в която следващите поколения ще могат да живеят пълноценно".

Част от Шенген идва в България

«Да» от Бюксел

От края на март 2024 г. за България и Румъния отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Това гласува Съветът на ЕС с единодушие в събота късно вечерта. В решението си Съветът се ангажира да работи за отпадане на проверките и по сухопътните граници, съобщи правителствената пресслужба, според която това е пълноправен статут за страната.Твърденията за някакъв поет допълнителен ангажимент за приемане на някакви бежанци от Афганистан и Сирия е дезинформация, се изтъква в текста. Новината бе разпространена и от ЕКи от председателя ѝ Урсула фон дер Лайен. 

 

Виена съгласна

По-рано през деня Австрия вдигна ветото за приемане на България и Румъния в Шенген, а седмица преди това нидерландският парламент свали дългогодишното си вето срещу България, напомня съобщението. 

 

Поздравления и декларация на ЕК

Урсула Фон дер Лайен заяви: Днес е исторически момент за България и Румъния. Както и ден за голяма гордост за румънските и българските граждани. От март те ще могат да преминават свободно вътрешните морски и въздушни граници, без да бъдат подлагани на гранични проверки. 

Европейската комисия със своя декларация пое ангажимент за подкрепа на България и Румъния в охраната на външните граници на ЕС. България ще получи значителна финансова подкрепа от ЕК, както и оперативна и техническа помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (FRONTEX) по българо-турската и българо-сръбската граници.  Същевременно вече разработените от България и Румъния пилотни проекти по външните граници доказаха, че са ефективни, и следва да бъдат превърнати в по-структурни договорености, посочват от Комисията.

 

Регламентът Дъблин

Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан, се казва в съобщението на българското правителство.

България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство. Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна. Това задължение се прилага пряко във всяка държава членка от 2013 г. насам и е свързано с правилото за отговорността на държавата на първо влизане в ЕС.Според Регламента Дъблин търсещите убежище не могат да избират страната, в която да им се предостави защита, и тяхната молба следва да бъде обработена от единствено отговорната държава членка.

 

Ангажиментът, който се поема, е за засилено сътрудничество с ускорени темпове на работа и без излишни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна.

 

В 27 страни без контрол по въздух и вода

Контролът по вътрешните въздушни и морски граници от март 2024 г. отпада за всички 27 членки на споразумението (23 от тях са от ЕС): Белгия, Чешката република, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Финландия, Швеция плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. 

 

С Румъния и България Шенгенското пространство ще нарасне по площ до 4.5 млн. кв. км и ще достигне население от 450 милиона.

Вярваме, че ще отпадне и контролът по сухопътните граници

Това се посочва в съвместно изявление на премиера Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел. "Присъединяването на България към Шенген с вдигането на контрола по въздушните и морските граници в края на март 2024 г. е огромна стъпка напред след 12 години преговори и шест месеца усилена работа на правителството и Народното събрание. Тя се случи, въпреки всички пречки, предразсъдъци, скептицизъм, огромни геополитически и вътрешнополитически интереси", се казва още в изявлението.

Извън протокола

Гледаме винаги да сме заедно

Приключването на всяка година е малко носталгично, пък в същото време носи и надежда. Зимата много стопля отношенията между семействата – особено в Рибново, понеже през летния сезон всички са някъде по работа, по чужбина и зимата се прибират вкъщи, за да отморятТова разказа в интервю за БНР Фатме Герова от село Рибново, майка на две малки деца.

Не се събираме точно за Нова година да празнуваме. А на вечерите, организирани от определени семейства, които канят цялото село и се прави вечеря. Тогава се събират най-много хора.Селото е сплотено, ние сме много привързани към нашите майки, бащи, баби и дядовци. Гледаме винаги да сме заедно“, споделя ГероваПо думите й посрещането на новата година в селото е в дома, скромно и с благодарност, че всички са заедноПриготвянето на храната ни кара да се съберем – хем да си поговорим, хем да се видим“.

През зимата най-често приготвят боб с пастърма, апрез есента кускус и юфка само от домашни продукти. «Тогава се събираме родата, защото сам не можеш да направиш кускус – винаги трябва и майка, и леля, и това пак ни сплотява! При нас най-традиционно е приготвянето на сладка халва за цялото село, прави се с царевично брашно и олио – трудоемка е като работа. На вечерите се прави само от мъже, защото трябва много бъркане в големи казани, но за вкъщи може и в малко тиганче, добавямладата майка от село Рибново.

София няма нужда от разхождащи се съветници

"Общинският съвет в София е замръзнал някъде във времето и новини няма. Уважаеми г-н Георгиев и г-н Хекимян, нито София, нито аз имаме нужда от съветите ви и безплодните ви разходки до «Московска» 33 веднъж седмично. София има нужда всички общински съветници да запретнете ръкави и заедно да си свършите работата", написа столичният кмет Васил Терзиев във фейсбук. И призова всички - и настоящи и бивши управляващи, и опозицията, да поемат своята отговорност пред софиянци.

Терзиев отбелязва, че се работи активно по подготовката на бюджета на София за 2024 г., който се очаква да бъде представен за обществено обсъждане до средата на януари. В държавния бюджет са одобрени за финансиране 109 инвестиционни проекта за общо близо 100 млн. лв. От тях 34 млн. лв. ще бъдат инвестирани в северните райони на столицата. Предвижда се работата по всички проекти да приключи най-късно до края на 2026 г. Заедно с МС е намерено решение за липсващите средства за ВиК инфраструктурата на София.

Между Коледа и Нова година

Т.нар. въздушен Шенген не е никакво разрешаване на въпроса. Това само ще облекчи пътуващите на екскурзия до Европа български граждани. За сухопътния Шенген, който тормози българския бизнес и му нанася финансови загуби, въобще не се коментира. 

 

България така или иначе е длъжна според Дъблинските споразумения от 2013 г. да приема онези нелегални мигранти, които са заловени и регистрирани, когато са преминавали нелегално нашите граници на път за Европа. Но нещо много важно се пропуска от изявлението на австрийския министър. Той заяви дословно: „Да приемат обратно бежанци, особено от Афганистан и Сирия – това са условията, по които вече се договорихме“. Тоест Денков и Габриел вече са се съгласили. Неслучайно всичко това се случва между коледните и новогодишните празници, парламентът е разпуснат във ваканция, гражданите празнуват и се са разбягали по курорти, вили, села и в чужбина. Всичко ще мине ей така, между другото. (Красимир Каракачанов, бивш министър на отбраната и вицепремиер, фейсбук)

 

Прах в очите

Представители на най-голямата организация на товарни превозвачи в Западна Румъния смятат, че споразумението за частично приемане на страната в Шенген за морския и въздушен транспорт е само ход с цел измама и призовават румънското правителство да ускори действията си за присъединяване и по суша през 2024 г., предаде румънската агенция Аджерпрес.

"Това, което Румъния получи от преговорите с Австрия, е само прах в очите, а може би дори не и това. Въздушният и морският трафик в Румъния е минимален в сравнение със сухопътния, независимо дали става дума за хора или стоки. Летищният контрол за документите все още ще съществува, а километричните опашки по сухопътните граници ще останат", заяви Дорин Поп, зам.-председател на Асоциацията на работодателите на товарните превозвачи "Европа 2002", представляваща около 2200 компании в бранша, които управляват над 15 хил. камиона. Според Поп, ако сухопътните граници останат извън Шенген, 2024 г. ще бъде много трудна година за превозвачите, "защото пътните такси ще се увеличат в цяла Европа, застраховките на товарите и камионите са поскъпнали, както и полиците за застраховка "Гражданска отговорност" на превозните средства. Всички тези разходи в крайна сметка ще доведат до повишаване на цените на рафтовете".

Парламентът създаде парламентарно недоносче

Видни български юристи за поредните промени в Конституцията 

С промените в Конституцията и фактическото разрушаване на Паметника на съветската армия в столицата се усеща огромно пилеене на обществена енергия, човешко напрежение и ожесточаване на различията в обществото. Без никаква полза, коментира юристът и бивш министър на образованието проф. Даниел Вълчев в предаването «Опорни хора» на тв «България он еър». Професорът се противопоставя на скорострелните предложения за промени в основния закон на България. 

Депутати дават ясен знак, че няма голямо значение дали живеят в Отечеството си България. Достатъчно е да имаш образование и компетентност, за да бъдеш депутат или министър. За министър няма да е задължително 18 месеца да си живял непрекъснато в България, без да владееш български език. «Това не зная за какво го правим», коментира проф. Вълчев. Според него не е ясно дали Обикновено Народно събрание може да променя правомощията на президента. Професорът не вижда какво печелим с ограниченията на неговите права.

По думите на Вълчев прокуратурата получава правомощия, които са небалансирани в Наказателния кодекс, и прогнозира, че се задават нови политически формации, които ще се противопоставят на това, което ще се случва. Финансовата политика на министър Василев не е дясна политика, а вземане на заеми. Опитваме се да увеличим доходите повече, отколкото можем да си позволим. Но и ще има дупка от 10 млрд., и увеличаването на здравната вноска с 8 на сто няма да стига. Вълчев добави, че са нужни целенасочени инвестиции в хората и нафраструктурата. Иначе «ще плащаме на нашите родители пенсиите, а внуците ни – на своите баби и дядовци».

Без ВНС няма да се справим

В тоя парламент има три "не“-та. Първото "не“ е, че е доста нелегитимен, защото за него са гласували 40% от избирателите. Второто е, че е с най-малкия брой юристи в парламентарната история на България от последните години. И третото "не“ е, че тези юристи са с изключително малък реален професионален опит, но те промениха Конституцията. Усещането ми е за повече хаос. Има тотален нихилизъм, нежелание за спазване на закона и на правилата. Така, както бяха приети промените в Конституцията, ще доведат до едно добро нещо – свикване на Велико Народно събрание за нова Конституция. Проблемите ще станат видими много бързо и много ясно ще се очертаят. Без Велико Народно събрание няма да се справим. (Антон Станков, юрист и бивш правосъден министър, радио "Фокус".)

Между норми и приложение

Една част от конституционните промени утвърждават модела на правовата държава и гарантират в по-висока степен независимостта на съда. От друга страна обаче, българската реалност отдавна показва, че между нормативните предписания и тяхното практическо приложение може да има много голяма разлика. Не изключвам сегашното съдебно статукво да се възпроизведе в целия си блясък. Решението за увеличаване на квотата на членовете на ВСС, които се избират от парламента, има значение за отчетността, но е важно как ще бъде уреден изборът на тези членовеИли за пореден път ще бъдат изпратени политически комисари, които да провеждат политиката на едно парламентарно мнозинство. Ще видим сравнително скоро доколко това мнозинство, което промени Конституцията, има действително волята да излъчва друг тип хора в институциите на публичната власт. В Конституционния съд трябва да има юристи, коитоса далеч от текущите политически страсти(Христо Христев, преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски", БНР)

Ще се карат, но ще живеят заедно

Ротацията ще бъде голямо предизвикателство. Много въпроси ще трябва да намерят отговор – ще има ли коалиционно споразумение и разписана актуализирана управленска програма, кои министри ще бъдат сменени, ще има ли политически лица сред тях. Всеки един от тези въпроси ще породи напрежение. Въпреки това няма да се стигне до разпад на управлението. Никой в сглобката няма интерес от нови избори. Като в труден брак – ще се карат, ще се мразят на моменти, но ще живеят заедно. Доверието към кабинета е ниско. Партиите, които съставляват сглобката, нямат сериозен потенциал за ръст. Въпрос на време е да се появи алтернатива отнякъде. Президентът Радев няма да остане политически пасивен след края на мандата си. В момента той се позиционира като опозиция и алтернатива на мнозинството в парламента, трупа политически капитал, който да използва за евентуален свой проект. (Политологът Димитър Ганев, из интервю за „Флагман”)

Очакват ни рекордни дефицити и чужди заеми

Сега сме в последната фаза на инфлационния бум, в която хората започват да обедняват. Доходите растат, но не могат да изпреварят инфлацията. През 2024 г. ни очаква криза. Държавата вероятно ще опита да направи още една година с рекордни дефицити, с рекордни чужди заеми, за да държи икономиката стимулирана. Банките не е ясно дали ще съумеят да направят отново пореден кредитен рекорд. Но инфлацията винаги застига икономиката и винаги завършва с някаква форма на криза. Целият български народ ще плащаме тези кредити в някакъв момент с лихви. Все още не сме затънали, защото имаме изключително нисък външен дълг.

Фундаменталният икономически проблем е, че държавата взема заеми с 5% лихва отвън, след което с парите, налети в нашата банкова система, банките получават реално безплатна субсидия за сметка на българския народ, плащат на депозантите нулеви лихви. Държавата можеше да взема вътрешен заем и да имитира ипотеки на българите и тези 3-4-5% да влизат в техния джоб, а не обратно – ние да плащаме тези лихви на държавата, за да може да субсидират те банките. Този метод е нечестен, несправедлив, има елемент на корупция и е извратен. роф. Красимир Петров,преподавател по икономика и финанси, БНР)

Този модел ще продължи 

Управляващата некоалиция е неизбежна и тя се обуславя както от вътрешни, така и от външнополитически причини. Не става въпрос за временно пренареждане или еднократен конфликт, който засяга традиционното позициониране в света. Става въпрос за дългосрочна трансформация, която поставя друг тип задача пред страната ни. България се е превърнала в уязвима полупериферия. Войната в Украйна в българския контекст доведе до генерирането на ясно очертана антизападна коалиция, която системно проблематизира ориентацията на страната. Не сработи алтернативният модел на сформиране на правителство около логиката анти-ГЕРБ. И ДПС, и ГЕРБ са принудени да търсят нови идентичности и начини да преконструират своите легитимност и поведение, а ситуацията не им предоставя особени алтернативи. Най-рисковият период за това правителство предстои. Това е трудна коалиция, в която има ежедневни опити за взаимно изнудване, за взаимно притискане. Този модел ще продължи. (Политологът Владимир Шопов, БНР)

Запълването на дупките става по-екзотично

Финансовата рамка за 2024 г. е продължение на дългосрочната визия на Асен Василев – бюджети с дефицити, залагане на оптимистични приходни части и доста раздути разходи. Друг е въпросът защо ГЕРБ и ДПС, които изповядват друга визия за управление на публичните финанси, подкрепят начина, по който е разписан бюджетът. Има сблъсък между политическата визия на един човек и подкрепящите го политически сили и мнението на голяма част от експертите, които казват, че публичните финанси продължават да се управляват недалновидноЗапълването на финансовите дупки става все по-екзотично

Държавата се управлява стабилно в рамките на тази сглобка, но кой я управлява остава да гадаемАсен Василев винаги е бил силният човек в ПП. В по-критични случаи на разглабяне на сглобката винаги се стига до съгласие между него, Пеевски и Борисов, а Кирил Петков и Николай Денков играят ролята на представителни лицаДПС, без да разберем защо, получава това, което искаДългосрочни преимущества, които тази партия получава на драго сърце от нейните партньори. Това е партията жалон, която стабилизира българската политика чрез тези твърди гласове, с които разполага. (Икономистът Михаил Кръстев, БНР.)

Отвратени, отблъснати, излъгани 

Промяната на националния празник е единственото нещо, което управляващото мнозинство не посмя да впише в новата Конституция. И това стана заради хилядите българи с най-различни политически пристрастия, мироглед, професии, които не позволиха промяната. Събрахме 279 хил. подписа, което беше напълно достатъчно за дебат в Народното събрание. Избрахме да не ги внесем, защото темата беше затворена и се опасявахме, че ако я отворим още веднъж, това би предизвикало ново тежко разделение. По време на събирането на подписи хората казваха: „Хайде, правете нещо“. Очакванията бяха свързани с президента като контрапункт на тази сглобка. Дали президентът ще се включи в политическия живот по-активно – е въпрос към него. 

Категорично има такъв тип очаквания, както и политически вакуум – и отляво, и отдясно. Хората се чувстват отвратени, отблъснати, излъгани от днешното управление. Не припознават и опозицията. Противопоставянето е по остта корупция – почтеност. Геополитическата ориентация на страната ни никога не е била поставена под въпрос. В момента тя е просто алиби за срамните политически действия. (Петър Витанов, евродепутат и председател на Инициативния комитет за запазване на националния празник Трети март, glasove.bg)

Всички си приписват успехи

Има хора, които не отговарят на определенията да бъдат водачи на своя народ нито в образователно, нито в интелектуално отношение, нито като опит и умения да сравняват собствените си стремежи и желания с това, което вече е направено другаде, и да вземат оттам само доброто, а не маймунски да повтарятдвиженията на другия. Много малко професионално настроени политици съм виждал у нас през последните години. Всеки си приписва успехи и преувеличава опасностите. Презпоследните 30 години беше промита голяма част от съзнанието на българина. Обществото ни е разделено, но не по-малко са разделени американското общество, английското. Монолитни общества сравнително рядко съществуват. Ако хората са интелигентни, ще бъдат на различно мнение. (Проф. Иван Илчев, БНР)

Атаки срещу мините в Черно море

Три натовски държави - България, Турция и Румъния, ще проведат съвместна операция в Черно море, включително в непосредствена близост до конфликтната зона, образувала се след нахлуването на Русия в Украйна. Мисията е обявена като противоминна, но очаканията са, че тя ще играе и сдържаща роля за агресивното руско поведение на постоянно обявяване на военни учения в района. Преди дни българското правителство обяви, че е приело специално решение, с което е одобрен проект на Меморандум за разбирателство за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море - МСМ Black Sea, между България, Румъния и Турция. 

Основната задача на МСМ Black Sea ще бъде осигуряване на безопасността на морските пътища в Черно море и противодействие на минната заплаха, възникнала след началото на руската агресия срещу Украйна. Дейността на групата няма да бъде насочена срещу никоя друга държава и се очаква да спомогне за подобряване на взаимодействието и добросъседските отношения между участниците, без това да заменя присъствието и провежданите дейности по възпиране и отбрана на НАТО в района на Черно море, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Чудя се на Тагарев 

Изпращането на военнослужещи без решение на НС не може да се случи. Няма да допуснем България да участва във военни действия. Това е важно решение, което сме спазвали години наред. Така Бойко Борисов коментира в Стара Загора думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев, че може да изпратим наши части в Украйна.  Лидерът на ГЕРБ посочи, че е едно да подпомагаме нападната държава, както правят 50 държави, друго - да пращаме военни части: "Чудя се на Тагарев как може да говори, без да е говорил с мнозинството в парламента".

София влезе в новата година без председател на Общинския съвет

Столичният общински съвет продължава да е в патова ситуация. В първия работен ден след коледните празници бе направен нов опит за постигане на разбирателство, което да доведе до избор на председател, но отново без успех. Затова общинарите обсъждат избор на временен шеф с конкретен мандат (за приемане на бюджета на София). ПП-ДБ-СС, подкрепяни от КОД и ВМРО, пък предлагат временен шеф на СОС, стана ясно след среща, инициирана от Вили Лилков от КОД и Карлос Контрера от ВМРО-БНД. Освен от трите формации вариантът за временен председател би могъл да срещне подкрепа и от ИТН. Дори заедно обаче четирите групи събират 30 гласа, които не са достатъчни в 61-членния съвет. ГЕРБ-СДС обаче са против и продължават да настояват за сформиране на ясно управленско мнозинство с конкретни приоритети и политики.

Подкрепа се заслужава, коментира пред тв Нова нюз бившият кмет на София Йорданка Фандъкова. Според нея в Столичния общински съвет трябва най-напред всеки да реши с кого иска да работи и какво иска. "Винаги съм водила сама важните разговори с политическите сили. Не върши работа да смяташ, че някой трябва да те подкрепи, само защото си първи, а нямаш мнозинство. Председател на общинския съвет на ротация е процедурно невъзможно, но ако има джентълменски договорки, може и да се случи", смята Фандъкова

Извор за самоуважение

Каквито и политически идеи да се изповядват официално, каквито и цветове, доктрини да се защитават, деленето у нас винаги е било едно - Запад срещу Русия. Едни българи искат повече от първото, други - от второто. Някои изпитват носталгия по миналото - което пак е Русия, понеже в миналото ни е тя. Други ратуват за 16 пола - което пак е Запад, защото там са многото полове. А дясно, ляво, либерално, консервативно, прогресистко са изкуствени надстройки. Абстрахираш ли се от тях, стигаш до ядката - Запад срещу Русия. Никога не е било друго, винаги това е коренът. До голяма степен това е тежката карма на България - да е буфер между двата цивилизационни блока, географски разположени край нея. При положение, че на юг опираме в трета ос - Турция, е истински късмет, че през последните 78 години живеем в мир. И понеже трудно в българската история би се намерил по-дълъг период, това трябва да е извор за самоуважение - народ и политици запазихме мира. (Из коментар на Диян Божидаров, «Сега»)

Да си свободен значи да мислиш

Най-лошото предстои. Нашите деца са най-неграмотните в Европа, те ще бъдат новото мнозинство, което ще решава съдбините на България. И това е страшно! Народът не иска народовластие, иска цезар, народът не иска да е свободен, не иска сам да решава съдбата си, защото го мързи, защото е затъпял, защото е свикнал друг да решава съдбата му, защото да си свободен – значи да мислиш! Съществува заплахата, че заразата на омразата сред политиците може да обхване и народа. Ние живеем по инерция, живеем на дребно. Потънали сме в блатото на бита.

Деградацията, израждането на политическата класа ставаше постепенно и очевидно. Но най-лошото предстои. Освен сегашното материално разделение на малцина богати и милиони бедни, чака ни и разделение на малцина елитни интелектуалци и милиони необразовани хора. Мълчащите българи са два пъти повече от гласувалите. В ръцете на това мълчаливо мнозинство е тайната ни съдба. Страшно ще бъде, когато то най-после проговори. Ако въобще проговори. (Писателят Стефан Цанев, из интервю в Епицентър.бг)

Нямало нужда да е журналист

Руски журналист от забранената от ЕС държавна телевизия “Русия 1” влезе в България с виза от друга страна на съюза и направи репортаж от центъра на София за демонтажа на Паметника на Съветската армия. Това не само изненада силно властите у нас, но и предизвика проверка на ДАНС. Става въпрос за репортаж на “Русия 1” от 17 декември, в който се показват кадри от демонтажа на паметника с коментари на руския посланик Елеонора Митрофанова, лидера на АБВ Румен Петков, журналиста Петър Волгин и социолога проф. Иво Христов, пише «24 часа».

Първи реагира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и подаде сигнал до вътрешния министър и до шефа на ДАНС с искане за незабавна проверка как тв екипът на “Русия 1” е допуснат да работи у нас. Той призовава ДАНС “да защити националната сигурност на страната и евроатлантическата ѝ принадлежност”. Премиерът Денков и вицепремерът Габриел очакват доклад по случая от ДАНС. Забраната на ЕС за “Русия 1” е за излъчване, а не за достъп на нейни журналисти в съюза, уточни Денков.

В интервю за “Русия 1” Волгин казва: “Обикновените хора не виждат никакъв проблем с Русия. Виждат го управляващите. Това само показва какъв голям разлом има между обикновените хора и управляващите”. По този повод министър-председателят Денков коментира: Един журналист от БНР говореше като представител на обикновените хора. Той не е обикновените хора, а журналист в обществена медия. Щом иска да е като обикновените хора, няма нужда да е журналист”.

Може да си много добър политик, но

Всички политици, които имат интерес да контролират обществените медии, имат свой човек там. Винаги е било така. Това се случва и в момента. По грешен начин беше съобщена новината, че Петър Волгин е дал интервю на забранена руска телевизия. Как Пеевски гледа тази телевизия, като е забранена? Може да си много добър политик, прекрасен лидер, но когато тръгнеш да казваш на медиите и журналистите какво да правят, имаш голям проблем като управляващ. Вторият ми съвет е да не дават акъл на ДАНС какво да проверява. И трето – едно е свободата на медиите, друго – свободата на изразяване на мнение. (Жана Попова, преподавателвъв Факултета по журналистика и масова комуникация, БНР)

Връщаме се към традициите

Има в съвременното общество един фетиш - парите, за тях това са ценностите. Има и нещо добро - млади хора, които се осъзнават, които разбират какво им подготвят, че това, което ги заобикаля, е лъжа и манипулация и търсят път да се измъкнат. Живеем в просташка лъжа. Мен ме убеждават, че съм живяла в страшна България. Аз за първи път тази година се срамувах, че съм българка. Всичко, което се върши от нашите представители пред света, изключвам една част от нашите артисти и културни дейци, всичко друго като политика и отсъствие на всякаква национална принадлежност, желание да се докараме на всяка цена, без да запазим достойнството си, ме отблъсна, накара ме да си говоря с Ботев. 

Все повече се отнема възможността на човек да мисли, да търси причинно-следствена връзка.  Народът мълчи - няма вяра, но все още някъде тлее мъничка надежда, че нещо ще се промени. Когато опре ножът до кокала, този народ ще ги помете. Това са безверници, те ще си получат заслуженото. Виждам как българинът се обляга на традициите и се връща към тях. Започва да говори за християнското семейство, което ще ни спаси. (Нешка Робева, тв „България он еър“)

Глоби и километри

Близо 135 хил. лв. глоби за депутатите - това е равносметката на 49-ото Народно събрание досега, информира Би Ти Ви. За отсъствия от пленарни заседания народните представители са санкционирани със 125 649 лв., а за неявяване в комисии, подкомисии и работни групи - с 8917 лв. За поведението им в зала, подвикване, обиди и дори физически сблъсъци те са наказвани със забележки, порицания и отстраняване от заседания. Общо 51 пъти досега. Най-често санкциите са за депутати от "Възраждане", ПП-ДБ и ИТН.

150 хил. км са изминали депутатите през октомври и ноември, което е струвало на държавния бюджет 151 112 лв. Най-много пътуват депутатите от отдалечените райони. Според Тошко Йорданов от ИТН някои депутати лъжат, че са пътували и предлага да бъдат засичани с тол камерите. Засега обаче няма контрол дали пътуванията наистина са осъществени.

Нова категоризация на общините

Всички общини в България ще бъдат категоризирани наново през 2024 г. В коя категория попада съответната община ще се преценява на базата на 29 критерия, които досега бяха 19, съобщава «Сега». Решението за прекатегоризация на общините е ключово, защото е обвързано с плащания към и от бюджета. На базата на категориите на общините ще се определят размерът на данък сгради, различни видове компенсации като например безплатните карти за транспорта и др. Наличието на училища и културни институции си остава водещ критерий за категоризиране на общините. 

И за "Альоша" няма милост

В дневния ред на Пловдив влиза премахването на "Альоша", каза пред БНР Веселина Александрова, общинска съветничка от ДБ. Според нея паметникът символизира разединението в Пловдив, който е мултиетнически град на толерантността. "Не може това да е символът на Пловдив и да заема най-високото място в града. Не говорим категорично за демонтаж, а за трансформация на пространството. През годините има най-различни идеи за това какво може да се случи на мястото на Альоша. Има идеи и за промяна на статуята, така че тя да изобразява Левски", коментира Александрова.

Когато ти заповядат - буташ

Новата цел на американските прислужници бил пловдивският Альоша. Същият, в чиято прослава техният Манол Пейков от Пловдив, наследник на видни членове на БКП, пееше "День победы". За неграмотните жълтопаветници - Денят на победата е денят на победа над нацизма, в чест на тази победа и милионите дадени жертви са и всички паметници на Червената армия по всички земни кълбета. Да, депутатът от ДБ Манол Пейков пее в чест на Альоша. Пеенето обаче е довреме, когато ти заповядат - буташ. Даже незаконно. (Ваня Григорова, фейсбук)

Българи отново в Антарктида

Научноизследователският кораб «Св. св. Кирил и Методий» отплава от Варна за ледения континент идо дни ще достигне крайната си цел. Първата група на 32-ата национална антарктическа експедиция замина за най-южния град на планетата - Ушуая, Аржентина. Там групата от 15 души ще се качи на българския кораб, за да отплава за ледения континент. Към тях ще се присъединят и по-рано отпътувалите строители, който трябва да достигнатбългарската база на остров Ливингстън. Тяхнатаосновна задача е построяването на нов лабораторен блок.

480 хил. минути закъснение на влакове

Близо 15 хил. влака у нас са закъснели през 2023 г., а общото време на закъсненията до крайна дестинация се изчислява на 480 хил. минути или 8000 часа, съобщи Би Ти Ви. Проблемът с нередовното разписание на БДЖ е хроничен. Обикновено пътниците остават без превоз в изчакване часове наред, без храна и напитки, а през зимата и без отопление.

От общо 170 836 влака в страната, 10% сериозно изостават от разписанията си. Една от причините е плачевното състояние на жп инфраструктурата.Друга причина е недостигът на локомотиви. Седмица преди Коледа „БДЖ-Пътнически превози“ и „Сименс Трон“ подписаха договор за доставката на 10 нови електрически локомотива на стойност над 91 млн. лв. Първата машина ще бъде доставена чак след 18 месеца, т.е. през втората половина на 2025 г.

Сърбия - накъде

Има недоволство и умора от дългото управление на Вучич в Сърбия, но е пресилено да се говори за автентичен протест. Той не е масов, около 2-3 хил. души блокират Белград. Протести в други по-големи градове на страната няма. Към момента не виждам друг национален лидер в Сърбия като Вучич. Дойде момент, в който трябва да се реши косовският възел, а той е много труден за преглъщане от сръбското общество. Това е въпрос и на национална чест. На Вучич му е много трудно да тръгне към официално признаване на Косово. До момента той изпълнява всичко, което му се спуска от Запада. Де факто Белград е признал независимо Косово. Но това трябва да стане официално - крачка, която Вучич не може да си позволи. На него му се казва: "Ако не си ти, може да дойде някой друг". Тук е голямата игра между Изтока и Запада. Колкото и да иска да бъде любимец на Запада, Вучич не може да се отърве от руснаците. Те взеха много сериозна част от сръбските инфраструктурни обекти и ако Москва реши да създаде някакъв проблем в енергетиката на Сърбия, тя би могла да го направи много бързо. 

Стигне ли се до кръв, това означава отваряне на много рани - косовският въпрос, Босна и Херцеговина и Санджак. Подпалят ли се тези точки, никой не знае какво ще стане в Македония. Нещата са много опасни, взривоопасни. Дано се успокоят. Ако този процес на напрежение продължава, е застрашен целият регион. В момента големият геополитически сблъсък на Балканите е именно в Белград. (Историкът Войн Божинов, БНР) 

Въпросът е кой

Коледният дух изглежда е вдъхновил последната европейска среща на върха в Брюксел. Орбан получи чек за 10 млрд. евро, блокирани заради положението на правовата държава в Будапеща. Зеленски пък получи започване на преговори за присъединяване на страната му към ЕС. И за да прояви щедрост, ЕС добави в коша на Дядо Коледа нова фаза на разширяване, включваща Украйна,Молдова, Грузия, Босна и Херцеговина. Дядо и Баба Коледа (Мишел и Фон дер Лайен) са амбицирани да разширят семейството до 35 или 36 членове. Присъединявайки с един геополитически порив най-малко три военни зони, явни или скрити, които ЕС възнамерява да постави под крилото си на фона на заплахата на Русия. Това, което Байдън отказа да приеме във Вилнюс през лятото, а именно влизането на Украйна в НАТО, Европа ще го направи!

Как обявяваш такова разширяване на ЕС с повече от 30 членове, без да помислиш първо за институционалните последствия? Как ще се вземат решенията и от кого? Колко комисари или депутати ще има и какво ще стане с единодушието или ще се премине навсякъде към вот с мнозинство? Кой ще плати за възстановяването на Украйна, оценявано на между 400 и 700 млрд. евро? Кой ще се съгласи с прехвърлянето на сега събраните структурни фондове в полза на новодошлите? А какво да кажем за неизбежната реформа на общата селскостопанска политика, до която ще доведе влизането на един от най-големите производители на зърнени култури в света? (Пиер Льолуш, бивш френски министър и бивш председател на Парламентарната асамблея на НАТО, из статия във "Фигаро”)

Засега преговори няма

На фона на проблемите със западната помощ за Украйна, администрацията на Байдън и европейските служители тихомълком променят стратегията за подкрепа на Украйна, измествайки акцента от постигането на пълна победа над Русия към подобряване на позицията на Киев при евентуални преговори с Москва за прекратяване на войната, пише «Политико». Тъй като Украйна няма нито войски, нито оръжия, отказът на Зеленски да обмисли нови преговори с Москва изглежда все по-несъстоятелен от политическа гледна точка. Украинският президент, който се стреми да мобилизира още половин милион войници, се сблъсква с нарастваща вътрешна съпротива от главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и кмета на Киев Виталий Кличко, заключава изданието.

Еверест с черен рекорд

Мечтата за покоряване на най-високия връх на планетата тласка всяка година стотици алпинисти към 8848-те му метра. 2023 г. добави още 18 загинали алпинисти – с един повече от най-черната година досега 2014 г., когато имаше 17 жертви, но 15 от тях бяха затрупани от лавина. От 1921 г. досега 322 алпинисти са останали завинаги по склоновете на магнетичния Еверест.

Вести от България

Повече от 2 550 000 лв. са даренията след края на благотворителния спектакъл в рамките на инициативата „Българската Коледа“ в Народния театър „Иван Вазов“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двадесет и първото издание на „Българската Коледа“ под патронажа на президента продължава. Тази година кампанията е в подкрепа на детската хирургия.  

Българската цигуларка Албена Данаилова епървата жена концертмайстор на Виенската филхармония по време на нейния традиционен новогодишен концерт, който се излъчва директно в цял свят. "Ню Йорк таймс" публикува интервю с 48-годишната изпълнителка.

Брутният външен дълг на страната ни в края на октомври 2023 г. възлиза на почти 42,410 млрд. евро. Това е с над 1,6 млрд. евро по-малко спрямо края на октомври 2022 г., съобщава БНБ.

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за скоростен път Монтана - София с тунел под прохода Петрохан. Приблизителната дължина на участъка е 82 км, а проектната скорост – 120 км/ч. 

България е с най-висок коефициент на общата смъртност сред страните в ЕС, сочи Годишният доклад за състоянието на здравето на гражданите за 2022 г., съобщи правителственият пресцентър.

ЕК отпусна на България, Чехия, Полша и Румъния общо 65 млн. евро, за да преместят украинските бежанци от почивни бази и лагери в частни жилища и да им осигурят допълнителни средства за здравна помощ.

С 15 на сто средно поскъпват ВиК услугите в страната от 1 януари. 

България остава сред държавите с най-силните паспорти в света според Henley Passport Index.Страната ни заема 14-тото място с безвизов достъп до 177 от общо 227 дестинации, като споделяме мястото с Монако и Румъния.

С 6,6 болнични легла на 1000 души население България е неоспорим първенец на ЕС по голяма болнична мрежа. Дори Германия трудно може да ни догони, тъй като е с 5,81 легла на 1000. Здравната каса плаща за 49 352 легла в 380 лечебни заведения, но повече от половината стоят празни, пише «Сега». 

23 500 домови кражби и грабежи са регистрирани през 2023 г. 58 на сто от случаите и досега остават неразкрити, съобщи Би Ти Ви.

2023 г. счупи всички рекорди в кредитирането, показва статистиката на БНБ. За 11 месеца новите ипотечни и потребителски заеми стигнаха над 4,6 млрд. лв. Ако към това се добавят и близо 1 млрд. лв. бързи кредити, през годината спестеното от българите в банките, което е 5,4 млрд. лв., е по-малко от взетите пари назаем.

Румънски полицаи ще патрулират в Банско и Разлог до 26 март в помощ на българските си колеги.

Над 170 конфискувани автомобила от пияни и дрогирани шофьори са предадени на НАП, за да бъдат продадени, съобщи Нова тв. Не всички ще бъдат пуснати на търг. Държавата има право да остави за себе си някои от тях. 

Над 5500 деца са дошли у нас през 2023 г., за да търсят закрила. По-голямата част от тях са без родител или близък. Всяко пето дете живее в зона на конфликт или бяга от нея. 

Вести от света

Крал Чарлз III удостоява британките Джил Клазби и Сейди Клазби-Джаръс, основатели и ръководители на Училището за игра в бежанския лагер в Харманли, със званието «Почетен член на Ордена на Британската империя» за принос към хуманитарната помощ за децата бежанци в България.

САЩ са предложили работни групи от страните от Г-7 да проучат начини за конфискуване на замразени руски активи на стойност 300 млрд. долара, съобщи  "Файненшъл таймс". Според британското издание Европа, където се намират по-голямата част от активите, е предпазлива заради опасения от евентуални последици. Русия разполага със списък на западните активи, които ще бъдат конфискувани, ако лидерите на Г-7 решат да конфискуват замразените активи на руската централна банка на стойност 300 млрд. долара, коментираха от Кремъл.

Населението на света се е увеличило със 75 млн. души през 2023 г. и ще надхвърли 8 млрд., предаде АП. През 2024 г. се очакват средно 4.3 раждания и два смъртни случая на секунда.

Новият полски министър на културата Бартломей Сенкевич обяви закриването на всички обществени медии, смятани за рупор на предишното правителство. Според него този ход ще гарантира работата и преструктурирането на обществените телевизионни и радиостанции и националната телеграфна агенция.

Престижната италианска енциклопедия "Трекани" избра "фемицид" (женоубийство) за дума на годината на фона на вълната от смъртоносно насилие над жени, съобщи АНСА. 

Чунцин в Югоизточен Китай е най-големият град в света. В него живеят 32 млн. души, а територията му е колкото тази на Австрия. Само в идеалния му център живеят 11 млн. души, което е почти два пъти повече, отколкото в България, и над три пъти повече от жителите на Берлин, съобщава "Дойче веле". 

Американският предприемач Илон Мъск е спечелил 95,4 млрд. долара през 2023 г. и продължава да оглавява списъка на 500-те най-богати хора в света, съобщи агенция "Блумбърг". Основателят на "Амазон" Джеф Безос е увеличил състоянието си с над 70 млрд., а ръководителят на "Мета" Марк Зукърбърг - с 80 млрд. долара.

Франсоаз Бетанкур-Майерс, наследничката на империята за красота L'Oréal, стана първата жена в света със състояние над 100 млрд. долара.

2 млрд. и 600 млн. евро си поделят щастливците, познали печелившата комбинация на лотарията "Ел Гордо", смятана за най-щедрата в света, тъй като раздава печалби на много хора. По традиция от 1812 г. числата се теглят в навечерието на Коледа на специална церемония. Билетът струва 200 евро, но всеки може да си купи една десета от него. Максималната печалба е 4 млн. евро.

Осветиха емблематичната статуя на Исус Христос в Рио де Жанейро с яркожълтата футболна фланелка на Пеле по случай годишнината от смъртта му. Бразилският "крал на футбола", който спечели три световни купи, почина на 82-годишна възраст на 29 декември 2022 г.

Из архива

Откъси от протокол

Ако кажа, че стенографският протокол за срещата на Петър Младенов с представители на българската интелигенция на 14 ноември 1989 г. е попаднал случайно в ръцете ми, значи да излъжа. Приятели ми даваха преписи още на следващия ден и аз ги преписах в този дневник. На едно място са събрани и тези, които бяха диктувани на творците какво да пишат. Направил съм кратки извадки от техните изказвания. 

Петър Младенов: Причината да искаме преустройство в България е това, че трябва да направим социализма наистина привлекателен за хората. Ако той не е за хората, не е нужен на никого. 

Радой Ралин: Благодаря за всичко, което се направи. И наказаните хора – ето Стефан Продев, който мошенически беше изгонен от вестника, трябва да бъде реабилитиран. Същото трябва да стане и с Евтим Евтимов, който пострада заради Русе. Справедливостта преди всичко.

Ангел Балевски: Имаме много хубави, много способни, много кадърни хора, но те са като големите дървета в полето, те гора не правят, ние трябва да създадем гора. Да се обедини интелигенцията. Без знание, без компетентност не може да се върви напред. 

Дико Фучеджиев: Аз също не съм от най-невинните, както се казва – да кажа на един отговорен другар, който се възмущаваше, че на др. Живков не му казвал всичко. И на този другар, понеже ми беше близък, му казах: Ти, който си близък до него, не му ли каза? А той ми отговори: Е? Това беше отговорът. 

Николай Генчев: Налага се да се направи безпощаден критически анализ на социалната система в България. Може да я наричаме социализъм, сталинизъм, марксизъм, догматизъм – това няма значение. Този анализ е абсолютно необходим, за да се види кореспондира ли той със съвременните постижения и разбирания за цивилизовано общество.

Стефан Продев: Новият курс ще спечели страшно много, ако десетките или стотиците вкарани в затвора по разни причини – вицове, слухове, някаква риторична дейност – бъдат пуснати на свобода. Това не е само мое мислене, то е и на др. Петко Симеонов. 

Петър Берон: Както сме свикнали често да говорим – ще бъдем ваши приятели, но така както котката е приятел с човека, а не кучето… Народът толкова е свикнал да бъде лъган, че сега чака доказателства и ако той бъде излъган отново, това е наистина последният шанс.

Блага Димитрова: Ще ми позволите сравнение, преувеличено като всяко сравнение. Хитлеризмът измисли ново производство на сапун от избити хора. Да ни направи безлични, да стрие достойнството, да унижи личността.

Павел Матев: Веднъж завинаги искам да кажа – трябва да се премахне тезата «литературата е длъжна» или «изкуството е длъжно». Кому са длъжни? 

Николай Хайтов: Ужасно нещо е монополът на мисленето, присвоен от определена група, която да мисли по всички въпроси, та дори и кога да бъде сеитбата на царевицата - примерно в Бяла Слатина.

Вярвам, че всички, които желаем доброто на България, ще бъдем дружни в трудното дело, което ни предстои. Всичко ще зависи от това как ще работим, в смисъл на различни мнения, но единни в общата цел. 

16 ноември 1989 г. 

Из книгата на Евтим Евтимов «Разрушаване на паметника» (2013 г.)