Коментари

Ганев: Има много общи интереси в мнозинството да удължи договорката за 18 месеца на власт

   
 Ганев: Има много общи интереси в мнозинството да удължи договорката за 18 месеца на власт

  • Вестта за въздушния и морски Шенген е глътка въздух за управлението, но то има нужда от още добри новини, за да имат "непартньорите" аргумент да оправдават подкрепата си
  • Няма съмнение кое за избирателите е по-важно, ако се сложат на везните допускането до Шенген по въздух и приемането на бежанци
  • Притеснение в некоалицията, че при избори нова партия ще обърка сметките, крепи кабинета
  • Поне 5 казуса ще породят сериозно напрежение между партньорите преди ротацията през март

- Няколко предизвикателства за политическите сюжети през новата 2024 г. се очертават. Ще има ли предсрочни избори през тази година, г-н Ганев?

- Може и да има, може и да няма. Отговорът на този въпрос зависи от твърде много обстоятелства, които никой не може да каже как ще се развият и как ще си взаимодействат. Конюнктурно ще е.

- Договореният между ГЕРБ и ПП-ДБ 18-месечен срок за кабинета така или иначе изтича през декември. Какво може да се случи след това?

- Никакво значение няма това, че има времево ограничение договорено, при създаването на кабинета. Ако партньорите в управлението видят, че нямат политически интерес от нови избори, това мнозинство ще продължи да управлява и след декември 2024 година.

- Ограничаването на властта на президента Румен Радев през конституционните промени за служебните правителства ще даде ли тласък за предсрочни избори? А за президентска партия?

- Не служебните правителства са спирачка за предсрочни избори, а простата сметка, която си правят партиите в мнозинството, че при нов вот нито една от тях няма да изкара по-добър резултат в сравнение с последните избори. Нещо повече – има съвсем обосновано притеснение сред тях, че при нови избори може да се появи нов политически субект, който съвсем да обърка сметките. И да, президентска партия е един от вариантите.

- Австрия и Нидерландия склониха България да бъде приета в Шенген по въздух и море, но става ясно, че има определени условия. Това развитие ще закрепи ли правителството?

- На правителството спешно му трябва някакъв управленски успех, добра новина, за да могат партиите да имат аргумент, оправдавайки подкрепата си за кабинета. В този смисъл въздушният и морски Шенген е глътка въздух за управлението. Въпросът е, че станаха известни определени договорености, които са поети, за да влезем в Шенгенското пространство, и последваха разнопосочни интерпретации на тези споразумения.

А няма никакво съмнение кое за избирателите е по-важно, ако се сложат на везните допускането до Шенген по въздух и море и приемането на още бежанци. В този смисъл новината за предстоящото влизане в Шенген е лек тласък за некоалицията, но нищо повече. Това няма да е достатъчно.

- Ротацията на правителството през март ще разклати ли некоалицията, ще промени ли нейния формат?

- Ротацията ще бъде голямо предизвикателство. Ще се поставят много въпроси, на които все още няма отговор. Ето например: Ще има ли коалиционно споразумение? Ще има ли ясно разписан механизъм за взимане на решения? Сигурни ли сме кой ще е премиер? Колко и кои министри ще бъдат сменени? Ще има ли политически лица сред министрите? Все трудни за решаване казуси. И няма никакво съмнение, че решаването им ще породи много сериозно напрежение.

Но това няма да събори мнозинството. Партньорството в сглобката не се дължи на любов или доверие, а на общ интерес. Общ интерес от непровеждането на нови избори. Аргументите за това ги изложих преди малко.

- Да очакваме ли някакви сътресения в мнозинството след европейските избори през юни?

- Всеки едни избори създават нова политическа ситуация. И да, европейските избори няма да направят изключение в това отношение.
Така, както на местните избори непартньорите си мериха силите, за да опитат да наклонят балансите в сглобката в своя посока. Така ще бъде и на евроизборите.
Традиционно европейските избори са тези с най-ниска активност. На тези през юни не би трябвало да очакваме нещо различно.
Дори имаме основания да смятаме, че активността ще е най-ниската, която сме виждали. В такава ситуация партиите с твърд електорат имат по-висока относителна тежест. При убедително представяне на някой от партньорите и срив при друг съвсем нормално и естествено е победителят да поиска своята награда, а тя ще се състои в по-добра позиция в некоалицията.

- Възможно ли е да видим завръщане на Бойко Борисов като премиер?

- До ротацията има малко повече от 2 месеца. При тази динамика това е много политическо време. Не изключвам нищо напълно.

                                                                                                                                                                                                                           CV

Димитър Ганев е роден е през 1986 г. във Варна

Магистър по политология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Доктор по политология

Главен асистент в катедра “Политология” на СУ и преподавател там

Научните му интереси са свързани с проблематиката на българския преход

Съосновател на Изследователски център “Тренд