Анализи Новини

Плугчиева за Шенген: Заложници сме на ЕС

   
Плугчиева за Шенген: Заложници сме на ЕС

Добра новина, макар че е частично решение. За нас и за Румъния най-важен си остава достъпът до сухоземни граници. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият вицепремиер и бивш дипломат Меглена Плугчиева по повод новината, че България ще бъде приета в Шенген по въздух и вода.

По думите ѝ 13 г., след като беше обявено, че сме изпълнили всички условия за влизане в Шенгенското пространство, това е много хубава празнична новина, но ако трябва да сериозно да се анализират нещата, това е крайно незадоволително.

Ние сме заложници на страните членки на Европейския съюз. Преди години ни спря Нидерландия, която използваше темата преди изборите в страната, а сега - Австрия, която също използва темата във вътрешнополитически план, заяви Плугчиева.

В Австрия се коментира, че дата за сухоземен Шенген няма да има, докато не бъдат изпълнени конкретни условия. За съжаление, моята прогноза е, че до края на 2024 г. няма да бъдем допуснати до пълноправен Шенген, посочи бившият вицепремиер.

Иска се засилване на външната граница на ЕС, където сме ние, което означава, че ситото трябва да става все по-ситно, добави тя.

Като условие за пълноправното ни членство в Шенген България се задължава да приема повече бежанци от Афганистан и Сирия. Не става ясно дали това е просто изпълнение на Дъблинските споразумения. Опасявам се, че ще има някаква нова законова разработка, с която ще бъдем задължени да приемем мигранти отвъд Дъблинския регламент, коментира Меглена Плугчиева.

Обстановката с мигрантите в Европейския съюз се влошава. Ще бъдем поставени под нови и допълнителни условия. Трябва да се държим много по-отговорно и много по-достойно и да отстояваме националния си интерес, каза още Плугчиева.