Коментари

Христо Грозев: Очаква се Зеленски да направи рокада в правителството

   
Христо Грозев: Очаква се Зеленски да направи рокада в правителството

Новогодишните атаки на Русия в Украйна са специална демонстрация за психологически натиск. Същото се случи и преди година в първите часове на 2023 г. Целта е Путин да покаже на собственото си население, че нищо не може да го спре. За него е важно да покаже, че границите са прекрачени, което се случи и с вътрешнополитическите репресии. Имаше поне три опита за отравяне на руски журналисти. За Путин е важно да изглежда жесток. Това каза журналистът Христо Грозев в ефира на „Здравей, България“.

По негови думи престои стагнация на военните действия след атаките тези дни. Той е на мнение, че за Путин е важно да не създава прекалено негативно отношение към себе си сред руснаците преди изборите. „Населението става все по-изморено от тази война, особено майките на войниците, които няма да се върнат“, поясни Грозев.

Журналистът допълни, че в близките 2-3 месеца няма да има ескалация от руска страна, както и придвижване на фронта от украинска страна заради зимата. Грозев уточни, че след изборите ще има нова вълна на военните действия. 

„Най-лошият избор за Украйна е връщане на Тръмп. Това е малко вероятно“, така коментира той предстоящите избори за президент в САЩ.

„Това, което не се вижда, е подготовката на Украйна за офанзива, която е много по-технологична, а именно съвременно оръжие, основано на дронове. Тази технология се създаде с помощта на Запада и ще видим резултатите към май - юни тази година“, смята Грозев.

„Много от представителите на икономическия елит очакваха, че ще има повтаряне на опита на Пригожин да свали Путин от власт. Не се е отменила тази нагласа. След като те смятат, че това е реално, а дори и мои източници го твърдят, има шанс за вътрешен преврат, който да спре войната по някакъв начин“, каза Грозев.

По случая с отравянето на съпругата на началника на разузнаването на Украйна журналистът поясни, че очакват нови данни от украинското разузнаване.

Той посочи, че украинското население бързо губи своето доверие към политиците. „Това не е лошо, това ги прави различни от Русия“, смята журналистът. По негови думи до края на февруари може да се очаква Зеленски да направи рокада в правителството, тъй като част от хората са загубили доверие в него.

За изпращането на Навални в колония и неговото състояние журналистът посочи, че има символика в действието на руските власти, защото е важно Путин да изглежда жесток. Грозев смята, че практическата цел е да лимитира гласа на Навални преди изборите.

„Голяма част от българите започват да разбират какви са политическите интереси на страната“, смята той. По негови думи открито трябва да се каже защо се демонтира на Паметника на Съветската армия, а не да се прикрива легендата за ремонтирането му. „Виждам разбиране на българския народ по отношение на това кои са нашите приятели и кои не. Хора, които бяха неутрални или симпатизиращи на Кремъл, вече са със съвсем различен мироглед“, смята Грозев.